Grå Hår

Redd for å stresse på deg grått hår?

Kan faktisk forandre både pigment og kvalitet på håret ditt.

GJØR IKKE HÅRET GRÅTT: Vanlig stress gir ikke grå hår, men en stressende periode kan faktisk gjøre håret ditt annerledes, og ekstremt stress kan sette ned pigmentproduksjonen, ifølge frisører.  Foto: Shutterstock / PathDoc
GJØR IKKE HÅRET GRÅTT: Vanlig stress gir ikke grå hår, men en stressende periode kan faktisk gjøre håret ditt annerledes, og ekstremt stress kan sette ned pigmentproduksjonen, ifølge frisører. Foto: Shutterstock / PathDoc Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opplever du mye stress for tiden eller har du noen rundt deg som «gir deg grå hår» ? Vanlig hverdagsstress kan faktisk ikke gi deg grå hår (helt sant) – dette har nesten utelukkende med gener å gjøre. Men, ekstrem stress kan påvirke håret, og i de verste tilfeller kan det, ifølge Jeanette B. Brekko, som er frisør og daglig leder ved Hår i Asker, gjør det grått - ganske så raskt.

- Under veldig sterk psykisk stress, så kan man få grå hår. Men det skal være mer enn litt stress – det er snakk om traumatiske ting. Ingen jobb er så stressende at det gir deg grå hår, sier hun. 

Hun forklarer dette med at sterkt psykisk stress kan gå utover kroppens evne til å produsere melanin, som er pigmentet som gir farge til håret vårt.  

Slutter melanocyttene i hårsekkene å produsere melanin så begynner de dessverre ikke å produsere igjen. 

LES OGSÅ: Slik får du håret til å vokse fortere

Håret kan forandre seg som følge av stress

Dessuten får vi ofte i oss mindre næring i en stresset periode, og kroppen vår går inn i et sparemodus. Håret vårt er alltid siste instansen som får tilgang på den næringen vi får i oss, og dermed har manken lite å leve på. 

Det betyr at selv om det ikke blir grått, kan håret ditt bli livløst og flatt i perioder der du stresser mye. 

- I en stresset periode kan du oppleve å få livløst, glansløst, tørrere, og sprøere hår. Har du grovt hår fra før vil du kunne oppleve at det blir enda trørrere, har du finere hår kan du se at det blir mer livløst og flatt.

Dette kan blant annet ses ved at hårfargen du har brukt i mange år ikke gir deg samme fargen lenger, forklarer frisøren. Dette er rett og slett fordi er og oppfører seg annerledes. 

LES OGSÅ: Derfor bør du skylle håret med kaldt vann etter vasking

Vanlig å miste hår i stressede perioder

Noe det er ganske vanlig å oppleve i en periode med mye stress er hårtap. 

- Alt hår har forskjellige faser; enten er det i vekstfase eller i hvilefase, forklarer Brekko. 

I en stresset periode kan større deler av håret gå over i hvilefasen, og du kan miste større deler av håret enn du gjør til vanlig. I svært stressende perioder kan du oppleve det som kalles flekkvist hårtap (alopecia areata), forklarer frisør og innehaver av Crew Cut i Oslo, Lola Maria Smidros.

- Har du mye indre stress, der du har opplevd et samlivsbrudd eller foreldre som har gått bort for eksempel, kan det gjøre at du opplever håravfall. Det som skjer da er at du mister håret flekkvis i starten, så kan flekkene bli større og større. 

Ved flekkvist håravfall kommer håret som regel tilbake etterhvert, har Malte Hübner ved hudlegesenteret DTH Derma i Moss tidligere fortalt KK.no. 

Når håret da kommer tilbake kan du oppleve at det er litt annerledes enn tidligere. Du kan være litt lysere, eller litt tynnere i håret, forteller Smidros. 

Grått hår eller ei er ikke stress sunt, hverken for hår, kropp eller sinn. Men husk at det å miste mer hår i perioder er helt normalt og ikke et tegn på at alt faller av. 

LES OGSÅ: Slik får du håret til å vokse raskere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer