Solarium

- Risikoen øker jo yngre du er når du begynner å bruke solarium, og jo mer du bruker det

Og det har heller ingen god effekt om du tar det for å forberede huden på sydenferien.

SOLARIUM: Ekspertene advarer mot solariumsbruk. Her kan du utsettes for inntil 36 ganger så mye UV-A-stråling som i den norske sommersolen.  Foto: Scanpix
SOLARIUM: Ekspertene advarer mot solariumsbruk. Her kan du utsettes for inntil 36 ganger så mye UV-A-stråling som i den norske sommersolen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Rundt 2000 personer får føflekkreft hvert år. I fjor døde 322 personer av denne kreftformen, mens omkring 50 døde av annen type hudkreft. 

- Det er langt flere som dør av hudkreft enn for eksempel antallet som dør i trafikken. Dette er paradoksalt, fordi hudkreft er en kreftform vi vet hvordan vi kan forebygge, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. 

Rundt 9 av 10 av tilfellene av føflekkreft henger ifølge henne sammen med UV-stråling fra sol eller solarium. 

LES OGSÅ: Så mye farligere er sola her

Gir opptil 36 ganger mer UV-A-stråling enn solen

- Solarium er siden 2009 klassifisert som kreftfremkallende, forteller professor Marit B. Veierød ved Avdeling for biostatistikk ved Universitetet i Oslo. 

Både UV-B- og UV-A-stråling er klassifisert som kreftfremkallende.

- Solarier avgir i gjennomsnitt dobbelt så mye UV-B stråling og rundt seks ganger så mye UV-A stråling som sommersol i Oslo. Både UV-B- og UV-A-stråling er klassifisert som kreftfremkallende. Basert på studier fra de siste 30 årene er det 16 prosent økt risiko for føflekkreft knyttet til å ha brukt solarium, og 34 prosent økt risiko ved å ha brukt solarium mer enn ti ganger sammenliknet med aldri. Bruk av solarium i ung alder øker risikoen, forteller hun. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer