Long covid

Så mange sliter med hjernetåke etter korona

Glemmer du ofte ting og sliter med å følge tråden i en historie når du leser i en avis eller i et blad? Ifølge den store koronastudien kan svært mange nordmenn slite med konsentrasjon og hukommelse etter korona.

PROBLEMER MED Å HUSKE? Kognitive vansker etter korona omtales ofte som «hjernetåke». Foto: NTB Shutterstock
PROBLEMER MED Å HUSKE? Kognitive vansker etter korona omtales ofte som «hjernetåke». Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge Aftenposten er 200 000 nordmenn med i den nye studien som ledes av Arne Søraas, en av Norges fremste forskere på senfølger etter korona.

Foreløpige tall fra den store koronastudien viser at alvorlige hukommelsesproblemer er mye vanligere hos personer som har hatt korona sammenlignet med andre infeksjoner.

Ifølge Søraas kan det bety at rundt 40.000 nordmenn sliter med konsentrasjon og hukommelse.

I studien ble deltakerne spurt om hvor ofte de glemmer tidspunktet for når noe har skjedd, om de glemmer å gjøre planlagte ting, glemme viktige detaljer om hva du gjorde eller hva som skjedde dagen før. Deltakerne ble også spurt om de glemmer hvor ting blir oppbevart eller leter etter dem på feil sted, om de har et ord på «tunga», men ikke kommer på hva det er og om de sliter med å følge tråden i en historie når de leser i en avis eller et blad.

Kan bli gradvis bedre

Nils Inge Landrø, professor i klinisk nevropsykologi ved Universitetet i Oslo, samarbeider med Søraas om studien. Ifølge Landrø kan de fleste pasientene gradvis bli bedre. Dette kan imidlertid ta tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.