Kutte sukker:

Så lang tid tar det før søtsuget gir seg

Ernæringsfysiologen svarer: Bør vi kutte ut sukker brått, eller redusere over tid?

GOD MAT: Det blir ofte mye god mat i løpet av sommeren. Dersom du planlegger å ta en liten pause fra sukker, får du ernæringsfysiologens beste tips her! FOTO: NTB
GOD MAT: Det blir ofte mye god mat i løpet av sommeren. Dersom du planlegger å ta en liten pause fra sukker, får du ernæringsfysiologens beste tips her! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I sommerferien koser vi oss gjerne ekstra mye med god mat og drikke. Noen opplever at det er vanskelig å komme tilbake til gode rutiner etter ferien. Etter mange uker med is, drinker, kaker og godteri, er det ikke så sikkert at havregrøt og smoothie er det som frister mest om kvelden.

For hvis du har spist mye sukker i ferien, kan det hende du rett og slett må venne kroppen av det. Ja, litt som en «avrusning»:

- Studier har vist at rusmidler og sukker stimulerer mange av de samme nevrale systemene i hjernen. Sukker og sødme kan føre til en «craving» hos mennesker som er svært likt det som fremkalles av vanedannende legemidler, har Aina Westrheim Ravna, som er professor ved Institutt for medisinsk biologi, Universitetet i Tromsø, tidligere sagt til KK.

Så lang tid tar det før søtsuget gir seg

Det er altså ikke bare-bare å slutte å spise søtsaker, så ikke fortvil - alt avhenger ikke av din egen viljestyrke!

KK har hørt med klinisk ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik, om hvordan kroppen vår reagerer på å kutte ut sukker, og hvordan vi overvinner søtsuget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer