Solarium

- Risikoen øker jo yngre du er når du begynner å bruke solarium, og jo mer du bruker det

Og det har heller ingen god effekt om du tar det for å forberede huden på sydenferien.

SOLARIUM: Ekspertene advarer mot solariumsbruk. Her kan du utsettes for inntil 36 ganger så mye UV-A-stråling som i den norske sommersolen.  Foto: Scanpix
SOLARIUM: Ekspertene advarer mot solariumsbruk. Her kan du utsettes for inntil 36 ganger så mye UV-A-stråling som i den norske sommersolen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Rundt 2000 personer får føflekkreft hvert år. I fjor døde 322 personer av denne kreftformen, mens omkring 50 døde av annen type hudkreft. 

- Det er langt flere som dør av hudkreft enn for eksempel antallet som dør i trafikken. Dette er paradoksalt, fordi hudkreft er en kreftform vi vet hvordan vi kan forebygge, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. 

Rundt 9 av 10 av tilfellene av føflekkreft henger ifølge henne sammen med UV-stråling fra sol eller solarium. 

LES OGSÅ: Så mye farligere er sola her

Gir opptil 36 ganger mer UV-A-stråling enn solen

- Solarium er siden 2009 klassifisert som kreftfremkallende, forteller professor Marit B. Veierød ved Avdeling for biostatistikk ved Universitetet i Oslo. 

Både UV-B- og UV-A-stråling er klassifisert som kreftfremkallende.

- Solarier avgir i gjennomsnitt dobbelt så mye UV-B stråling og rundt seks ganger så mye UV-A stråling som sommersol i Oslo. Både UV-B- og UV-A-stråling er klassifisert som kreftfremkallende. Basert på studier fra de siste 30 årene er det 16 prosent økt risiko for føflekkreft knyttet til å ha brukt solarium, og 34 prosent økt risiko ved å ha brukt solarium mer enn ti ganger sammenliknet med aldri. Bruk av solarium i ung alder øker risikoen, forteller hun. 

- I tillegg til økt risiko for hudkreft gir soling i solarium økt risiko for andre senskader, slik som for tidlig aldring av huden, pigmentforandringer i huden og malignt melanom i øyet, forteller hun KK.no. 

Sistnevnte er en kreftsvulst i øyet, som også vanligvis oppstår fra føflekker. 

I en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening advarer hun og Lill Tove Nilsen i Statens strålevern også mot å bruke solarium før ferien, for at huden skal tåle sydensola bedre. Dette vil ifølge dem heller virke mot sin hensikt og ikke ha den beskyttende effekten mange tror. Det er nemlig slik at mens brunfarge fra UV-B- stråler kan gjøre at du tåler senere UV-stråling litt bedre, gjelder ikke det brunfarge fra UV-A- stråling. Dessuten gir solarium før sydenturen økt samlet UV-eksponering. 

I artikkelen kommer det også frem at strålingen i norske solarier har stor variasjon, og noen steder eksponeres du for så mye som 36 ganger så mye UV-A som i norsk sommersol. 

LES OGSÅ: Du blir like brun med høy solfaktor

SOLARIUM FØR FERIEN: Mange tar solarium før ferien for at huden skal tåle sydensola bedre. Dette vil ifølge ekspertene heller virke mot sin hensikt og ikke ha den beskyttende effekten mange tror. Foto: Shutterstock / Frolova_Elena
SOLARIUM FØR FERIEN: Mange tar solarium før ferien for at huden skal tåle sydensola bedre. Dette vil ifølge ekspertene heller virke mot sin hensikt og ikke ha den beskyttende effekten mange tror. Foto: Shutterstock / Frolova_Elena Vis mer

Farligere jo tidligere du starter

Første juli 2012 ble det innført 18-årsgrense på alle solarier i Norge, men det har frem til i dag vært lite problematisk å ta solarium selv om du er under 18. Fra nyttår av er det imidlertid innført krav om alderskontroll ved alle landets solsentre.

- Fra 1. januar 2017 gjelder også krav om å kontrollere alderen til kundene. Aldersgrensen er innført fordi soling i solarium øker risikoen for hudkreft, og selv om risikoen øker uansett alder, er den størst når du starter i ung alder. Risikoen øker også jo oftere og jo mer du tar solarium, forteller Lill Tove Nilsen i Statens Strålevern. 

Hun legger imidlertid til at de fleste som får føflekkreft, får det fra sol-eksponering, men sier at bruk av solarium gir et vesentlig bidrag for dem som benytter seg av disse.

Nilsen viser til Kreftforeningens solvaneundersøkelse, samt ungdomsundersøkelse fra 2016, og forteller at 14 prosent av oss har tatt solarium det siste året. Dette er en liten nedgang fra i 2014, da tallet var 17 prosent. Tallet er høyest for de under 24 år. Av ungdom mellom 15 og 24 år har 27 prosent tatt solarium, men dette tallet var helt oppe på 35 prosent i 2014. 

- Av ungdommene, tok de fleste solarium første gang når de var mellom 15 og 17 år (65 prosent). 14 prosent tok solarium første gang når de var under 15 år. 

LES OGSÅ: Hold energinivået oppe i mørket

Ikke effekt mot vinterdepresjon

Til tross for alle advarslene er det noen som tar solarium i vinterhalvåret, også for å få bukt med vinterdepresjoner eller nedstemthet. Det er riktig at lys, som blant annet øker produksjonen av D-vitamin i kroppen er godt for oss, og at vi dessverre ikke så lett får tilstrekkelig sollys her oppe i nord. Solarium er imidlertid, ifølge Rune Jonassen, som forsker på depresjoner ved psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo, ikke løsningen. 

- Det er primært UVB-lys som får huden til å danne D-vitamin. Derfor bidrar ikke solarium til til å øke mengden ​D-vitamin i kroppen, forteller han. 

Ved lysterapi er det øynene som utsettes for lys, ikke huden. Når øynene dine utsettes for lys vil nemlig nivåene av stresshormonet kortisol øke, og produksjonen av søvnhormonet melatonin vil synke. 

- Lys og mørke påvirker en rekke signalstoffer med innvirkning på både fysisk og psykisk helse. Lys stimulerer blant annet utskillelse av stresshormonet kortisol og signalstoffet serotonin, mens mørket kan føre til økt produksjon av søvnhormonet melatonin, men her må man altså påvirke lysfølsomme nerveceller i øyet. Økt UVA-eksponering mot huden er derimot forbundet med økt risiko for hudkreft. 

LES OGSÅ: Tobarnsmoren Hilde (33) trente seg vekk fra depresjonen 

Sjekk føflekkene dine

- Den minst farlige effekten av overdreven soling, og spesielt solarium, er at huden blir tidligere rynkete, sier Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. 

FØFLEKKKREFT: Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, forteller at forskningen nå tydelig viser sammenheng mellom solariumsbruk og føflekkreft. Foto: Agnete Brun
FØFLEKKKREFT: Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, forteller at forskningen nå tydelig viser sammenheng mellom solariumsbruk og føflekkreft. Foto: Agnete Brun Vis mer

- Mer alvorlig er det at forskningen nå tydelig viser sammenheng mellom solariumsbruk og føflekkreft. Risikoen øker jo yngre du er når du begynner å bruke solarium, og jo mer du bruker det. Det er altså mange gode grunner til å utsette, og helst unngå, solarium.

Føflekkreft er en hurtigspredende kreftform, men til forskjell fra de fleste andre former for kreft synes den utenpå huden. De aller fleste blir friske om kreften oppdages tidlig. Derfor er det lurt å lære seg faresignalene; 

Følg med på føflekkene dine og oppsøk lege om du har en føflekk som; 

  •  Vokser eller endrer form.
  •  Endrer farge, spesielt til svart.
  •  Klør eller blør.
  • Danner et sår som ikke vil gro.
  • Ha det som en vane å sjekke, for eksempel når du går ut av dusjen. Du kan lese mer om hva du ser etter på Kreftforeningens nettsider. 

LES OGSÅ: Kroppsdelene som er mest utsatt for kreft

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer