Ostepop:

Så mye ekte ost er det i ostepop

Her ble vi positivt overrasket!

OSTEPOP: Har du noen gang undret deg over hvor mye ost det er i en pose ostepop? Det har vi funnet svaret på!  Foto: NTB Scanpix
OSTEPOP: Har du noen gang undret deg over hvor mye ost det er i en pose ostepop? Det har vi funnet svaret på! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Jeg elsker ostepop og kan gjerne spise en maxipose alene når jeg først er i gang - noe som absolutt ikke er bra, da ostepop i likhet med potetgull inneholder masse kalorier, fett og salt. Forrige helg, da jeg var langt over halvveis nede i posen, undret jeg meg over hvor mye ost det egentlig er i ostepopen? Det heter jo «oste-pop», så det bør jo inneholde en del ost – eller?

LES OGSÅ: Hvilken type salt snacks er «sunnest»?

Utgjør mellom 10 og 20 prosent av posen

Marthe H. Bogerud Schomacker, som er senior kommunikasjonsrådgiver i Orkla Confectionery & Snacks Norge, forteller at de ikke oppgir mengden ostepulver i varedeklarasjonen på emballasjen til ostepopen deres - som heter Cheez doodles, da det er en sentral del av den «hemmelige» resepten.

- Resepten er vår største forretningshemmelighet, så jeg kan ikke oppgi nøyaktig hvor mye ostepulver Cheez doodles inneholder. Men ostepulveret er vesentlig for den gode smaken, så det er uten tvil en viktig del av innholdet.

Kan du si cirka hvor mange prosent av posen det utgjør?

- Ja, innholdet av ost utgjør mellom 10 og 20 prosent av posen. Jeg kan dessverre ikke være med konkret enn det, sier Schomacker.

LES OGSÅ: Her får du en smakebit på høstens snacksnyheter!

Ostepulveret er laget av gulost

Videre forteller hun at ostepulveret de bruker i Cheez doodles er laget av ekte gulost.

- For å kunne bruke gulost i Cheez doodles-produksjonen må vannet tas ut av osten – for å tørke osten blander vi inn salt, slik at osten smelter og blir til en ostemasse. Deretter gjøres den flytende osten om til tørt ostepulver ved hjelp av høyt trykk og varme.

Selve ostepopen laget av maismel. Den produseres ved at oppvarmet maisdeig går gjennom en dyse som former produktet enten rett, bøyd, krøllete eller som en ball.

- Ostepulveret blander vi sammen med andre ingredienser, før det sprayes på maisbuene og blir den gode ostepopen, sier Schomacker.

OSTEPULVER: Ostepopen blir sprayet av et ostepulver laget av gulost.  Foto: Shutterstock / focal point
OSTEPULVER: Ostepopen blir sprayet av et ostepulver laget av gulost. Foto: Shutterstock / focal point Vis mer

LES OGSÅ: Vet du hvilken som er ekte ost?

30 gram ostepop er nok

Som du sikkert vet, er ikke ostepop den sunneste snacksen du kan putte i deg. Faktisk inneholder ostepop hele 500 kalorier og 31 gram fett per 100 gram.

Lise von Krogh, som er ernæringsbiolog, har tidligere fortalt til KK.no at ostepop ikke er noen slankesnacks.

- I likhet med annen snacks som for eksempel potetgull og tortillachips, har også ostepopen et høyt kalori- og saltinnhold, noe som gjør det svært usunt.

- Denne typen snacks er både energitett og næringsfattig.

Hvor mye ostepop mener du at det er greit å spise?

- Spiser du kun én porsjon, som produsenten angir til å være 30 gram, så gjør ikke dette kostholdet ditt noe særlig usunt.

Når det er sagt tror von Krogh de færreste klarer å nøye seg med kun 30 gram – de ender nok heller opp med å sluke store deler av posen.

- Spiser du en hel pose på 200 gram, vil dette dekke cirka 4,2 gram av maksimalt saltinntak på 5 gram. Dessuten vil du få i deg over 1000 kalorier, noe som tilsvarer en solid og kraftig middag, har hun fortalt.

LES OGSÅ: Vi spiser snacks til milliarder

Litt sunnere snacks

Har du lyst til å bli litt sunnere, men er altfor glad i salt snacks til å kutte det helt ut? Da vet du sikkert at blant de sunneste salte snacksene, finner vi popcorn og saltstenger. Og at du gjør lurt i å knaske på nøtter i stedet, fordi de inneholder mange fine mineraler og sunt fett.

Hvis ikke noe av dette frister kan du prøve en annen sunn snack, nemlig kikert-snacks! Oppskriften på dette finner du i denne KK.no saken.

LES OGSÅ: Sannheten om riskaker: - Jeg ville heller spist pålegget alene, sier ernæringseksperten

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer