Datostempling mat:

Så lenge holder tørrvarene seg

Se stor oversikt nederst i saken!

TØRRVARER: De fleste tørrvarer kan du spise lenge etter holdbarhetsdatoen. FOTO: Shutterstock
TØRRVARER: De fleste tørrvarer kan du spise lenge etter holdbarhetsdatoen. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert

Det er ikke vanskelig å merke når melken eller brødet må kastes. Verre kan det være med tørrvarer som mel, frokostblandinger, matolje og nøtter. Du har kanskje opplevd å finne en pakke mel som har gått ut på dato, men som ikke lukter vondt? Det er nemlig sjelden du trenger å kaste tørrvarer med én gang den har nådd holdbarhetsdatoen.

Kan spises hvis kvaliteten er brukbar

KK har tidligere skrevet om at både egg, sjokolade, meieriprodukter og rødt kjøtt kan spises etter «best før»-datoen. Så lenge kvaliteten fortsatt er god, kan du spise mat som har gått ut på dato.

Nina Lødrup er seniorrådgiver ved seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet. Hun sier at «best før...» brukes på de fleste matvarer:

- De kan være frosset, tørket, hermetisert eller produsert på andre måter. Noen eksempler er pasta, ris, kjeks, matolje, sjokolade og yoghurt. Matvarer som ikke er lett bedervelige er merket med «best før...» eller «best før utgangen av...». Denne datoen viser hvor lenge matvaren holder seg uten at kvaliteten blir vesentlig dårligere, sier Lødrup til KK.

Kvalitet er egenskaper som for eksempel smak, farge og konsistens. Mat som er merket «best før...» kan derfor spises etter at datoen har gått ut, dersom varen fremdeles har brukbar kvalitet, forklarer hun.

- Butikkene har lov til å selge matvarer hvor best før-datoen er overskredet. Holdbarhetsdatoen skal angi perioden hvor varen beholder sine spesifikke egenskaper, kvalitet og lignende ut fra oppgitte oppbevaringsforhold i uåpnet pakning, sier Lødrup.

Det er produsenten som vurderer og setter holdbarhetsdato på matvaren, og produsentene kjenner til råvarene og prosessene som er brukt.

- Holdbarhetstiden skal settes ut fra vanlige og realistiske betingelser for transport, oppbevaring og salg.

- Det er lurt å se, lukte og smake før du eventuelt kaster maten!

KASTE MAT: Lukt gjerne på mat som har gått ut på dato, før du kaster det. FOTO: Shutterstock
KASTE MAT: Lukt gjerne på mat som har gått ut på dato, før du kaster det. FOTO: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: - Oksekjøtt blir bare mørere og mørere jo lengre du lar det ligge

Så lenge holder diverse tørrvarer seg

Anne Marie Schrøder er kommunikasjonssjef for Matvett AS. Hun forklarer at de fleste tørrvarer og vanlig hermetikk har tilnærmet uendelig holdbarhet.

- Dette betyr at smaken kan forringes etter hvert, men at du ikke blir syk av å smake på om varene fremdeles er ok. Det er særlig produkter som inneholder fett der smaken endres over tid (noen oljer, nøtter, korn, kjøttbuljong), sier Schrøder til KK.

Her kommer Schrøders oversikt over hvordan og hvor lenge noen matvarer holder seg. Du kan også ta en titt på Matvett sitt Bruk opp-leksikon for mer info om holdbarhet og riktig oppbevaring her.

Suppeposer og sauser:
Disse har veldig lang holdbarhet, fordi de som regel er frysetørket. Smaken vil muligens forringes noe etter hvert. Er det fett i pulveret kan det harskne etter lang tid. Dette gjelder også buljong, her er saltinnholdet med på å øke holdbarheten.

Frokostblandinger:
Lang holdbarhet hvis oppbevart tørt, kjølig og mørkt, men avhengig litt av type innhold. Fett i korn og nøtter kan harskne over tid, men det er aldri farlig å smake på innholdet.

Honning:
Honning har tilnærmet uendelig holdbarhet hvis det ikke kommer for mye bakterier til åpnede bokser og glass. Det skal uansett svært mye til for at honningen blir dårlig. Den kan sukre/krystallisere seg hvis den står for kaldt, så best å oppbevare honningen i romtemperatur.

Matolje:
Har langt holdbarhet, også etter datomerkingen. Bakterier og mugg er ikke et problem i matoljer, bare harskning. Det er først og fremst de flerumettede fettsyrene, som omega-3, som lett oksiderer, og spesielt om oljen utsettes for lys, oksygen og varme.

Olivenolje holder seg fort i et par år eller mer. Mais- og soyaolje har høyt innhold av flerumettet fett og har noe kortere holdbarhet.

Oppbevares mørkt, tett og kjølig. Kjøleskapsdøren funker bedre enn romtemperatur, den vil stivne, men blir fort flytende igjen når den kommer ut i varmen.

Mel, korn og tørrgjær:
Oppbevares tørt, tett og mørkt. Hele korn av hvete, ris, mais, bygg, rug og bygg er svært holdbare. Selv om det helt sikkert er muggsopp i kornet i skapet ditt, uansett om det er siktet hvetemel, sammalt mel eller havregryn, er dette i så lave mengder at det er liten fare.

Skulle du være så uheldig å få mugg i melet, vil du merke dette ved at det klumper seg, og det får feil farge og lukt. Da bør du kaste hele posen. Det er nok større, men fortsatt bare en liten, sjanse for at havregryn eller sammalt mel kan begynne å harskne, fordi dette inneholder noe fett. Bruk nesa. Du vil merke det umiddelbart. Lukter det greit, kan du bruke korn flere år etter at det går ut på dato.

Tørrgjær har lang holdbarhet, men vil miste noe heveevne etter hvert, slik at du kanskje bør bruke mer enn en pose lenge etter utløpsdato.

Nøtter og frø:
Generelt svært god holdbarhet. Nøtter som fortsatt ligger inni skallene sine, kan holde i flere år, mens skrelte nøtter i lukkede poser holder fint i minst et halvt år, gjerne mye lengre. Så fort nøttene kommer i kontakt med luft, vil de harskne raskere.

Alle frø og nøtter inneholder mye umettede fettsyrer som lett oksiderer. Dette er ikke farlig, men skaper en vond lukt og smak. Oksidasjonen skjer raskere i høy temperatur og lys, så det lønner seg å oppbevare nøtter og frø kjølig, tett og mørkt. Kjøleskap er faktisk å foretrekke fremfor romtemperatur.

Hermetikk:
Lang holdbarhet, blir som regel varmebehandlet på veldig høy temperatur kombinert med trykk, slik at bakteriene dør. Det er altså kombinasjonen trykk og høy temperatur som gir lang holdbarhet. Det kommer heller ikke oksygen til innholdet i en hermetikkboks før åpning. Det samme gjelder uåpnede glass av tomatpure ol. Det er likevel lurt å lukte og smake forsiktig på innholdet hvis du åpner boks og glass mange år over tiden, så du ikke får deg en overraskelse.

Kilde: Anne Marie Schrøder/Matvett AS

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer