Egg

Så mange egg kan du spise

Er du en av dem som spiser mange egg hver uke? Noen bør moderere inntaket, og kanskje teste andre alternativer.

EGG: Spiser du mye egg? Det kan være lurt å begrense inntaket. Foto: NTB
EGG: Spiser du mye egg? Det kan være lurt å begrense inntaket. Foto: NTB Vis mer
Publisert

En gjennomsnittlig nordmann spiser over 200 egg i året. Det er ingen tvil om at vi er glade i egg, men hvor sunt det er, er vanskelig å fastslå. Mens enkelte oppfordrer til å spise mindre egg, anbefaler andre å spise mer. Det kan virke som en evig runddans.

Egg inneholder blant annet vitamin D, D og A, i tillegg til jern, folat og proteiner. Men også kolesterol, som i store mengder kan gi hjerte- og karsykdom. Kolesterol finnes kun i mat fra dyr, og det er spesielt mye kolesterol i egg, kjøtt, smør, margarin, fete oster og annen mat med mye mettet fett.

Ett til to egg per uke

Egg i moderate mengder er ikke forbundet med risiko for høyt kolesterol, men hva er egentlig innafor?

- For unge, friske mennesker er det ok med to egg per uke, som årets kostråd fra Danmark anbefaler, men for dem som har forhøyet risiko for hjerte- og karsykdom, eller som allerede har hjerte- og karsykdom, er ett egg per uke nok, sier Tanja Kalchenko, lege og leder i PAN Norge (Physicians Association for Nutrition).

Om du er over 60 år, har diabetes, overvekt, fedme, høye kolesterolverdier, røyker eller er arvelig belastet, vil dette være risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdom. Da er det ingen god idé å spise masse egg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer