Mensen:

Så mye koster mensen deg i løpet av livet

Det kan være tusenlapper å spare!

AUTOMATIKK: For mange går det kanskje på ren automatikk når man handler sanitetsprodukter. Men det kan være lurt å sjekke litt priser. Hvert fall i det lange løp. FOTO: NTB
AUTOMATIKK: For mange går det kanskje på ren automatikk når man handler sanitetsprodukter. Men det kan være lurt å sjekke litt priser. Hvert fall i det lange løp. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det har vært mye diskusjon rundt hvorvidt kvinner selv skal være nødt til å betale for mens-produktene sine eller ikke. Man kan nemlig ikke nekte for at det koster litt mer enn bare blod å menstruere. At mensprodukter er momsbelagte har også vært kraftig debattert flere ganger.

Så hva koster mensen oss? Det kommer jo selvsagt helt an på hvordan man regner og på hver kvinnes syklus. KK skrev i 2017 en sak hvor vi regnet på hvor mye penger vi punger ut på det månedlige i løpet av et liv. Siden den gang har prisene endret seg noe, og derfor har vi igjen gjort et nytt overslag.

84 dager i året

Som sist, går vi ut fra at gjennomsnittskvinnen har 456 menstruasjoner i løpet av livet, som gir 2280 dager, hvis vi ser for oss at en normal periode er på fem dager. Dette på bakgrunn av at vi i snitt har vi mensen fra vi er 13 til 51 år gamle, det vil si i 38 år og at det er normalt å blø i tre til fem dager.

– En gjennomsnittlig menstruasjon er på 3-7 dager hver syklus. Det betyr at du vil ha behov for bind og tamponger i opp til 84 dager i året, avhengig av hvor lenge du blør. Sanitetsprodukter har varierende pris og det er noe man må finansiere selv.

Det sier Andrea Birketvedt, som er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef for Maja.no til KK i forbindelse med en artikkel hvor vi så på om billige bind og tamponger er av dårligere kvalitet.

De fleste av oss kan likevel oppleve at hvor lenge vi har mensen, varierer litt fra tid til annen.

Dersom man har veldig kraftige blødninger, vil det selvsagt også bli noe dyrere. Om det er plagsomt mye og/eller smertefullt kan det være lurt å sjekke om man bruker riktig prevensjon.

Lavere priser nå

I 2017 regnet vi oss frem til at dersom vi la sammen kostnadene for bind, tamponger og truseinnlegg over ca 40 år, endte vi opp med 27 823,11 kroner. Prisene på sanitetsprodukter har riktignok gått ned siden den gang, blant annet har flere butikker på eget initiativ kjørt priskampanjer som monner.

I det nye regnestykket a 2022 har vi satt opp ulike regnestykker for litt ulike produktpakker. Vi har sett på hva det koster dersom man velger Libresse og OB sine produkter kontra butikkenes egne rimelige merker. Vi har også lagt til nattbind.

For detaljert pris på hver enkelt vare, se faktaboks lenger ned i saken.

LES OGSÅ: Endometriose: Alt Eline (26) ville var å fjerne livmoren

Tamponger:

Her har vi gått ut fra et forbruk på fem tamponger per dag i fem dager. Pluss truseinnlegg og nattbind.

Seks truseinnlegg fra Libresse, 20 tamponger fra OB og fem nattbind blir totalt 30,95 kroner per måned.

Dersom vi ganger tallet med 456 menstruasjoner i løpet av et liv. og prisene holder seg slik som i dag, vil hver kvinne bruke minst 14 113 kroner i løpet av livet på sanitetsprodukter.

Bind

For de som sverger til bind, ser regnestykket slik ut:

Vi har tatt utgangspunkt den rosa pakken fra Libresse, som heter Normal. Det er 14 i pakken og gjennomsnittsprisen av de tre butikkkjedene, er 22,90.
Hvis vi tenker oss at et vanlig forbruk per måned kan ligge på fem bind per dag i fem dager, havner vi på 32 kroner. Legger vi til nattbind og truseinnlegg og ganger med antall menssykluser blir den totale summen 22 321 kroner i løpet av et liv.

Dersom man går for billigvariantene, er det noen tusenlapper å spare. (Se boksen for prisforskjeller).

MENSKOPP: Å gå over til menskopp kan spare både miljøet og lommeboka. FOTO: NTB
MENSKOPP: Å gå over til menskopp kan spare både miljøet og lommeboka. FOTO: NTB Vis mer

Enorme summer

Vær obs på at her har vi regnet på et minstemål av hva man trenger.

Vi kvinner vet jo at det som regel trengs variasjoner av størrelser på tamponger eller tykkelse på bind. Og én pakke av de største tampongene, eller tykkeste bindene, kan koste mellom 30 og 40 kroner. Dessuten kommer eksterne utgifter som smertestillende, intimsåpe og undertøy i tillegg.

Nettopp det ble sett på i en svensk undersøkelse i 2018 og det svenske nettstedet baaam.se skrev: Medregnet alle utgifter til selve blødningene, ødelagt undertøy og laken og smertestillende, kom livsbeløpet opp i 78 000 svenske kroner.

En av de som åpent har uttalt seg om hvor dyrt det er med mensen, er Kristiane Aateigen. Hun er blogger og influenser og hennes Instagramkonto, snillegucci, har over 40 000 følgere.

Ifølge et intervju hun gjorde med DNB, koster hver menstrasjon henne 130 kroner i sanitærprodukter og smertestillende. I løpet av 14 perioder i året, koster det henne årlig 1800. Noe som betyr en pris på 72 800 kroner i løpet av livet.

I tillegg er det mange kvinner som blør i opp til seks uker etter de har født barn. I denne perioden kan det være nødvendig med dyre spesialprodukter som bleier eller bind.

Penger å spare

Det er penger å spare på de ulike bonusordningene hos de ulike butikkjedene. Noen har hver andre pakke gratis, noen har 50 prosent avslag, mens én dagligvarekjede har kuttet 25 prosent av prisen på sanitetsprodukter.

Men kanskje det absolutt rimeligste alternativet er "nykommeren" menskoppen. Den kan brukes uavhengig av om vi sover eller trener og behøver som regel bare å tømmes morgen og kveld.

Ifølge mensenkoppen.no varierer de i pris mellom 100 og 300 kroner, og hvis brukt riktig, kan de vare i opptil ti år.

Det vil si at om du har mensen i 30 år, og bytter menskopp hvert tiende, slipper du unna med under 1000-lappen- hvis vi skal være veldig optimistiske.

Om du vil vite mer om menskopper, har bestitest.nu gjort en større test på de forskjellige koppene på markedet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer