Datostempling mat:

Så lenge holder tørrvarene seg

Se stor oversikt nederst i saken!

TØRRVARER: De fleste tørrvarer kan du spise lenge etter holdbarhetsdatoen. FOTO: Shutterstock
TØRRVARER: De fleste tørrvarer kan du spise lenge etter holdbarhetsdatoen. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert

Det er ikke vanskelig å merke når melken eller brødet må kastes. Verre kan det være med tørrvarer som mel, frokostblandinger, matolje og nøtter. Du har kanskje opplevd å finne en pakke mel som har gått ut på dato, men som ikke lukter vondt? Det er nemlig sjelden du trenger å kaste tørrvarer med én gang den har nådd holdbarhetsdatoen.

Kan spises hvis kvaliteten er brukbar

KK har tidligere skrevet om at både egg, sjokolade, meieriprodukter og rødt kjøtt kan spises etter «best før»-datoen. Så lenge kvaliteten fortsatt er god, kan du spise mat som har gått ut på dato.

Nina Lødrup er seniorrådgiver ved seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet. Hun sier at «best før...» brukes på de fleste matvarer:

- De kan være frosset, tørket, hermetisert eller produsert på andre måter. Noen eksempler er pasta, ris, kjeks, matolje, sjokolade og yoghurt. Matvarer som ikke er lett bedervelige er merket med «best før...» eller «best før utgangen av...». Denne datoen viser hvor lenge matvaren holder seg uten at kvaliteten blir vesentlig dårligere, sier Lødrup til KK.

Kvalitet er egenskaper som for eksempel smak, farge og konsistens. Mat som er merket «best før...» kan derfor spises etter at datoen har gått ut, dersom varen fremdeles har brukbar kvalitet, forklarer hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer