Hvor Lenge Kan Sæd Overleve

Så lenge kan sædcellene overleve etter samleie

- Det er spesielt én ting som har mye å si for hvor lenge de holder seg i live, sier eksperten.

HVOR LENGE KAN SÆDCELLER OVERLEVE: Visste du at sædceller kan overleve overraskende lenge etter at de har forlatt "eieren sin"? Akkurat hvor lenge har eksperten fortalt oss i denne saken.  Foto: Shutterstock / krivenko
HVOR LENGE KAN SÆDCELLER OVERLEVE: Visste du at sædceller kan overleve overraskende lenge etter at de har forlatt "eieren sin"? Akkurat hvor lenge har eksperten fortalt oss i denne saken. Foto: Shutterstock / krivenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang lurt på hvor lenge sædceller kan overleve etter at de har forlatt «eieren sin»? Er det snakk om sekunder, minutter, timer, eller kanskje døgn? Dette har Siv Gamnes, som er spesialist i Sexologisk rådgiving, gitt oss svaret på. 

- Sædcellene klarer seg svært dårlig utenfor kroppens lune miljø. Akkurat hvor lenge de kan overleve utenfor kroppen er ikke er påvist, men vi vet at de er svært sensitive for temperatur og tørke. 

- Sædcellene er ment til å være i et fuktig kroppsvarmt miljø som de kan svømme i. Når de er utenfor dette, mister de svømmeevnen sin og tørker ut – og til slutt dør de.   

LES OGSÅ: Hvor effektiv er prevensjonen din?

Kan overleve i opptil syv dager

Men, Gamnes forteller at sædcellene kan overleve lenge inne i kroppen din etter at du har hatt samleie.

- Flere undersøkelser har vist at sædcellene kan overleve i opptil syv dager etter samleie – det er også noen undersøkelser som har påvist levende sædceller etter ni dager, men det er i spesielle tilfeller hvor mannen har superceller. 

Lever alle menns sædceller like lenge? 

- Nei, akkurat hvor lenge de overlever kommer an på mannens sædkvalitet. Noen har sædceller som dør etter svært kort tid, mens andre har sædceller som kan som sagt holde seg i live i opptil syv dager. 

Videre forteller Gamnes at det imidlertid tar svært kort tid fra sædcellene kommer inn i skjeden til de når egglederen. 

- Det eneste sædcellene er opptatt av, er å komme seg opp i livmoren og ut i egglederen for å få befruktet et egg. Så selv sædceller som befinner seg rett utenfor skjedeåpningen kan finne veien inn og opp til egglederen og bli liggende der i opptil syv dager før den dør.

- Dersom sædcellen overlever og får befruktet et egg, bruker eggcellen cirka seks dager på å vandre fra egglederen til livmoren, hvor graviditeten vil slå inn, forklarer hun. 

ANGREPILLE: Dersom du har hatt ubeskyttet sex kan du vente maks fem dager med å ta en angrepiller.  Foto: Science Photo Library
ANGREPILLE: Dersom du har hatt ubeskyttet sex kan du vente maks fem dager med å ta en angrepiller. Foto: Science Photo Library Vis mer

LES OGSÅ: Dette bør du vite om abortpillen

Vent maks 5 dager med å ta en angrepille

Hvis du har hatt ubeskyttet sex, bruker altså det befruktede egget seks dager på å nå livmoren. Dersom du ikke ønsker deg barn kan du da ta en angrepille – den virker ved å hemme eller utsette eggløsningen, slik at befruktning unngås.

Her til lands finnes det to ulike typer angrepiller; den ene inneholder hormonet levonorgestrel, mens det nyeste alternativet er et medikament med virkestoffet ulipristal.

– Levonorgestrel, som går under navnet Norlevo, bør helst tas innen 12 timer, men den kan tas innen 72 timer. Medikamentet med Ulipristal, som går under navnet Ella One, bør også helst tas innen første dagen, men denne kan også tas innen 120 timer (5 døgn), har Vivek Sethi, som er gynekolog og fødselslege ved Gynekolog Sethi, tidligere fortalt. 

Har eggløsningen allerede startet og egget er befruktet vil en angrepille ikke hjelpe.

– Rundt eggløsning i midtsyklus er det størst sjanse for å bli befruktet og dermed er det enda viktigere å ta angrepillen så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie, anbefaler gynekologen.
 
Det er også verdt å huske på at graviditet ikke er den eneste risikoen du står overfor ved ubeskyttet sex. Smitte av kjønnssykdommer er alltid noe du bør ta forholdsregler mot, og her kan ikke angrepillen beskytte deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer