Nøtter:

Så mye nøtter kan du spise hver dag

Noen nøtter gir mer energi enn andre.

NØTTER: Noe av det sunneste du kan spise - i moderate mengder. Foto: NTB Scanpix
NØTTER: Noe av det sunneste du kan spise - i moderate mengder. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er en kjent sak at nøtter er sunt, i begrensede mengder. Så hva mener ekspertene er den perfekte mengden å spise hver dag?

Kristine W. Johansen er klinisk ernæringsfysiolog ved A klinikken. Hun poengterer at det er lurt å inkludere nøtter i kostholdet, først og fremst fordi de bidrar til å redusere risiko for hjerte-og karsykdommer.

- Nøtter inneholder det sunne plantefettet, flerumettet fett, som er vist å være veldig bra for hjertehelse. Nøtter inneholder imidlertid en god del kalorier, og man bør derfor begrense inntaket til en håndfull, dersom man ikke ønsker å gå opp i vekt, sier Johansen til KK.

I likhet med alle matvarer, bør nøtter også begrenses dersom du er opptatt av vektkontroll. I tillegg bør nøttene helst være usaltet.

VALNØTTER: Det går kanskje i valnøtter nå i jula? De er supersunne i riktige mengder. Foto: NTB Scanpix
VALNØTTER: Det går kanskje i valnøtter nå i jula? De er supersunne i riktige mengder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Studier har vist at personer som spiser nøtter, har reduserte kolesterolverdier i blodet sitt. Det er likevel vanskelig å si om dette hovedsaklig er på grunn av nøtteinntaket eller om andre faktorer spiller inn.

LES OGSÅ: Spis bort høyt kolesterol

Disse nøttene gir mindre energi

Det er også noen forskjeller på de forskjellige nøttene. Johansen forklarer at nyere studier konkluderer med at energien i nøtter ikke er like tilgjengelig som man først har antatt.

- Mandler, pistasj og valnøtter har vist seg å bidra mer mindre energi man trodde, fordi innholdet av fiber hemmer opptaket av alle fettsyrene. Dette kan være verdt å huske på neste gang man velger nøtter, sier hun.

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky forklarer at valnøtter og macadamianøtter er de aller feteste nøttene. Men husk at selv om de inneholder mye fett, er det fett som er bra for oss i riktige mengder.

- Nøtter er proteinrike, spesielt peanøtter, og nøtter er generelt rike på en rekke ulike vitaminer og mineraler, sier hun til KK.

For eksempel inneholder de fleste nøtter vitamin E. I mandler finner du kalsium, for et sterkt skjellett, og mange nøtter inneholder også magnesium, som er viktig for kroppen din.

- I paranøtter finner du selen, et livsviktig sporstoff. Valnøtter inneholder omega-3 som er betennelsesdempende og viktig for hjernen. Men alle disse gode egenskapene er i selve nøttene, ikke i saltet på utsiden.

Om du derfor spiser en liten neve nøtter om dagen, uten salt, er det bare bra for helsen din.

- En liten neve nøtter er definert som 20 gram. Dette tilsvarer for eksempel 5-6 valnøtter, 20 mandler eller 30 pistasjenøtter, sier Arsky.

LES OGSÅ: 6 tegn på at du ikke får i deg nok magnesium​​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer