Flekkfjerning

Rødvin på skjorta? Nei, det hjelper ikke med hvitvin

Rødvin er egentlig ikke så vanskelig å fjerne dersom man gjør det riktig. Her er tipsene som faktisk funker.

SØLT? Kan hvitvin eller salt egentlig fjerne rødvinsflekker, eller er det bare teite myter som vi alle tror på?
SØLT? Kan hvitvin eller salt egentlig fjerne rødvinsflekker, eller er det bare teite myter som vi alle tror på? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du først har tatt på deg den fine hvite sommerkjolen din, eller en lekker hvit skjorte, så er det en selvfølge at du må søle noe på den. Aller helst rødvin – for det blir jo ikke verre enn det. «Been there, done that, have a t-shirt» liksom (bokstavelig talt).

Når det først skjer så skal alle hjelpe til med sine eminente kjerringråd! Og drevet av panikk er vi villige til å prøve alt – så vi tømmer et glass hvitvin over flekken, og slenger på en halvkilo salt. Sånn, det burde gjøre susen. Eller? 

LES OGSÅ: - Føles håndkle «seigt» så er det på tide med en vask

Tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, som er forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Høgskolen i Oslo og Akershus, har blant annet undersøkt hvordan best fjerne ulike typer flekker fra tekstil. Og slår du opp «flekkfjerning» i Store norske leksikon, vil du finne hennes fasit.

– Hvitvin har jeg ikke testet. Det er jo en væske, og det er svakt syrlig, så det vil kunne fortynne, men jeg ser ikke helt poenget. Og hvitvin er jo ganske godt å drikke da, sier hun til KK.no.

Ja, nettopp, hvorfor kaste bort nydelig vin på å fjerne flekken av den andre vinen du kastet bort? Det høres ut som en tap-tap-situasjon, spør du meg. Spesielt når man ikke er sikker på at det funker.

Du kan droppe både hvitvin og salt

Hva så med salt? Dette sies jo også å skulle kunne fjerne rødvinsflekker fra klær, men funker det egentlig? 

Ifølge Klepp er hensikten med dette rådet å suge opp væsken som er sølt, slik at den ikke suges opp av tekstilet det er sølt på. 

– Salt suger til seg fuktighet, og det gjør også en rekke andre materialer, slik som tørkepapir og servietter, forteller hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du alltid vaske nye klær før bruk

UPS: Rødvin kan lage store stygge flekker på tekstil, men er du kjapp så kan du klare å fjerne flekken. Foto:  sirtravelalot / Shutterstock / NTB scanpix
UPS: Rødvin kan lage store stygge flekker på tekstil, men er du kjapp så kan du klare å fjerne flekken. Foto: sirtravelalot / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Heller ikke Malin Skaar, leder for Orkla Forbrukerservice og vaskeekspert på plusstid.no, har særlig tro på hvitvin og salt som gode flekkfjerningsmetoder.

– Den umiddelbare effekten både ved bruk av hvitvin og salt vil være at den røde fargen (ofte) forsvinner. Ulempen er at det veldig ofte vil sitte igjen en grålig flekk som er svært vanskelig å fjerne, sier hun til KK.no.

Hun fraråder derfor både bruk av salt og hvitvin, og foreslår heller at du fjerner flekken på en annen måte. For rødvin er egentlig ikke så vanskelig å fjerne dersom man gjør det riktig. 

– Det er viktig å forbehandle flekken. Enten ved flytende vaskemiddel eller en flekkfjernerspray. Bruker du en flytende variant heller du den på flekken og trykk forsiktig inn i stoffet (med for eksempel en skje). La virke i cirka 30 minutter før vask, forklarer hun. 

– Er plagget lyst eller hvitt så bør man benytte et vaskemiddel med blekemiddel. I tillegg er det viktig å vaske på så høy temperatur som du tar sjansen på. I utgangspunktet så bør man følge anvisning på plagget, men jo høyere temperatur jo større sjanse for å få vekk flekken. Optimalt er 60 grader, legger hun til.

Hva med fettflekker?

Men hva er egentlig de vanskeligste flekkene å fjerne fra tøy? Kanskje har du selv en t-skjorte eller to, der flekken er forsøkt fjernet, men du kan fortsatt skimte den i godt lys. 

Flekker fra hygieneprodukter, som for eksempel deodorant, solkrem, sminke, og andre stylingprodukter kan være svært vanskelige, og det er viktig at man prøver å vaske det av før flekken rekker å tørke inn, forteller Skaar.

Fett er en annen vrien sak. Men Klepp forteller at det slett ikke trenger være så vanskelig å fjerne fettflekker, så fremst tekstilet tåler varme.

– Rent fett vil løse seg i kokende vann og eller flytende oppvaskmiddel. Jeg vil nok si at det er blandinger av fett og andre ting som er vanskelig å fjerne, for eksempel gammel kaffe med fløte.  

– Silke er vel det stoffet der fett byr på mest problemer. Så «ja» til forkle når vert og vertinne har silkestasen på, legger hun til.

VÆR RASK: Start først med å forbehandle flekken med rennende vann eller flekkfjerningsmiddel. Deretter er det viktig å vaske på så høy temperatur som du tar sjansen på.
VÆR RASK: Start først med å forbehandle flekken med rennende vann eller flekkfjerningsmiddel. Deretter er det viktig å vaske på så høy temperatur som du tar sjansen på. Vis mer

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske de ulike plaggene dine

Flekkfjerningstipsene som funker

Hovedsakelig er det tre framgangsmåter du kan bruke for å fjerne flekker. Hvilken måte som er best avhenger noe av hva flekken er, hvor gammel den er, og hvilket stoff du har fått flekken på. Listen over hva som funker best til hva, har hun beskrevet i en tabell i Store norske leksikon.

Dette er de tre beste framgangsmåtene for flekkfjerning:

1. Rennende vann fra springen: Velg varmt vann til fettholdige flekker og kaldt til flekker med proteiner. Vannet bør renne direkte på flekken, men på motsatt side av stoffet. Flekken skal altså ut den veien den kom. Metoden kan også kombineres med flekkfjerningsmidler, oppvaskmiddel eller flytende vaskemidler.

2. Skrap med kniv eller spatel: Fungerer på flekker som er faste og ligger utenpå stoffet. Ved hjelp av spatel eller kniv kan du forsiktig skrape av alt som er løst. Sug så opp så mye som mulig av flekken i ett trekkpapir fuktet med rensemiddel. Du kan også dryppe et smøremiddel direkte på flekken, og bearbeide det forsiktig med spatel/kniv fra ytterkant mot midten før du skraper det av. Skyll eller vask smøremidlet godt ut til slutt.

3. Løsemidler: Stoffet legges på et absorberende underlag med flekken vendt ned. Hell rensemiddelet i en ren tørr skål. Dypp en ren klut eller litt vatt i rensemiddelet, vri, og fukt flekken fra kanten mot midten. Gni lett på tynne stoffer, mens tykke stoffer både tåler og trenger hardere behandling. Når flekken er borte, må mest mulig av flekkfjerningsmiddelet fjernes.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer