Rengjøring:

Så lenge kan bakterier og virus overleve her

Men du bør ikke desifinsere hjemme for å bli kvitt dem.

KONTAKTPUNKT: Mange har tydd til desinfeksjonsmidler for å være sikker på å unngå overflatesmitte gjennom kontaktpunkt hjemme, men det er ikke sikkert det er så lurt. FOTO: NTB
KONTAKTPUNKT: Mange har tydd til desinfeksjonsmidler for å være sikker på å unngå overflatesmitte gjennom kontaktpunkt hjemme, men det er ikke sikkert det er så lurt. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ingen nyhet at dørhåndtak er noe av det skitneste i et hjem. Selv om pandemien har lært oss å være flinkere med håndhygienen, er de fleste tilbake til så og si normal hverdag igjen. Og for mange, spesielt familier, betyr det mer besøk.

KK har tidligere skrevet om hvor ofte man bør vaske kjøleskapet. Men også selve døren til kjøleskapet bør holdes rent, hvor ofte er ikke hver person i husstanden og titter inn i kjøleskapet i løpet av en dag?

LES OGSÅ: Trine jobber med bakterier - slik vasker hun huset

Kan overleve lenge

Vanligvis lever de fleste virus i inntil 24 timer på slike overflater. Men bakterienes levetid varierer, avhengig av typen, og kan være alt mellom få timer og flere måneder. Ifølge NHI (Norsk Helseinformatikk) kan koronaviruset overleve opp til tre døgn på metalloverflater.

I gjennomsnitt er det minst fem forskjellige bakterier på skap- og dørhåndtak. Men også på vegghjørner hvor man oftere tar på.

Ifølge Insider, kan steder som dørhåndtak og lysbrytere tiltrekke seg bakterier som lever lenge og dermed bare fortsetter å spre seg.

For å være sikker på at bakterier og virus bekjempes, er det mange som tyr til desinfeksjonsmidler.

Dette er imidlertid ikke nødvendig, ifølge Horst Bentele, seniorrådgiver ved avdeling for smittevern og beredskap i FHI (Folkehelseinstituttet).

– Vi anbefaler ikke desinfeksjon i vanlige husholdninger, akkurat som vi ikke anbefaler desinfiserende såpe i vanlig husholdning.


Han sier til KK at det ikke er ønskelig å ha et sterilt samfunn blant annet på grunn av faren for resistensdanning, som de prøver å unngå. Dessuten kan vanlig husholdningssåper bryte ned bakterier og deaktivere virus.

– Bakterier er overalt og vi anbefaler håndhygiene i de fleste situasjoner. Som når du har vært på toalettet, når du kommer hjem, før du lager mat og før du spiser. Er du forkjølet eller syk anbefaler vi å vaske hendene oftere. Det hjelper mye, sier han.

Vask lekene

Dermed kan det å gå over med såpe og vann på kontaktpunkt som lysbrytere og håndtak holde lenge, men det er lurt å gjøre det minst en gang i uken.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt de brune flekkene rundt kokeplaten

Det kan også være smart å gå over barnas leker. Omgangssyken, eller Noroviruset, kan leve på leker i flere timer etter at det syke barnet har vært der.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer