Ryggplager

Ryggplager er det største folkehelseproblemet i Norge

Det er ikke usannsynlig at stress kan være en medvirkende årsak..

RYGGSMERTER: Nakke og rygg nå er vårt største helseproblem og årsak til nedsatt livskvalitet, foran angst og depresjonslidelser. Foto: Shutterstock / Fulltimegipsy
RYGGSMERTER: Nakke og rygg nå er vårt største helseproblem og årsak til nedsatt livskvalitet, foran angst og depresjonslidelser. Foto: Shutterstock / Fulltimegipsy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Ryggplager er det største folkehelseproblemet i Norge. Når man ser på statistikken så er muskel og skjelettplager, sammen med psykiske lidelser, den største årsaken til uføretrygd og sykemeldinger, sier Hans Otto Engvold, Generalsekretær i Norsk Kiropraktorforening, til KK.no.

Han viser blant annet til Folkehelseinstituttets sykdomsbyrderapport som ble publisert i fjor, som dokumenterer at nakke og rygg nå er vårt største helseproblem og årsak til nedsatt livskvalitet, foran angst og depresjonslidelser.

LES OGSÅ: Unngå å sove på deg ryggsmerter

– Over 50 prosent av befolkningen har vondt i ryggen i løpet av et år, og hvert år går over 350.000 nordmenn til kiropraktor. Det regnes at mellom 80 og 90 prosent av befolkningen har hatt ryggsmerter i løpet av livet, så det er unormalt å ikke oppleve ryggplager, påpeker han. 

Han er likevel redd for at det ikke gjøres nok for å få bukt med dette problemet.

– Dette er det som koster mest og plager flest, og det blir nesten ikke nevnt av politikerne. Det er ingen helhetlig nasjonal plan for hvordan man skal håndtere det. Folk med ryggplager blir ikke tatt alvorlig nok, sier Engvold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.