Ryggsmerter:

- Rekk opp hånden de som har hatt vondt i ryggen én eller flere ganger hittil i livet

Ryggsmerter er svært vanlig og kommer i mange ulike former, det fine er at det sjelden er alvorlig. Her får du 8 tips for å redusere smertene.

RYGGSMERTER: KKs treningsekspert, Christian Torp, forklarer hvilke tiltak som kan redusere ryggsmerter. FOTO: Astrid Waller
RYGGSMERTER: KKs treningsekspert, Christian Torp, forklarer hvilke tiltak som kan redusere ryggsmerter. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Rundt 85 prosent av befolkningen vil på ett eller annet tidspunkt i livet oppleve ryggsmerter. Symptomene er ofte smerte som forverres ved ulike bevegelser av ryggen, ofte kjennes det ut som om musklene knyter seg og står i krampe.

Det er ikke uvanlig at smerten kan stråle nedover til lår og seteregion, uten at dette betyr at det er trykk på en nerve. Det fine er at stort sett alle blir bra i løpet av en til tre måneder, ofte langt raskere. Cirka halvparten vil få tilbakefall senere i livet, men kun noen få ender opp med langvarige smerter.

Svært sjeldent farlig

En god og systematisk undersøkelse hos lege, kiropraktor eller fysioterapeut vil bidra til å utelukke alvorlig sykdom. Kun 1–2 prosent av ryggsmerter har en underliggende årsak som er alvorlig. Bildediagnostikk kan rekvireres dersom det foreligger en mistanke til at det er noe alvorlig galt.

98 prosent av akutte ryggsmerter mangler en klar årsak. Noen ganger kan de oppstå på grunn av en bestemt hendelse, for eksempel en vridning, et fall, et løft eller en treningsøvelse, men stort sett vet man ikke helt hvorfor ryggsmerter oppstår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer