Søvn på dagtid

Så kort bør middagsluren være

En middagslur er godt for kroppen, men bør ikke vare for lenge, sier søvnekspert.

MIDDAGSLUR: For mange er middagsluren en vane, og hvilen har flere positive effekter på kroppen. Men ikke sov for lenge, råder forsker. Foto: Scanpix.
MIDDAGSLUR: For mange er middagsluren en vane, og hvilen har flere positive effekter på kroppen. Men ikke sov for lenge, råder forsker. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Du kjenner deg kanskje igjen; middagen er fordøyd etter en lang dag, så kommer trettheten snikende. Før du vet ordet av det, har du sovnet dypt i godstolen.

For mange har middagsluren blitt en vane, rett og slett fordi kroppen har behov for å roe ned midt på dagen. Og det er viktig å koble av, men dupper du for lenge, kan det gå hardt utover søvnkvaliteten på natten.

Lurt med middagslur

Hva er det egentlig som gjør at noen godt voksne kan kjenne seg ekstra trøtte etter middag?

Ståle Pallesen, professor og søvnekspert ved Universitetet i Bergen, forteller at dette skyldes døgnrytmen vår som på dagtid fremmer våkenhet, men på ettermiddagen er døgnrytmen slik at den fremmer søvnighet.

- Senere på kvelden blir vi typisk mer opplagte igjen, sier Pallesen til Vi.no.

Økt søvnighet på ettermiddagen finner man på tvers av kulturer og arter, og noen mener at dette evolusjonært kan forstås som nyttig for hjernen, med tanke på hukommelse og læring, ifølge søvnforskeren.

- Når du har vært lenge våken fra morgenen til ettermiddag, vil det kunne «nullstille» hjernen å ta en kort lur, som vil bedre læringsevnen og hukommelsen, mener noen, legger Pallesen til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer