Hjernehelse

Så mye energi bruker hjernen din hver dag

Til tross for at den er liten stikker hjernen av med mye av energien du får i deg hver dag

TRENGER ENERGI: Hjernen din stikker av med så mye som en femtedel av energien du forbrenner hver dag, men det betyr ikke at du trenger noe mer mat på jobb enn når du gjør andre ting. Foto: Plainpicture
TRENGER ENERGI: Hjernen din stikker av med så mye som en femtedel av energien du forbrenner hver dag, men det betyr ikke at du trenger noe mer mat på jobb enn når du gjør andre ting. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss er veldig klare over omtrent hvor mye energi/kalorier kroppen vår bruker i løpet av en dag og ved forskjellige fysiske aktiviteter. Men det er jo ikke bare armhevninger og løping som stjeler energi. 

- Til tross for at hjernen utgjør mindre enn to prosent av kroppsvekten forsyner den seg med mellom 15 og 20 prosent av det blodet hjertet pumper ut, og tilsvarende bruker den rundt en femtedel av energien vi tar til oss i maten, forteller hjerneforsker ved Universitetet i Oslo, Per Brodal.

(Eks. En voksen, aktiv kvinne på 30 år, som er 170 cm høy og veier 65 kg, trenger et energinntak på cirka 2000 kalorier om dagen, ifølge kalorikalkulatoren på NHI.no. Én femtedel av dette, som er det hjernen trenger/bruker, tilsvarer cirka 400 kalorier om dagen). 

Energien hjernen bruker kommer hovedsakelig fra glukose (karbohydrater). Hjernen kan nemlig ikke forbrenne annet enn glukose, men kroppen vår fungerer også slik at den kan gjøre om proteiner og fett til glukose om inntaket av karbohydrater er lavt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer