Vektøkning

Så mye er det mulig å legge på seg i jula

- Det er fullt mulig å komme seg gjennom jula uten å legge på seg et eneste gram.

GÅ OPP I VEKT I JULA: Ifølge eksperten er det mulig å komme seg gjennom jula uten å gå opp i vekt - så lenge du passer på hvor mye du spiser.  Foto: Shutterstock / Rawpixel.com
GÅ OPP I VEKT I JULA: Ifølge eksperten er det mulig å komme seg gjennom jula uten å gå opp i vekt - så lenge du passer på hvor mye du spiser. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan har juleferien vært så langt? Vi håper du har kost deg med familien, slappet av og spist masse god mat. Men du er kanskje bekymret for hvilken effekt all den gode maten og alkoholen har hatt på vekta? 

Det er ingen tvil om at vi spiser mer enn ellers i jula, og ekstrakaloriene kan godt gjøre at pilen på vekta peker oppover i løpet av ferien. Men slapp av, du har mest sannsynlig ikke lagt på deg så mye som du tror. 

- Hvorfor er det så mange som tror at de legger på seg både fire og fem kilo i jula? 

- Det kan nok komme av alle overskriftene som går på «slik unngår du å gå opp i vekten i julen», «unngå kalorismell i julen» og så videre. I tillegg vet vi at tradisjonell norsk julemat inneholder mye fett, og dermed er det lett å tro at man vil legge på seg i julen.

- Sik er det nødvendigvis ikke. Det er fullt mulig å komme seg gjennom høytiden uten å legge på seg et eneste gram - så lenge man er litt bevisst og tar litt hensyn, forteller Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS, til KK.no.  

LES OGSÅ: Kutt ned på trening i jula og behold formen

Ikke stress med å veie deg i juleferien 

Videre forteller Steenbuch Lied at du bør kose deg i ferien, og ikke stresse med hvor mye du har gått opp i vekt. 

- Jeg syns ikke det er noen vits å gå på baderomsvekten i julen. Dette er en periode der man skal få lov til å kose seg litt ekstra.

- Er man imidlertid opptatt av at julen ikke skal gå for mye utover vekten kan man heller være bevisst på å spise litt mindre av den usunne maten, begrense inntaket av alkohol, nøye seg med én porsjon til måltidene, holde en stabil måltidsrytme og sette av litt tid til å være fysisk aktiv, sier hun. 

LES OGSÅ: Ikke vei deg før jula er over

Kan gå opp 5 kilo - hvis man går inn for det 

- Men av ren nysgjerrighet, er det mulig å gå opp så mye som fem kilo i løpet av julen? 

- Det er nok de færreste som legger på seg så mye som fem kilo, mer vanlig er nok to til tre kilo. Det som er spesielt med julemat er at den er veldig fet i forhold til hva vi normalt spiser. Fett inneholder mye kalorier, men så er det jo også grenser for hvor mye man klarer å få i seg i løpet av en dag når man bare spiser fettrikt. 

Men hvis man kaster i seg alt som finnes av julemat og drikker mye alkohol i tillegg, er det ifølge eksperten fullt mulig å gå opp rundt en halv kilo om dagen.

- Og da blir det jo fort 5 kilo i løpet av julefeiringen. Dette er jo selvsagt ikke å anbefale, og dessuten vil det ta mye lenger tid å få det av seg igjen, sier hun. 

Til info: Aller Media AS er deleier i Grete Roede AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer