Pute

- Riktig pute har faktisk veldig mye å si for en god nattesøvn

Det kan faktisk lønne seg å ha to forskjellige puter.

PUTE: Det kan faktisk lønne seg å ha to forskjellige! Foto: Shutterstock / Nenad Aksic
PUTE: Det kan faktisk lønne seg å ha to forskjellige! Foto: Shutterstock / Nenad Aksic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når nattesøvnen uteblir skylder man fort på madrassen, overmadrassen eller temperatur på soverommet. Men er du sikker på at du har rett pute?

- Riktig pute har faktisk veldig mye å si for en god nattesøvn, forteller Maja Eidsmo Bjørnli, kiropraktor ved Bjørvika Fysioterapi og Kiropraktor.

Selv om både madrass og pute påvirker nakken din, er det puten som har størst påvirkning på denne kroppsdelen. Som alt annet muskel- og skjelettrelatert er det alltid statisk holdning og posisjon over lenger tid som gjør at man får stivhet og smerte. (Pssst: Visste du blant annet at søvnen påvirkes ofte dersom man ikke har det helt greit i livet?)

- Derfor er det lurt å ha to forskjellige puter å velge mellom, sier eksperten. Da får du nemlig en variert hodestillingen litt mer. 

LES OGSÅ: Sover du ofte slik som dette?

Men hvilken pute er riktig for meg?

May Anita Raustein Berg, Product Manager i Høie - som produserer dyner og puter, forteller at det ikke er lett å finne den riktige puten. 

- Riktig pute og madrass vil sørge for at du får optimal liggestilling for ryggsøylen som går helt opp til nakken. Med riktig pute vil trykkavlastningen sørge for at muskler slapper av og ikke står i spenn, sier hun. 

Putens oppgave er å gi støtte og hvile til hode og nakke når vi sover. Siden det finnes så mange ulike kroppsfasonger og liggestillinger, er det veldig individuelt hvilken pute som passer best.

- En pute skal tåle å bli ligget på i mange år - snudd og vridd på for å gi god støtte til hode og nakke og få stive skuldre til å slappe av etter en stresset hverdag, sier hun.

En tommelfingerregel å følge når du skal finne deg pute, er å bli bevisst på hvordan du sover.

- De som liker å ligge på magen foretrekker ofte lave puter, forteller Berg.

Men for dem som kombinerer både mage-, side- og ryggleie kan en medium høy pute være den rette. Er du derimot en som ligger rolig på side eller rygg gjennom natten kan en høy pute passe deg.

NAKKESMERTER: Feil pute kan gi deg nakkesmerter og dårlig søvn. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
NAKKESMERTER: Feil pute kan gi deg nakkesmerter og dårlig søvn. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer

LES OGSÅ: Sov deg til mindre smerte

Vask puten to til fire ganger i året

En annen ting som er viktig å tenke på er vedlikehold av puten din. En fiberpute kan ha en levetid på alt fra 2-5 år, mens en dunpute har levetid på cirka 10-15 år.

Fiberet vil miste sin spenst over tid, mens dun har en unik evne til å opprettholde sine egenskap om den blir vedlikeholdt riktig. Det viktige er derfor å rengjøre, eller få renset putene, hvert fall to ganger i året, ifølge eksperten. 

- I løpet av natten skilles 3-5 dl fuktighet ut og en stor andel av dette svettes gjennom hodet og puten har en tendens til å bli gulflekkete av kroppsvæske, hårprodukter, ansiktskremer. Denne fuktigheten og saltene binder fyllet i puta slik at den kan bli flat og klumpete og miste spenst og høyde, forteller Berg.

Samtidig som dette skjer danner den også grobunn for at midd, muggsopp og andre bakterier trives i sengetøy, madrasser, dyner og puter (fuktighet + hudavfall = middmat). Det er igjen avføringen fra midden som folk er allergiske mot

Unngå disse to feilene

Om man legger seg med vått hår så kan dette påvirke utviklingen av bakterier i puten, dersom fuktigheten ikke blir tørket ut neste morgen.

- Varme og fuktighet er eldorado for bakterievekst, sier Berg.

Husk derfor å lufte putene dagene etter du har sovet med vått hår. Hun anbefaler også at man dropper sengeteppet.

- Regelmessig lufting, og helst rist puta opp hver dag for å få ut fuktighet den har tatt opp i løpet av natten. Re derfor ikke opp sengen, men heller gi puta en dytt når du står opp, avslutter Berg.

Denne saken har blitt publisert på KK.no tidligere, mer er hentet frem til nytte for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer