Frukt- Og Bæryoghurt

Så lite frukt og bær er det egentlig i yoghurtene

- Dette er helt klart uheldig, sier kostholdsekspert.

FRUKT- OG BÆRYOGHURTER: Visste du at noen frukt- og bæryoghurter såvidt inneholder frukt eller bær?  Foto: Shutterstock / meaofoto
FRUKT- OG BÆRYOGHURTER: Visste du at noen frukt- og bæryoghurter såvidt inneholder frukt eller bær? Foto: Shutterstock / meaofoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du glad i frukt- og bæryoghurter? Det er vi også, og derfor ble vi litt skuffet da vi oppdaget at en stor andel av frukt- og bæryoghurtene på markedet inneholder så lite som tre til fire prosent frukt og bær, som i noen av yoghurtene kommer fra puré eller konsentrat. 

Gode eksempel på dette er TINEs jordbæryoghurt som kun inneholder fire prosent jordbær og Q-Meierienes greske yoghurt med mango og fersken som kun inneholder fire prosent mango og to prosent fersken. Vi har spurt Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernærings hos Grete Roede AS, om hva hun synes om disse funnene. 

- Det er helt klart uheldig når en yoghurt som heter «fruktyoghurt» kun inneholder 4 prosent frukt eller bær, og har sukker stående foran frukten/bærene i ingredienslisten, hvilket betyr at den inneholder mer sukker enn frukt/bær. (Ingrediensen som står først i ingredienslisten er det det er mest av i produktet, dette kan du lese mer om her!)

- Og når frukten eller bærene kommer fra konsentrat eller puré, kan det i tillegg bety økt mengde sukker uten at dette kommer ordentlig frem på pakningen, sier hun. 

LES OGSÅ: Vi har testet yoghurt-, skyr og kvargnyhetene med smak

Prøver å oppfylle ønskene til forbrukerne 

Elin Renbjør, som er senior merkevaresjef hos TINE, forteller at de har et bredt utvalg av yoghurter med varierende innhold av frukt og bær, da forbrukerne har ulike ønsker som de igjen ønsker å imøtekomme. 

- Vi har kommet med mange nye innovasjoner som tilbyr forbrukerne mer frukt og bær for de som ønsker det. Her har vi blant annet Sprett jordbæryoghurt med 14 prosent jordbærpuré, 14 Gresk Yoghurt Jordbær med 10 prosent jordbær og TINE Yoghurt Nyt som har 11 prosent frukt/bær. 

Men hvorfor inneholder for eksempel den tradisjonelle jordbæryoghurten deres kun 4 prosent jordbær? 

- De 4 prosentene tilsvarer bransjestandarden på yoghurt internasjonalt. Yoghurt er et syrnet produkt hvor frukt og bær tilsettes for å skape god smak – smaker det ikke som det skal, blir det heller ikke spist. 

- Våre forbrukerne er opptatt av å kjøpe smakfulle yoghurter til en god pris. Ved å tilsette mye frukt og bær vil dette fordyre produktet, samt gi er annet type produkt som for eksempel TINE Yoghurt Nyt, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Sjekk hvilken yoghurt du bør velge

Tilsett frukt og bær i yoghurten selv 

Steenbuch Lied har forståelse for at yoghurt først og fremst er et meieriprodukt som tilsettes frukt og bær for smakens skyld. Derfor anbefaler hun deg å tilsette mer frukt eller bær selv hvis det er ønsket.
 
- Et tips er å velge en yoghurt med høy andel frukt eller bær og tilsette mer om man ønsker det. Bare vær oppmerksom på at noen av yoghurtene med høyere andel frukt og bær også kan inneholde mye sukker. 

- Det har kommet mange flere frukt- og bær yoghurter på markedet med mindre sukker, men det finnes fortsatt yoghurt med over 10 prosent tilsatt sukker i seg, mens andre har under 4 prosent. Andel mettet fett kan være fra rundt én prosent til over tre prosent, så hold øynene åpne. 

Hva mener du det er viktigst å se etter når man skal kjøpe yoghurt?  

- Her syns jeg det først og fremst er viktig å se på andel sukker. Jo mindre, desto bedre, og jo oftere kan man unne seg en. Jeg ville også ha begrenset inntaket av de såkalte dessertyoghurtene, sier hun.

Deres anbefaling er å få i seg tre magre meierikilder om dagen, for eksempel ett glass melk, én yoghurt og noen skiver ost. 

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

LES OGSÅ: Skyr, gresk- eller laktosefri yoghurt - hva er sunnest?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer