Kosthold

Så mange kalorier er det i matkassene

Hvilken bør man velge dersom man ønsker å gå ned i vekt?

STOR TREND: Leverandørene Godtlevert.no, Adams matkasse og Kolonihagen AS har hatt en enorm økning i antall kunder de siste årene. Foto: Adams matkasse/Godtlevert.no
STOR TREND: Leverandørene Godtlevert.no, Adams matkasse og Kolonihagen AS har hatt en enorm økning i antall kunder de siste årene. Foto: Adams matkasse/Godtlevert.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En travel hverdag gjør at stadig flere velger å få middagen levert hjem på døra. Spesielt leverandørene Godtlevert.no, Adams Matkasse og Kolonihagen AS har hatt en enorm økning i antall kunder. 

- Vi leverer cirka 12.000 matkasser hver uke, sier informasjonsansvarlig Kim Arne Hammerstad i Adams Matkasse. Han ønsker ikke si noe om bedriftens omsetning på grunn av konkurransehensyn.

Godtlevert.no omsatte for 420 millioner kroner i 2015 og leverer kasser til over 50.000 familier i hele landet. Kolonihagen omsatte for 32 millioner kroner i 2015.

Alle tre reklamerer med sunne råvarer, god kvalitet og variert mat. Men hvilken bør man velge dersom man ønsker å gå ned i vekt?

499 kalorier i Adams matkasse

Adams Matkasses Originalkasse, beregnet for fire personer, inneholder gjennomsnittlig 1996 kalorier. Gjennomsnittlig kaloriinnhold per person er da 499 kcal. Ekspresskassen, med kortere tilberedningstid, inneholder til sammenligning 652 kcal per person i gjennomsnitt. 

- Vi næringsberegner alle retter for hver uke og gjør justeringer sammen med kokkene for å få både smak og næringsinnhold best mulig, sier ernæringsrådgiver Mona Steffensen i Adams Matkasse.

LES OGSÅ: Så mange kalorier sparer du her.

POPULÆRT: Adams matkasse leverer ca. 12.000 matkasser hver uke. Foto: Adams matkasse
POPULÆRT: Adams matkasse leverer ca. 12.000 matkasser hver uke. Foto: Adams matkasse Vis mer

Anbefalte porsjonsmengder 

Adams Matkasse har utarbeidet en Sunn&Lett-kasse sammen med VGs vektklubb. Kassen er tilpasset personer som ønsker å gå ned i vekt, men inneholder i gjennomsnitt like mange kalorier som originalkassen. Forskjellen er at selv om kassen inneholder samme mengde mat, inneholder den også anbefalte porsjonsmengder.

- De anbefalte porsjonsmengdene er spesifikt for dem som ønsker vektnedgang, forklarer Steffensen.

Hun påpeker at de vurderer gjennomsnittet for uken, slik at for eksempel en mager rett vil veie opp for en litt fetere rett. Næringsinnholdet i menyene er lett tilgjengelig for kundene.

LES OGSÅ: Så mange kalorier bør middagen inneholde.

- Et godt hjelpemiddel

Godtlevert.no har utarbeidet en lignende meny sammen med Grete Roede AS, som har fått navnet Roedemeny.

En middagsmeny kan for eksempel bestå av retten «hverdagslapskaus», som inneholder 419 kalorier for 1 porsjon (150 g fiskekaker + 250 g grønnsaksris). Gjennomsnittlig kaloriinnhold i denne ukens middager er 386 kcal. 

- De aller fleste som må eller vil ned i vekt må nok gjøre flere kostholdsendringer enn bare å velge Roede-meny fra Godtlevert.no. Men den er et godt hjelpemiddel hvis man vil ned i vekt, eller hvis man ønsker å legge om til en sunnere og mer balansert livsstil, sier Jeanette Roede, konseptsjef i Grete Roede AS.

LITT LETTERE: Roedemenyen passer for dem som ønsker å leve litt lettere, forteller Jeanette Roede. Foto: Grete Roede AS
LITT LETTERE: Roedemenyen passer for dem som ønsker å leve litt lettere, forteller Jeanette Roede. Foto: Grete Roede AS Vis mer

Roede forklarer at kassen inneholder sunn, variert og mager mat som metter. 

- Det er rett og slett enklere å lage sunne middager, sier hun.

Godtlevert.no ønsker ikke å oppgi kaloriinnholdet i de øvrige menyene.

-  Vi ønsker ikke at familier kun skal ha fokus på telling av kalorier, derfor kaloriberegner vi ikke våre andre menyer. Vår tro på et sunt kosthold, er å spise sunne og varierte middager med mye grønnsaker, sunne fettkilder og gode råvarer, forklarer PR- og markedsansvarlig Maren Aas Nakken.

Flest kalorier i Kolonihagen

Kolonihagen AS har spesialisert seg på økologiske matkasser. De tilbyr matkasser med norske, økologiske matvarer uten kunstige tilsetningsstoffer, men har ingen menyer med redusert kaloriinnhold. 

Èn av ukens middager er «Vårlig pasta med bacon, cherrytomat og sukkererter». Retten inneholder 2159 kalorier, fordelt på to voksne og to barn. 

LES OGSÅ: Så mye kan du spise på én dag.

ØKOLOGISK: Kolonihagen AS tilbyr norske, økologiske matvarer uten kunstige tilsetningsstoffer. Foto: Kolonihagen AS.
ØKOLOGISK: Kolonihagen AS tilbyr norske, økologiske matvarer uten kunstige tilsetningsstoffer. Foto: Kolonihagen AS. Vis mer

- Vi har en fast brøkfordeling mellom mann, kvinne og barn basert på hvor mye hver spiser i snitt, jobbet ut over tid, forklarer daglig leder Kristina Finne.

Med deres utregning inneholder retten 944 kcal for mannen, 675 kcal for kvinnen og 540 kcal for to barn. Gjennomsnittlig beregnet kaloriinnhold for kvinner per middag fra Kolonihagen er 587 kcal, mens det for menn er 822 kcal.

Så mye bør du spise

Hvor mange kalorier du bør spise i løpet av én dag, avhenger av flere ulike faktorer.

- Det avhenger av aktivitetsnivå, alder, vekt og kjønn. Med tanke på at middagen er dagens største måltid, skal denne bestå av 450-550 kcal for kvinner og 550-700 kcal for menn, opplyser klinisk ernæringsfysiolog Stine Marvik. 

Marvik jobber på Friskliv og mestring i Trondheim kommune, og har mye erfaring med å veilede personer som ønsker å gå ned i vekt. 

Hun forklarer at for en gjennomsnittlig nordmann med et moderat aktivitetsnivå, dvs. fysisk aktivitet av ulik intensitet 1-3 dager i uka, vil et kaloriinntak på ca. 1600 kcal per dag for kvinner, og 2000 kcal per dag for menn kunne gi vektnedgang.

- Desto eldre man blir, desto lavere blir forbrenningen, til et visst punkt. Aktivitetsnivå er også av betydning, påpeker hun.  

Her kan du sammenligne de ulike matkassene med ernæringsfysiologens anbefaling:

 Gjennomsnittlig kcal pr. pers:
Anbefalt kaloriinnhold pr. pers for én middag:450-550 kcal
Originalkassen til Adams Matkasse:499 kcal
Ekspresskassen til Adams Matkasse: 652 kcal
Sunn&Lett-kassen til Adams Matkasse:499 kcal
Roedemenyen til Godtlevert.no:386 kcal
Originalkassen til Kolonihagen AS:704 kcal

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer