Vannkopper:

Risikoen for komplikasjoner er høyere hvis man får vannkopper som voksen

Særlig farlig for gravide og personer med nedsatt immunforsvar

VANNKOPPER: De aller fleste får vannkopper som barn, men noen får sykdommen som voksne. FOTO: NTB Scanpix
VANNKOPPER: De aller fleste får vannkopper som barn, men noen får sykdommen som voksne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste av oss har hatt vannkopper. Du husker det kanskje fra du var liten - all den irriterende kløingen? Noen fikk derimot aldri den smittsomme sykdommen da de var små. Da er det en risiko for å få det i voksen alder. Hvor farlig er det, egentlig?

- Vannkopper er en svært smittsom sykdom, som gir livslang immunitet, altså av de sykdommene man bare får en gang. Fordi den er så smittsom, blir de fleste syke første gang de er i kontakt med noen som har vannkopper, gjerne i tidlig barnealder. Mye av smitte skjer i barnehager.

Dette sier Hanne Nøkleby, som er er spesialist i barnesykdommer og fagdirektør ved Folkehelseinstituttet, til KK.

Nøkleby forklarer at ikke alle husker om de har hatt vannkopper da de var små, men de nyeste undersøkelsene viser at 90 - 95 prosent av voksne i Norge er immune mot vannkopper.

- De øvrige, altså 5 – 10 prosent, kan risikere smitte som voksne. Siden det er mest barn som er syke, kommer smitten gjerne fra barn man har nærkontakt med, for eksempel egne barn. Men det er altså bare en liten andel av de voksne som ikke er immune allerede.

LES OGSÅ: Camilla (29) ble innlagt på isolat med vannkopper

KLØING: Vannkopper fører til mye kløing. FOTO: Shutterstock
KLØING: Vannkopper fører til mye kløing. FOTO: Shutterstock Vis mer

Høyere risiko for komplikasjoner

Det tar vanligvis mellom to og tre uker fra man smittes med vannkopper til man blir syk. Selve sykdommen, med feber og utslett, tar en ukes tid. Sykdommen kan oppleves verre for voksne enn for barn:

- Voksne får ofte høyere feber og føler seg mer syke enn barn med vannkopper gjør, selv om sykdommen ikke varer lenger for de voksne, sier Nøkleby.

I tillegg er risikoen for komplikasjoner høyere hvis man får vannkopper som voksen. Nøkleby forklarer at rundt 10 prosent av voksne får lungebetennelse av vannkoppviruset, og at hjernebetennelse forekommer.

- Risikoen for å dø av vannkopper er 25 ganger så høy hos voksne som hos barn, men egentlig ikke høy hos voksne heller (ca. 20 – 25 av 100 000 av dem som blir syke som voksne).

Nøkleby forklarer at vannkopper i svangerskapet gir oftere alvorlig sykdom enn hos andre voksne, og kan en sjelden gang gi fosterskade. I tillegg er vannkopper særlig farlig for personer med nedsatt infeksjonsforsvar.

- Det gjelder både barn og voksne, men nedsatt infeksjonsforsvar er jo mye hyppigere hos voksne. Det er viktig å gå til lege for gravide og personer med nedsatt infeksjonsforsvar, hvis de mistenker vannkoppsmitte.

LES OGSÅ: Disse barnesykdommene kan være alvorlige for gravide

VOKSNE FØLER SEG MER SYKE: - Voksne får ofte høyere feber og føler seg mer syke enn barn med vannkopper gjør, selv om sykdommen ikke varer lenger for de voksne. FOTO: NTB Scanpix
VOKSNE FØLER SEG MER SYKE: - Voksne får ofte høyere feber og føler seg mer syke enn barn med vannkopper gjør, selv om sykdommen ikke varer lenger for de voksne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Oppsøk lege

Kari Skaug Fredrikson er fagrådgiver og farmasøyt ved Apotek 1. Hun understreker også at personer med svekket immunforsvar, gravide eller nyfødte der moren ikke har hatt vannkopper, eller hvor moren blir smittet lite før eller etter fødselen, kan være utsatt for alvorlige komplikasjoner.

- Hos personer som ellers er friske, er det ikke vanlig med noe annet enn behandling av symptomene ved vannkopper. Uansett, så anbefaler vi voksne personer som smittes med vannkopper å kontakte lege, sier Fredrikson til KK.

Om det skulle være behov for smertestillende eller febernedsettende er legemidler med paracetamol, slik som Paracet, anbefalt. (Psst.. Vet du forskjellen på Paracet og Ibux?)

- Legemidler tilhørende gruppen NSAIDS, som ibuprofen (Ibux/Nurofen) bør ikke brukes ved vannkopper, da det kan gi komplikasjoner og infeksjoner i hud og bløtvev. Kløen kan lindres ved kalde omslag eller med kjølende og kløestillende produkter du får kjøpt i apoteket. Ved voldsom kløe, kan legen forskrive kløestillende midler.

- Ellers er det bare å ta det med ro, og la kroppen bli frisk og rask igjen, sier Fredrikson.

LES OGSÅ: Derfor får du allergier i voksen alder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer