Rengjøring:

Så lenge kan bakterier og virus overleve her

Men du bør ikke desifinsere hjemme for å bli kvitt dem.

KONTAKTPUNKT: Mange har tydd til desinfeksjonsmidler for å være sikker på å unngå overflatesmitte gjennom kontaktpunkt hjemme, men det er ikke sikkert det er så lurt. FOTO: NTB
KONTAKTPUNKT: Mange har tydd til desinfeksjonsmidler for å være sikker på å unngå overflatesmitte gjennom kontaktpunkt hjemme, men det er ikke sikkert det er så lurt. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ingen nyhet at dørhåndtak er noe av det skitneste i et hjem. Selv om pandemien har lært oss å være flinkere med håndhygienen, er de fleste tilbake til så og si normal hverdag igjen. Og for mange, spesielt familier, betyr det mer besøk.

KK har tidligere skrevet om hvor ofte man bør vaske kjøleskapet. Men også selve døren til kjøleskapet bør holdes rent, hvor ofte er ikke hver person i husstanden og titter inn i kjøleskapet i løpet av en dag?

LES OGSÅ: Trine jobber med bakterier - slik vasker hun huset

Kan overleve lenge

Vanligvis lever de fleste virus i inntil 24 timer på slike overflater. Men bakterienes levetid varierer, avhengig av typen, og kan være alt mellom få timer og flere måneder. Ifølge NHI (Norsk Helseinformatikk) kan koronaviruset overleve opp til tre døgn på metalloverflater.

I gjennomsnitt er det minst fem forskjellige bakterier på skap- og dørhåndtak. Men også på vegghjørner hvor man oftere tar på.

Ifølge Insider, kan steder som dørhåndtak og lysbrytere tiltrekke seg bakterier som lever lenge og dermed bare fortsetter å spre seg.For å være sikker på at bakterier og virus bekjempes, er det mange som tyr til desinfeksjonsmidler.Dette er imidlertid ikke nødvendig, ifølge Horst Bentele, seniorrådgiver ved avdeling for smittevern og beredskap i FHI (Folkehelseinstituttet).– Vi anbefaler ikke desinfeksjon i vanlige husholdninger, akkurat som vi ikke anbefaler desinfiserende såpe i vanlig husholdning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer