Koffein og søvn:

Så lenge virker koffeinet

Drikker du kaffe etter lunsj kan det gå utover søvnen.

KAFFETØRST FOLK: Nordmenn er svært glad i kaffe, men for noen kan det gå utover nattesøvnen. FOTO: NTB Scanpix
KAFFETØRST FOLK: Nordmenn er svært glad i kaffe, men for noen kan det gå utover nattesøvnen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er forsket mye på kaffekoppens helseeffekter, men det er negative effekter ved den antioksidantrike drikken også. Drikker du kaffe for å komme deg gjennom 14-knekken kan det ha betydning for hvor uthvilt og energisk du føler deg dagen etter.

- Koffein er et stimulerende stoff og som med andre stimulerende stoffer kan det ha positive og negative effekter, sier overlege i klinisk farmakologi ved St. Olavs Hospital og professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU, Olav Spigset.

- Hva som dominerer vil variere. Noen merker at de blir i litt bedre humør, presterer litt bedre, blir litt «pigget opp», mer våken og kanskje mer årvåken. Men det kan også ha noen ulemper, som det at det kan gjøre det vanskelig å sove. Noen merker at de blir urolige, noen får hjertebank, noen får sure oppstøt og en kan bli litt skjelven.

P-piller kan spille inn

Vi har ulik toleranse for koffein, og vi reagerer forskjellig. De som er vant med å drikke mye kaffe tåler kanskje litt mer, og i tillegg kan både røyk og p-pillebruk spille inn. For eksempel gjør røyk at du bryter ned koffein raskere, slik at når du slutter å røyke vil du kunne tåle mindre kaffe enn du har gjort før.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer