Kjøttdeig:

Så fort bør du spise opp kjøttdeigen

Ekspert mener vi bør følge egne «regler» spesielt for kvernet kjøtt.

KJØTTDEIG: Er det greit å spise kjøttdeig som har gått ut på dato? I denne saken har eksperten gitt oss svaret!  Foto: manla - Fotolia
KJØTTDEIG: Er det greit å spise kjøttdeig som har gått ut på dato? I denne saken har eksperten gitt oss svaret! Foto: manla - Fotolia Vis mer
Publisert

Har du tatt ut en pakke kjøttdeig av kjøleskapet og sett til din store skuffelse at den har gått ut på dato for to dager siden?

Da lurer du helt sikkert på følgende: er det likevel greit å spise den, eller bør den kastes?

LES OGSÅ: Kaster du mye mat?

Kan inneholder farlige bakterier

Randi Vassbotn Norheim, som er klinisk ernæringsfysiolog og driver matfordeg.no, forteller at du skal være forsiktig med kjøttdeig og karbonadedeig som har gått ut på dato.

Det er nemlig gode grunner for at ferske kjøttvarer merkes med «siste forbruksdag» i stedet for «best før».

- Matvarer som blir merket med denne betegnelsen er lett bedervelige og kan gi oppvekst av farlige bakterier, og bør som hovedregel spises før utløpsdatoen.

Det er nemlig slik at kjøtt som er kvernet eller oppdelt i mindre biter har kortere holdbarhet enn større stykker, da bakteriene befinner seg på overflaten av kjøttet.

- Når du kverner kjøttet vil bakteriene blandes inn i selve kjøttvaren, og dermed spre seg mer enn på et helt kjøttstykke, forklarer hun.

LES OGSÅ: Husk å sjekke kjøttinnholdet i ferdigproduktene

SISTE FORBRUKSDAG: Matvarer som blir merket med denne betegnelsen er lett bedervelige og kan gi oppvekst av farlige bakterier.  Foto: VG/ TERJE BRINGEDAL/VG
SISTE FORBRUKSDAG: Matvarer som blir merket med denne betegnelsen er lett bedervelige og kan gi oppvekst av farlige bakterier. Foto: VG/ TERJE BRINGEDAL/VG Vis mer

Bruk luktesansen og øynene

Dersom kjøttet du skal ha til middag har gått en dag eller to over datomerking, anbefaler eksperten deg å bruke nesen og synet for å kontrollere om det er trygt å spise.

- Ta en skikkelig luktetest først, og kjenn etter at varen lukter friskt, og ikke surt eller bedervet. Et stort problem med kjøtt som er utgått er melkesyrebakteriene, som produserer slim og syre.

- Det er ikke farlig så lenge kjøttet varmebehandles godt, og har du med et helt kjøttstykke å gjøre, kan du legge kjøttet i en lett eddikløsning eller skylle det i lunkent vann. Det er ikke så lett å gjøre med kjøttdeig, så om deigen er veldig klissete og lukter surt kan det være bedre å unngå å spise det.

Er det grønt mugg på kjøttet, bør det - som de fleste forstår - gå rett i søppelbøtten. Det samme gjelder hvis kjøttet har ligget lenge på kjøkkenbenken og lukter råttent.

- Det er også viktig å huske at bakterieproduksjonen kan være høy på varme dager, så ikke la kjøttdeigen ligge lenge i romtemperatur uten å lukte på det før det stekes opp.

LUKT PÅ DEN:  Dersom du er usikker på om kjøttdeigen er spiselig, kan du ta en skikkelig luktetest først, og kjenne etter at varen lukter friskt, og ikke surt eller bedervet.  Foto: Olga Lietunova - Fotolia
LUKT PÅ DEN: Dersom du er usikker på om kjøttdeigen er spiselig, kan du ta en skikkelig luktetest først, og kjenne etter at varen lukter friskt, og ikke surt eller bedervet. Foto: Olga Lietunova - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Styr unna lammekjøttdeig og medisterdeig

Pakken «blåser seg opp»

Videre forteller Vassbotn Norheim at du skal være litt skeptisk til kjøttet, dersom pakningen har «blåst seg opp» før eller etter utgått dato.

- Det kan skyldes bakterier som produserer gass, men det kan også ha andre årsaker som feil på pakkemaskin, feil gassblanding, dårlig kvalitet på produkt eller feil oppbevaring.

- Hvis du tar av plasten og venter litt, kan du lukte om det er noen bakterievekst. Lukter den friskt er det ikke noen bakterievekst, og du kan trygt spise den om du gjennomsteker den. Er du usikker, bør du kaste varen, sier hun.

FRYSE KJØTTDEIG: Du kan fint fryse kjøttdeig samme dag som den går ut på dato.  Foto: SunnyS - Fotolia
FRYSE KJØTTDEIG: Du kan fint fryse kjøttdeig samme dag som den går ut på dato. Foto: SunnyS - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Spar penger på kjøttet

Kan fint fryse kjøttet

- Er det greit å fryse kjøttet dagen det går ut, eller bør det kastes?

- Du kan gjerne fryse ned kjøttdeig på holdbarhetsdato, og ta det opp til senere bruk. Det er dog viktig at kjøttet da tines langsomt, helst i kjøleskap, og gjennomstekes godt.

- Det er ikke alle bakterier som dør under nedfrysning, for eksempel kan listeriabakterien overleve en runde i fryseboksen. God oppvarming tar imidlertid knekken på bakterien, så pass på at hele kjøttdeigen er godt gjennomstekt etter nedfrysning.

LES OGSÅ: Kyllingkjøttdeig inneholder ikke MUK

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer