Noen ganger får man bare lyst på et glass vin. Ikke en fyllekule. Ikke en hel flaske. Men bare ett lite glass vin mens du koser deg med matlagingen på kjøkkenet. Og det er slett ikke noe galt i det.
Likevel kan du kanskje kvie deg litt for å åpne en hel flaske bare for å drikke ett glass. For da vil jo resten av flaska bli stående åpnet heeelt til neste gang du får lysten over deg, og vips så har du kastet bort mange deilige (og dyre) dråper.
Vel, det kommer selvsagt an på hvor ofte du blir sugen på et glass vin. Men hvor lenge kan egentlig vinen stå åpnet før den blir «dårlig»?
– Det er oksygen som ødelegger vin. Det er derfor vin er tappet på flasker og tettet med luftsikre korker. Hvor fort vinen blir ødelagt avhenger av flere faktorer, sier Anne Enggrav, som er varefaglig rådgiver i Vinmonopolet, til KK.
– Ofte hører jeg at en åpen vinflaske ikke holder mer enn i en dag eller to. Det er ikke min erfaring. En vinflaske kan fint holde seg en uke etter åpning, legger hun til.
LES OGSÅ: Vin og øl - blir det egentlig krøll?
Åpnet vin bør stå kjølig
Selv om vinen holder i en uke, kan den likevel endre seg litt. Den vil kunne få litt færre nyanser og blir litt mer diffus, men den blir som regel ikke ødelagt etter bare en uke.
– Spesielt ikke om man oppbevarer vinen i kjøleskap. De fleste prosesser går langsommere ved lavere temperatur. Akkurat som melken holder seg bedre i kjøleskap enn på benken, vil vinen holde seg lenger i kjøleskapet. Det gjelder all vin, uansett emballasje, forteller hun.

Også Ken C. Engebretsen, som er vinekspert og daglig leder ved Norsk Sommelier Utdannelse, sier til KK at det er viktig at vin holdes kjølig etter åpning. Forringelsen starter nemlig med en gang du åpner vinen.
– Jo mer du har drukket av en flaske, jo mer luft er det i flasken. Luft er det som oksiderer vinen og gjør den «brun», akkurat som et eple du har tatt en bit av. Hvis du åpner en hvitvin eller rødvin så vil nok de fleste akseptere en vin som er åpnet selv etter 3 dager i kjøleskap, forteller han.
Det finnes jo mange typer vin, så kan man jo lure på om de samme reglene gjelder for alle typer?
– Bobler i vin forsvinner raskt etter åpning så de bør helst drikkes samme dag. Rosévin har ikke gode lagringstoffer i seg og bør nytes raskt. Hvite viner av Riesling-druen tåler godt å stå åpen, spesielt fra kjølige klima som Tyskland og Østerrike, mens hvite viner fra varmere klima bør oftest drikkes raskere, forklarer Engebretsen.

6 vanlige myter om vin
Pappvin holder helt klart lengst
Enggrav mener at det grovt sett ikke er noen særlig forskjell på holdbarheten om vinen er rød, hvit eller rosé. Men noen nyanser er det likevel. (Psst.. vet du hvor mye sukker det egentlig er i vinen?)
– I rødvin er det mer antioksidanter i form av tannin. Det beskytter vinen mot nettopp oksygen, og det skal i teorien gjøre en rødvin mer holdbar etter åpning, forklarer Enggrav.
– I praksis brukes det likevel mer svovel i tappingen av hvite- og roséviner. Svovel brukes nettopp for å gjøre vinene mer robuste og holdbare. Hvor mye svovel som brukes kan vi ikke vite sikkert da det ikke er noen deklarasjonsplikt på alkoholholdige drikker, legger hun til.
Hvis du liker å ta deg ett glass i ny og ne så kan kanskje pappvin (BiB) være et godt alternativ. Den holder seg nemlig litt lenger etter den er åpnet.
– Det er fordi lukkemekanismen sørger for at det er mindre lufttilgang til vinen enn i en flaske. En åpnet BiB holder seg fint i 3-4 uker, men også her er det lurt å oppbevare den i kjøleskapstemperatur. En uåpnet BiB er best i løpet av det første året etter tapning, forteller Enggrav.
LES OGSÅ: Får du prestasjonsangst når du må velge vin?

Smaken er det viktigste
Dersom vinen har stått litt lenge så er det likevel ikke total krise. Selv om smaken ikke er helt ideell er det slett ikke farlig å drikke den. Spørsmålet er hvor din aksept for «ødelagt» går.
– Grunnregelen er at om du liker vinen, så liker du den. Glem alt annet. Hvis forringelsen har eskalert til noe du ikke lenger liker, kan det være at du må bruke vinen i en god matrett for den siste lille piff, forklarer Engebretsen.
Han sammenligner vinen med et eple. Et skrelt eple som har blitt brunt etter å ha stått en halvtime på benken, smaker noe annerledes enn et friskt eple. Det er ikke uspiselig, men litt annerledes.
Smaken er som baken, og Enggrav er enig i at det viktigste er hva du selv synes.
– Det viktigste å huske på er at man må smake på vinen for å finne ut om den er dårlig. Akkurat som med holdbarhetsstempel på matvarer, er mine tommelfingerregler veiledende. Synes du vinen er god er det bare å drikke den. Uansett hvor lenge den har vært åpen, sier Enggrav.
