Tatovering

Så fort blir du hekta på tatoveringer

- De starter ofte med noe smått, men kommer tilbake og vil ha mer, sier tattovør.

TATOVERINGER OG AVHENGIGHET: Jepp, det er fullt mulig å bli avhengig av tatoveringer! Foto: Science Photo Library
TATOVERINGER OG AVHENGIGHET: Jepp, det er fullt mulig å bli avhengig av tatoveringer! Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det nesten mer vanlig å ha en tatovering enn å ikke ha det, og de forandrer seg også med trendene. Alle husker vel tribal-tatoveringene fra 90-tallet, som nå pryder mang en kvinnes korsrygg, eller de små kinesiske tegnene, som ofte er å skue på baksiden av nakker eller ankler. Per dags dato er det ikke lenger «in» med akkurat disse tatoveringene, nå har folk nemlig mer fokus på morsomme, personlige eller elegante motiver. 

Oscar Nybråten jobben som tattovør på Attitude i Oslo. Han innrømmer at det titt og ofte kommer folk innom som vil fylle på med flere tatoveringer. 

- Jeg ser ofte blant unge mennesker at det starter med noe smått, og så kommer de tilbake og vil ha noe mer etterhvert. De liker det og synes det er fint, og liker tilbakemeldingene de får, sier han. 

Men han tror også det er en annen grunn til at folk kommer igjen.

UT: Kinesiske tegn er ikke på moten lenger når det gjelder tatoveringer. Det samme gjelder for tribals.  Foto: © Thomas Lauterbach
UT: Kinesiske tegn er ikke på moten lenger når det gjelder tatoveringer. Det samme gjelder for tribals. Foto: © Thomas Lauterbach Vis mer

- Folk finner ut at det egentlig ikke er så vondt, så derfor tar mange det igjen og igjen. Jeg husker en gang at en 70 år gammel dame kom og tok en sommerfugl på ankelen. Hun kom tilbake et par uker senere og tok en til. Deretter kom hun tilbake fire ganger til. Den største var en på låret hennes, på omtrent 15 x 10 centimeter, forteller Nybråten. 

Har nesten hele kroppen dekket av tatoveringer

Tommy Berntsen (30) fra Lillehammer er av dem som har blitt «avhengig» av å tatovere kroppen. 30-åringen forteller til KK.no at han startet da han var svært ung.

- Min første tatovering tok jeg da jeg var 14 år. Den ble laget av min bestevenn som startet å tatovere da han var 15 år. Vi er i dag begge tatovører og jobber sammen i Trondheim, sier han. 

Den aller første tatoveringen, var det altså bestevennen som bestemte hva skulle være.

- På det tidspunktet så var ikke motivet viktig for meg, så jeg la det i hendene på han. Han gikk for en klassisk hodeskalle på armen min. Det var en interessant søndagsmiddag hos mormor dagen etterpå for å si det sånn, humrer han. 

Per dags dato er nesten hele kroppen til Berntsen dekket av tatoveringer, inkludert hodebunnen. 

MER OG MER: Tommy Berntsen jobber som tatovør i Trondheim, og er nesten helt full av tatoveringer.  Foto: Privat
MER OG MER: Tommy Berntsen jobber som tatovør i Trondheim, og er nesten helt full av tatoveringer. Foto: Privat Vis mer

- Etterhvert så har det i grunn bare ballet på seg. Ettersom jeg jobber i bransjen, så har jeg vel at veldig avslappet forhold til det å tatovere meg. Nå er det vel straks fullt. Skulle gjerne hatt mer plass, men har vært heldig og fått tatovert meg hos mange talentfulle artister, så jeg sier meg fornøyd, sier han. 

LES OGSÅ: Anne Rimmen fjernet tatovering

Kan bli avhengig etter én gang

KKs mentaltrener og coach Christine Otterstad tror det er flere grunner til at folk rett og slett blir litt avhengig av tatoveringer. 

- Det blir litt det samme som med skjønnhetsoperasjoner, vippeextensions og lignende, man synes det er fint og får oppmerksomhet. Det booster egoet vårt, og veldig mange slike avhengigheter handler om at man blir avhengig av bekreftelse, sier hun. 

Selvfølgelig er det sånn at noen liker tatoveringen i seg selv og bare vil ta den for egen del. Men for mange, handler det om det som skjer inni oss. 

- Veldig mange slike avhengigheter handler om at man blir avhengig av bekreftelse.

- Man blir mer glad av bekreftelsene og gevinsten enn av selve tatoveringen. Det handler mer om hva det gjør med en, det hele er basert på følelser. Og hvis man vil ha mer av den følelsen så tar man mer. I prinsippet så kan det være dermed være sånn at man blir avhengig etter bare én tatovering, tror Otterstad.

Men et merke for livet kan være et viktig vendepunkt for mange. Det kan markere starten på en ny periode, slutten på en periode eller kanskje en belønning etter hardt arbeid i mange år. Otterstad forklarer at det er svært individuelt, dette med å eventuelt angre på en tatovering. 

- Tatovering er jo veldig personlig og privat, og folk ser helt forskjellig på det. Det er jo ikke sånn at alle angrer! Det handler om å uttrykke seg, og jeg kjenner for eksempel en kunstner som har hele kroppen dekket, sier hun. 

LES OGSÅ: Tatoveringstrenden du bør prøve 

Tenk på dette FØR du tar tatovering

Det er IKKE noe i veien med å ta masse tatoveringer, eller være avhengig av å ta tatoveringer, om du ønsker det. Men, dersom du ikke har noen fra før av, kan det kan være lurt å tenke godt gjennom disse punktene først. 

1. Valg av tatovør
- Finn en tatovør som er bra til det DU vil ha. Alle har sin stil og den reflekteres veldig i hvordan man tatoverer, sier Nybråten. 

2. Unngå navn
- En gang kom det en fyr inn som skulle redde forholdet ved å tatovere navnet til dama. Jeg rådet han til å ikke gjøre det, men han var bestemt. Senere på kvelden fikk jeg en sms av ham, hvor det stod at hun hadde dumpet han, og der satt han da - med navnet hennes tatovert. 

3. Evig
- Det er jo ganske opplagt, men vil man virkelig ha det pilsymbolet eller den drømmefangeren på kroppen resten av livet? Trender kommer og går, sier tatovøren.

4. Hvor
- Det kan være smart å ta det et sted som du kan skjule naturlig hvis du vil. Et sted som alltid synes er ikke like lurt hvis du angrer, sier han. 

5. Størrelse
- Begynn i det små, man kan alltids bygge ut en tatovering, med mindre det er noe helt spesielt. 

LES OGSÅ: Vil du fjerne en tatovering?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer