Forsinket søvnfaselidelse

Rita (25) kan være helt umulig å vekke

– Jeg føler ofte at jeg sover bort livet mitt.

FORSINKET SØVNFASELIDELSE: I tenårene begynte Ritas søvnmønster å skape store problemer for henne. FOTO: Privat
FORSINKET SØVNFASELIDELSE: I tenårene begynte Ritas søvnmønster å skape store problemer for henne. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

At en del tenåringer liker å legge seg seint og sove til langt på dag, er noe mange frustrerte foreldre har fått erfare. Ofte kommer det av at ungdommene rett og slett synes det er kjedelig å legge seg og lar seg friste til å se noen flere episoder på Netflix eller surfe litt lengre på mobilen.

Men denne typen atferd skyldes ikke alltid dårlige søvnvaner, hos noen kan det faktisk dreie seg om en søvnlidelse.

Rita (25) forteller at hun begynte å få problemer da hun som 17-åring flyttet hjemmefra. Før hadde hun andre til å vekke seg, men nå måtte hun selv sørge for å komme seg opp i tide til å rekke skolen og lærlingejobben som helsefagarbeider.

– Utfordringen min er at jeg sjelden føler meg trøtt om kvelden. Da jeg gikk på skolen, kunne jeg være oppe til klokka tre og fire om natta og neste morgen klarte jeg ikke å våkne av mobilalarmen.

– En gang hadde jeg tidligvakt og skulle starte halv åtte, men kom på jobb klokken 13. Det var veldig flaut og jeg var helt sjokkert over at det gikk an å forsove seg så mye, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer