Overgangsalder:

Redd for å komme i overgangsalderen tidlig?

Da bør du få i deg mye D-vitamin og kalsium, ifølge forskere.

TIDLIG OVERGANGSALDER: En ny studie viser at et høyt inntak av D-vitamin og kalsium kan forhindre tidlig overgangsalder. Foto: NTB Scanpix
TIDLIG OVERGANGSALDER: En ny studie viser at et høyt inntak av D-vitamin og kalsium kan forhindre tidlig overgangsalder. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Omtrent 120 000 sykepleiere i USA deltok på studien som har foregått over flere år. Resultatet viste at de som spiste mest mat som inneholder D-vitamin hadde 17 prosent lavere risiko for å komme tidligere i overgangsalderen enn de som spiste mindre av disse matvarene.

Fet fisk slik som tunfisk, makrell og laks er gode kilder til vitamin D. Matvarer som har et høyt innhold av kalsium er meieriprodukter slik som melk, yoghurt og ost, men også plantebasert kost som grønnkål, spinat og brokkoli.

LES OGSÅ: D-vitamin er noe de færreste får i seg nok av

De fleste av oss kvinner kommer i overgangsalderen mellom 45- og 55-årsalderen. 51 år er gjennomsnittet i Norge. Eggstokkene slutter å fungere, menstruasjonen forsvinner, og østrogenmengden i kroppen synker.

Tidlig overgangsalder er problematisk på grunn av flere faktorer; det øker blant annet risikoen for kardiovaskulær sykdom, tidlig kognitiv tilbakegang og osteoporose, sier Alexandra Purdue-Smithe, som er en av forskerne bak studien, til KK.

Purdue-Smithe er spesialist i epidemiologi og ernæring, og jobber ved departementet for biostatistikk og epiemiologi ved Universitetet i Massachusetts.

Kvinner som kommer tidlig i overgangsalderen har mer enn dobbelt så høy risiko for å få slag eller andre hjertesykdommer senere i livet.

LES OGSÅ: Marte fikk beskjeden ingen 23-åringer forventer: - Du er nesten ferdig med overgangsalderen

De som kommer i overgangsalderen tidlig, kan ha problemer med å få barn

Det er også slik at mange kvinner utsetter det å få barn fordi de ønsker å fokusere på karrieren, ifølge Purdue-Smite.

– Fertiliteten synker drastisk de siste 10 årene før man havner i overgangsalderen, så for de som havner i overgangsalderen tidlig, kan det potensielt være svært problematisk.

Par som sliter med å bli gravide vil da måtte ty til IVF-forsøk eller andre alternativer for å lykkes, noe som kan være utfordrende både psykisk og økonomisk.

LES OGSÅ: Østrogen - slik vet du om du mangler hormonet

FET FISK: Vil man utsette overgangsalderen lengst mulig, lønner det seg å spise tilstrekkelig med D-vitaminer og kalsium. Fet fisk er en god kilde til vitamin D. Foto: NTB scanpix
FET FISK: Vil man utsette overgangsalderen lengst mulig, lønner det seg å spise tilstrekkelig med D-vitaminer og kalsium. Fet fisk er en god kilde til vitamin D. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hvor mye D-vitamin og kalsium er nok?

Dersom man gjerne vil utsette overgangsalderen lengst mulig, kan det altså lønne seg å spise tilstrekkelig med D-vitaminer og kalsium. Men hva er nok?

– Ifølge vår studie viste det seg kvinner som spiste mer enn 530 IE (internasjonal enhet) vitamin D fra mat og 1250 mg kalsium per dag, hadde betydelig lavere risiko for tidlig overgangsalder sammenlignet med de som fikk i seg lite eller ingen vitamin D eller kalsium fra mat, sier Purdue-Smithe.

Å få i seg nok d-vitamin og kalsium kan være problematisk for blant annet veganere.

– Det er for tidlig å trekke konklusjoner om hvorvidt melkeprodukter kan være relatert til tidlig overgangsalder. Men det kan være lurt å finne andre gode kilder til disse viktige vitaminene og mineralene, sier Purdue-Smithe.

– D-vitaminmangel har blitt knyttet til mange forskjellige sykdommer de siste årene, og og det er mange som har mangel på det. Men om det kan knyttes direkte til overgangsalder er vanskelig å si, mener Åsle-Marit Ullern.

Ullern er spesialist i gynekologi og fødselshjelp ved Best Helse Nordstrand, og ekspert på overgang.no.

– Når det gjelder overgangsalder er det en innebygget klokke, som hovedsakelig påvirkes av genetikk. Tidspunktet for overgangsalder er på en måte forutbestemt, men det er også faktorer som kan påvirke aldringsprosessen, sier hun til KK.

Røyking er koblet til tidlig overgangsalder

Det som man vet vil fremskynde overgangsalderen, er røyking. Men det er ikke snakk om flere år, kun noen måneder.

– Det er ikke så mye man kan gjøre egentlig, bortsett fra å spise sunt og få i seg de næringsstoffene og vitaminene kroppen trenger, sier Ullern.

Noen kvinner vil komme tidligere i overgangsalderen på grunn av for eksempel kirurgiske inngrep, slik som å fjerne eggstokker, eller ved kreftbehandling da det forårsaker celledød og tidlig overgangsalder.

LES OGSÅ: Får du ofte hetetokter?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer