RYGGSMERTER: KKs treningsekspert, Christian Torp, forklarer hvilke tiltak som kan redusere ryggsmerter. FOTO: Astrid Waller
RYGGSMERTER: KKs treningsekspert, Christian Torp, forklarer hvilke tiltak som kan redusere ryggsmerter. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Ryggsmerter:

- Rekk opp hånden de som har hatt vondt i ryggen én eller flere ganger hittil i livet

Ryggsmerter er svært vanlig og kommer i mange ulike former, det fine er at det sjelden er alvorlig. Her får du 8 tips for å redusere smertene.

Publisert

Rundt 85 prosent av befolkningen vil på ett eller annet tidspunkt i livet oppleve ryggsmerter. Symptomene er ofte smerte som forverres ved ulike bevegelser av ryggen, ofte kjennes det ut som om musklene knyter seg og står i krampe.

Det er ikke uvanlig at smerten kan stråle nedover til lår og seteregion, uten at dette betyr at det er trykk på en nerve. Det fine er at stort sett alle blir bra i løpet av en til tre måneder, ofte langt raskere. Cirka halvparten vil få tilbakefall senere i livet, men kun noen få ender opp med langvarige smerter.

Christian Torp (36)

  • Muskel- og ledd terapeut
  • Daglig leder Torp & Co Klinikken - Spesialister på muskler og ledd, drevet i 14 år.
  • Norgesmester i bryting og spilt aktivt fotball.

Til info: Torp&Co Klinikken leverer helsetjenester til Aller Media.

Svært sjeldent farlig

En god og systematisk undersøkelse hos lege, kiropraktor eller fysioterapeut vil bidra til å utelukke alvorlig sykdom. Kun 1–2 prosent av ryggsmerter har en underliggende årsak som er alvorlig. Bildediagnostikk kan rekvireres dersom det foreligger en mistanke til at det er noe alvorlig galt.

98 prosent av akutte ryggsmerter mangler en klar årsak. Noen ganger kan de oppstå på grunn av en bestemt hendelse, for eksempel en vridning, et fall, et løft eller en treningsøvelse, men stort sett vet man ikke helt hvorfor ryggsmerter oppstår.

Det er viktig å vite at det er svært sjelden ryggsmerter er farlig, men hvordan du opplever det og påvirkes av smerten, kan variere fra person til person. Kraftige smerter betyr ikke nødvendigvis at det er en stor skade, og to personer kan ha den samme plagen, men oppleve den helt ulikt.

Grunnen til dette er at det er mange faktorer som påvirker ryggen, blant annet aktivitetsnivå, søvn, humør, bekymringer, stressnivå, tidligere erfaringer med skader, samt hvordan man håndterer smertene. Til sammen gir disse faktorene ulike forutsetninger for hvordan smerten oppleves.

Vis mer

Ryggen trives best når den får være i aktivitet

Ryggsmerter kan nemlig ha langt flere årsaker enn mekaniske skader. Få av oss tenker kanskje på at ryggsmerter også kan være stressrelatert. Følg med nå:

Stress øker kortisolnivået i kroppen, og danner en indre beredskapssituasjon som fører til at nervenes evne til å reagere på smerte blir lavere. En utfordrende livssituasjon som for eksempel arbeidspress eller problemer på hjemmebane, kan gjøre at kroppen spenner seg og fører til vond rygg.

Ryggen trives best når den får være i bevegelse, og aktivitet kan være løsningen for å få bukt med ryggproblemene.

Mange som kommer til klinikken med ryggsmerter blir skeptiske når jeg ber de legge seg på matten på gulvet for gjennomgang av bevegelighetsøvelser. Men i de aller fleste tilfeller er det nettopp dette de trenger, samt trygging og rådføring om at dette er riktig og viktig, for at de skal få det bedre.

Ved akutte ryggsmerter, kan det være lurt å tilpasse smertefulle aktiviteter de første dagene. Deretter er det viktig å gjenoppta aktivitet for å bli bedre. I begynnelsen er det helt normalt og ufarlig at du kan oppleve noe smerte i ulike bevegelse. Passive behandlingsteknikker, som massasje, mobilisering og manipulasjon kan gi kortvarig, men nyttig symptomlindring innledningsvis, men trenger å bli fulgt opp med et tilpasset treningsopplegg for å ha optimal effekt på sikt.

Mange klinikker har et godt samarbeid mellom kiropraktorer og fysioterapeuter som sikrer nettopp dette, og sørger for at du blir ivaretatt på en trygg og god måte.

Forskningen viser ingen bestemte øvelser eller treningsformer som er bedre enn andre ved behandling av korsryggsmerter, men trening i seg selv kan være smertelindrende fordi det gjør at kroppen skiller ut hormoner som virker smertedempende.

Velg en aktivitet du trives med, og som ikke provoserer smerten vesentlig, og sørg for å begynne gradvis. Treningen kan gjerne planlegges i samråd med en fysioterapeut.

Dette kan du gjøre for å redusere ryggplager når de oppstår:

Ryggen din er sterk og tåler langt mer enn det du tror! Den trenger ikke å skånes, den trenger å brukes!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer