Brystkreft:

Risikofaktorer som øker sannsynligheten for å få brystkreft

Alder, genetikk og hormonbehandling er viktige risikofaktorer. Men også brystenes tetthet spiller en stor rolle.

BRYSTKREFT: Hvert år rammes 3000 norske kvinner av brystkreft. Selv om det ofte er uflaks, er det noe du selv kan gjøre for å minske risikoen. FOTO: NTB Scanpix
BRYSTKREFT: Hvert år rammes 3000 norske kvinner av brystkreft. Selv om det ofte er uflaks, er det noe du selv kan gjøre for å minske risikoen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år blir mer enn 3000 norske kvinner rammet av brystkreft – heldigvis er prognosen god. 90 prosent overlever i fem år etter diagnosen, og åtte av ti lever fortsatt 15 år etter diagnosen. Noen kvinner er mer utsatt for å få brystkreft, og det er ulike årsaker til at det er slik.

De ti viktigste risikofaktorene for brystkreft er:

  • Brystenes tetthet
  • Alder
  • Gener
  • Hormonbehandling
  • Overvekt
  • Røyking
  • Alkohol
  • Lite fysisk aktivitet
  • Barnløshet
  • Kvinner som ikke har ammet

Signe Opdahl jobber ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU, og forsker på brystkreft. Hun mener at den viktigste risikofaktoren, er å være kvinne.

– Det er såpass opplagt at de fleste ikke tenker over det som en risikofaktor. Alder er nok den viktigste faktoren utenom det – men dette er faktorer man ikke kan gjøre noe med.

Opdahl trekker frem genetikk som en vesentlig faktor: Det finnes mange genvarianter som øker risikoen for brystkreft – over 90 til sammen.

– De aller fleste av disse genvariantene gir bare en veldig liten økning i risiko for å få brystkreft. Unntakene er BRCA1 og BRCA2, som gir veldig høy risiko for brystkreft og eggstokkreft. I familier hvor man vet at disse genvariantene finnes, blir det tilbudt gentesting og ekstra oppfølging.

Kvinnene som får påvist BRCA1 eller BRCA2, velger ofte å fjerne både eggstokker og bryster, som regel etter at de har fått barn. Disse genvariantene er heldigvis sjeldne.

LES OGSÅ: En genfeil førte til at Linn måtte fjerne begge brystene

Høyere risiko for kvinner med brystkreft i familien

Det har blitt gjort studier på tvillinger, hvor resultatet har vist at blant kvinner med en toegget tvilling som har fått brystkreft, vil rundt 20 prosent få brystkreft selv. Det samme tallet for eneggede tvillinger er enda høyere – det ligger på rundt 28 prosent. Til sammenligning er det gjennomsnittlig én av 10 kvinner som rammes av brystkreft i løpet av livet på generell basis.

– Disse tallene viser til at genetikk spiller en rolle. Men noen av disse prosentene kan skyldes livsstil – folk i samme familie har ofte samme livsstil, sier Opdahl.

De som rammes av kreft, er ofte bare uheldige. Det er ikke mye man kan gjøre for å redusere risikoen selv, men noe kan man gjøre.

– Det viktigste du kan gjøre for å redusere risikoen for brystkreft selv, er å være forsiktig med hormonbruk – ikke bruk det med mindre du er mye plaget, og om du må, sørg for å bruke det i kortest mulig periode. Dette gjelder først og fremst i overgangsalderen.

Det er først og fremst kombinasjonsbehandling med piller som inneholder både østrogen og gestagen som er forbundet med økt risiko for brystkreft.

– Det er viktig å påpeke at det er umulig å forutsi hvem som får brystkreft basert på disse risikofaktorene. Blant kvinner som prøver å gjøre alt rett og redusere risikoen så mye som mulig, vil uansett noen av disse få brystkreft. Det finnes også kvinner som utsetter seg for disse risikoene, uten at de får brystkreft. Dette kan skje hvem som helst, sier Opdahl.

Andre råd for å forebygge brystkreft, er å prøve å unngå vektøkning i voksen alder, i tillegg til for mye alkohol. De fleste liker å ta seg noen glass i ny og ne, så hva er egentlig mye alkohol i denne sammenhengen?

– Det finnes ingen klar grense, men man bør i alle fall ikke drikke mer enn gjennomsnittlig én enhet per dag. Men det er klart at hos noen er brystvevet svært ømtålelig for alkohol, og de kvinnene burde ikke drikke noe, sier Giske Ursin, direktør i Kreftregisteret.

Les også: Så mye større er risikoen for brystkreft om du drikker dette ene glasset

Kan du selv påvirke brystenes tetthet?

Noe som kanskje er litt overraskende, er at tetthet i brystvevet er en såpass viktig risikofaktor. Forholdet mellom fett, brystkjertler og vevet rundt, avgjør om brystene er mammografisk tette eller ikke – noe som gir ulik risiko.

Kvinner med de mammografisk tetteste brystene, har fire til seks ganger større risiko for å få brystkreft, sammenlignet med de som har bryster med mest fettvev.

– Teoretisk er det noe du selv kan gjøre for å påvirke brystenes tetthet. Når kvinner går igjennom overgangsalderen, faller brysttettheten. Det ga oss en tidlig indikasjon på at man kan modifisere det hos noen kvinner, sier Ursin.

Man kan få samme effekt ved fjerne eggstokkene, slik at nivået av de kvinnelige kjønnshormonene faller, men det er en brutal løsning som få kvinner velger, ifølge Ursin. Det er også mulig å bruke forebyggende medisin (tamoxifen).

– Denne medisinen brukes av enkelte kvinner som har høy risiko for å utvikle brystkreft. En del kvinner responderer bra på denne medisinen, ved at tettheten i brystvevet reduseres. Disse kvinnene får da også lav risiko for å utvikle brystkreft.

De fleste kvinner får innkalling til mammografi første gang når de er ca 50 år. Ifølge Ursin, er de fleste kvinner flinke til å møte opp på disse undersøkelsene.

- Noen mener at et høyt inntak av melkeprodukter, kan øke risikoen for brystkreft. Men er det egentlig sant?

– Melkeprodukter alene har ingen konkret sammenheng, men vi vet at brystkreft er en livsstilssykdom. Det vestlige kostholdet vi har, med høyt inntak av fett, sukker, fettholdige meieriprodukter, alkohol, lavt fiber og så videre, sammen med få barn og sene barnefødsler, er viktige årsaker til den risikoen for brystkreft vi har i dag.

- Tidligere var det færre kvinner som fikk brystkreft, og dette har mye å gjøre med dagens livsstil.

Les også: Mia (30) fikk en aggressiv type brystkreft. Etter 12 runder med cellegift vant hun over kreften

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer