Smitte:

Så fort smitter nyset

Slik fungerer luft- og dråpesmitte.

SMITTE: Hjelper det å holde pusten når noen nyser eller hoster i nærheten av deg? Ekspertene har gitt oss svaret. FOTO: NTB Scanpix
SMITTE: Hjelper det å holde pusten når noen nyser eller hoster i nærheten av deg? Ekspertene har gitt oss svaret. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Høsten er her, og det er nok en gang høysesong for sykdom og forkjølelse. Er du en av dem som pleier å holde pusten i noen sekunder når sidemannen på bussen hoster eller nyser? Da er du ikke alene.

Men har det noen effekt, og hvordan fungerer egentlig denne typen smitte?

LES OGSÅ: Tidspunktet vi er mest smittsomme

Luftsmitte og dråpesmitte

Joakim Øverbø som er lege ved Avdeling for virologi ved Folkehelseinstituttet, forteller at når noen hoster eller nyser kan virusene og bakteriene spres via det vi kaller for dråpe- og luftsmitte.

- Når noen snakker, nyser, hoster, brekker seg eller kaster opp kommer det ut dråper i mange forskjellige størrelser. Dersom du sitter i nærheten av vedkommende vil de største dråpene kunne treffe deg og fester seg til slimhinnene dine eller bli inhalert.

Det er imidlertid slik at de fleste dråpene faller til bakken i løpet av få sekunder, og vil ikke spre seg lengre enn én meters omkrets.

Oppholder du deg et stykke unna, skal det altså mye til å bli smittet via dråpesmitte.

- De minste dråpene fordamper derimot før de treffer bakken. Enkelte virus eller bakterier vil da kunne opptre i fri form i luften uten å bli ødelagt over lengre tid.

- Dermed kan sykdommen spres med vinden og smitte personer som oppholder seg mange meter unna smittebæreren – det er dette vi kaller luftsmitte, forklarer Øverbø.

LES OGSÅ: Derfor blir du syk av flyreisen

LUFT- OG DRÅPESMITTE: Når noen nyser eller hoster kommer det ut dråper med smitte i forskjellige størrelser.  Foto: REX/GARO/PHANIE/All Over Press
LUFT- OG DRÅPESMITTE: Når noen nyser eller hoster kommer det ut dråper med smitte i forskjellige størrelser. Foto: REX/GARO/PHANIE/All Over Press Vis mer

Hjelper ikke å holde pusten

Petter Brelin, som er leder ved Norsk forening for allmennmedisin, forteller at det er størst fare for å bli smittet dersom du oppholder deg på et lukket område sammen med den syke personen.

- Hvis du er utendørs og det blåser har du lite å bekymre deg for, da det er et stort volum av luft som dråpene fortynnes i. Er du derimot på bussen eller i en trang heis må du regne med at du kan ende opp med å bli smittet.

Dersom man står i nærheten av personen som hoster eller nyser, kan det da hjelpe å holde pusten i noen sekunder?

- Nei, jeg tror ikke det vil hjelpe. Jeg mener at det er opp til den som er syk å ta hensyn til andre. Det er langt viktigere at han eller hun hindrer at smitten sprer seg ved å hoste eller nyse i et klede eller albuen, sier Brelin.

Øverbø er også litt skeptisk til å holde pusten.

- Det vil nok hjelpe å lukke munnen og ikke puste inn i det han eller hun du står ved siden av hoster eller nyser, da det vil være masse dråper som henger i luften en liten stund.

- Men når det er sagt skal det godt gjøres å holde pusten så kjapt. I tillegg er sjansen stor for at du trekker inn luften som inneholder bakterier og virus i – så jeg tror ikke det er noen god strategi, nei, sier han.

VASK HENDENE: Nå som det er høysesong for forkjølelse er det viktig å være ekstra nøye med håndhygienen. Vask hendene ofte og grundig.  Foto: Fotolia
VASK HENDENE: Nå som det er høysesong for forkjølelse er det viktig å være ekstra nøye med håndhygienen. Vask hendene ofte og grundig. Foto: Fotolia Vis mer

God håndhygiene er viktig

Så hva kan du gjøre for å unngå å bli smittet? Øverbø forteller at du kan unngå sykdom dersom du passer på å ha god hygiene, og da særlig håndhygiene.

- En vanlig måten å bli smittet på er at man får dråper på hendene og tar seg til munnen etterpå. Derfor er det svært viktig å ha god håndhygiene til enhver tid, sier han.

Nedenfor finner du noen gode håndhygiene råd:

  • Vask alltid hendene dine etter toalettbesøk. Husk tomlene!
  • Vask alltid hendene dine før du skal spise.
  • Unngå å spise med fingrene når du ikke har fått vasket deg.
  • Vask hendene dine når du kommer hjem fra jobb eller skole.
  • Bakterier kan også befinne seg under negler – bruk neglebørste hvis du har lange negler.
  • Under store ringer kan det gjemme seg bakterier. Ta ringene av og vask dem med jevne mellomrom.
  • Ikke putt fingrene i munnen, spesielt ikke etter å ha håndhilst.
  • Bruk en fuktighetskrem hvis du har tørr hud. Tørr hud er mer sårbar for bakterier og sår.

LES OGSÅ: Blir du ofte forkjølet?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer