Bh

- Riktig bh gir deg bedre holdning, mindre mage og finere figur

Så mye har riktig bh-størrelse å si for bysten og helsen din!

LØFT OG DRA: Brystene skal ikke flyte ut på sidene. Trekk dem forsiktig inn og opp i cupen til de fyller den. Foto: Plainpicture
LØFT OG DRA: Brystene skal ikke flyte ut på sidene. Trekk dem forsiktig inn og opp i cupen til de fyller den. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Riktig bh er viktig både for holdningen, utseendet og helsen. Feil bh kan gi deg rygg- og nakkeplager, selv om du ikke har så store bryster. Dype søkk i skuldrene etter bh-stroppene, dobbeltpupp og trykk mot mellomgulvet er tegn på at bh-en ikke er passer kroppen din.

– Riktig størrelse er alfa og omega! Mange kunder er livredde for at en valk skal bule ut og velger for stor omkrets på bh-en. Den må være stram nok for å gi støtte. Det er omkretsen og midtstøtten som gjør jobben, ikke stroppene, sier Berit Torkildsen, daglig leder av Netty Undertøy AS i Bergen, som også har en egen avdeling med sykepleier som veileder brystopererte kvinner.

Berit Torkildsen er daglig leder av spesialforretningen Netty Undertøy AS. Foto: Privat
Berit Torkildsen er daglig leder av spesialforretningen Netty Undertøy AS. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Spileløse bh-er bør kun brukes av og til

Billig versus dyr

– Hvordan cupen er utformet har også mye å si. En billig bh har gjerne bare ett stykke i cupen, og gir liten støtte og mister fort fasong. En dyrere bh, som er sammensatt av 22 stykker, gir en god og stødig passform for å bære tyngden. Det er et spørsmål om pris og kvalitet, sier Torkildsen.

Hvordan virker det på kroppen at bh-en er for stor eller trang?

– Du kan begynne å trekke i skulderstroppene, som følge av at kroppen ikke får støtte av omkretsen og midtstykket. Søkk i skuldrene viser det samme. På sikt får du spenninger i nakke, skuldre og rygg. Kvinner med stor byste bøyer gjerne nakken. Vi hjelper kunden ved å sjekke hele kroppen, ikke bare rygg og byste. Har du litt mage, sjekker vi godt på forsiden at midtstykket ikke trykker for mye på. Bh-en kan føles behagelig når du står, men kan trykke på mellomgulvet når du sitter, særlig hvis bh-en har bøyler.

Bør man unngå spiler fordi de kan trykke på muskler og sener?

– Sitter bh-en bra, er det ingen grunn til det. Spilen skal være stor nok, gå rundt hele brystet. Amme-bh-er kan også ha spiler, de vil ikke irritere melkekjertlene hvis spilen sitter riktig. Store kvinner derimot bør unngå spiler fordi de kan trykke litt på magen.

Helsehensyn

Hva skal man ta hensyn til ved sykdom, som revmatiske lidelser?

– Kunden avgjør hvor stram bh-en skal være. Har du smerter, er det det vi tar hensyn til. Bh uten spiler kan være mer behagelig.

Hvordan finne riktig bh når brystene har ulik størrelse eller du har protese?

– Hos noen kvinner kan det ene brystet plutselig slutte å vokse. Velger du ikke å operere, kan du bruke bh med innlegg som kan flyttes mellom cupene. Bruker du brystprotese, kan du oppleve tyngdeforskjell, som kan utvikle seg til nakkeproblemer.

Noe annet vi bør ta hensyn til?

TETT PÅ KROPPEN: Bh-en er det plagget du har på deg flest timer i døgnet. Investerer du i én som er tilpasset din kropp, får du bedre holdning og kan bli kvitt smerter.  Foto: NTBScanpix
TETT PÅ KROPPEN: Bh-en er det plagget du har på deg flest timer i døgnet. Investerer du i én som er tilpasset din kropp, får du bedre holdning og kan bli kvitt smerter. Foto: NTBScanpix Vis mer

– Vi forandrer oss hele tiden, også fra år til år. Bh-en du kjøpte i fjor passer kanskje ikke i år. Gå gjerne til en spesialbutikk en gang i året, eller forhør deg med en undertøysekspert. Vi tar oss god tid til å hjelpe deg med å investere i en perfekt bh som varer lenge. En riktig bh gir deg bedre holdning, mindre mage og finere figur. Dette gjelder også badetøy, det er godt å kunne gå på stranden uten at bysten faller ut, sier Thorkildsen. LES OGSÅ: Slik unngår du at bh-en synes

Plager ved feil bh:

Smerter i rygg og ­nakke: For stor og slapp bh gir ikke støtte, noe som ofte gir spenninger i skuldre, nakke og rygg samt hodepine. Skjev ­belastning og framoverbøyd holdning kan forplante seg videre i kroppen, som til hoftene.
Utslett: Store, tunge bryster trenger ekstra støtte og løft, det er viktig å skille brystene fra ­magehuden. Her kan ­huden bli fuktig og gi ­utslett og soppinfeksjon. Noen kan også reagere på syntetiske materialer.
Magesmerter: Sitter bh-en for trangt rundt brystbeinet eller for langt ned kan den trykke på mellomgulvet og magesekken, særlig når du ­sitter. Det samme kan skje om du har tung byste og får en framoverbøyd ­holdning.
Nikkelallergi: Noen ­bh-er kan ha hemper eller spiler som inneholder ­nikkel som irriterer. Spesial- forretninger for undertøy selger ikke slike bh-er.

Kilde: Berit Torkildsen, Netty Undertøy AS

Slik finner du den rette

  • Kjøp riktig bh til riktig bruk. En hverdags-bh skal gi god støtte, en selskaps-bh har gjerne lavere skjæring og mindre støtte. Bruk sports-bh når du trener, går tur eller har en fysisk aktiv jobb.
  • Kjøp stram nok bh. Mål omkretsen rundt overkroppens smaleste punkt. To fingre skal få plass under rygg-stroppen. Brystene skal få støtte fra sidene, ikke fra skulderstroppene.
  • Går du ned i omkrets, går du opp i cupstørrelse. Elastisiteten, dybden i cupen, om den er vattert eller har push up spiller en stor rolle for tilpassingen. For liten cup gir dobbeltpupp, brystet tyter opp over cupen.
  • Sørg for å kjøpe en bh med midtstøtte som sitter tett inntil brystbeinet. Den sørger for en fin separasjon – deling av brystene.
  • Start på den første hempen når bh-en er ny. Flytt innover på hempene etter hvert som bh-en blir mykere etter vask og bruk.
  • Skifter du mellom flere bh-er, varer de lenger. Når bh-en sitter løst på innerste hakket eller mister fasong, er den gått ut på dato.
  • Vask bh-en for hånd i lunkent vann med Milo. Vask den annenhver dag, den har hudkontakt hele tiden.
  • En kvalitets-bh koster fra 599 kroner og kan vare lenge om du vasker den riktig.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer