Ketchup

Så mye sukker er det i ketchup

- Jeg tror det er en del som ikke er klar over at sukkerinnholdet i de ulike ketchuptypene varierer enormt.

KETCHUP: Visste du at ketchup kan være en skikkelig sukkerbombe?  Foto: NTB Scanpix
KETCHUP: Visste du at ketchup kan være en skikkelig sukkerbombe? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg vet ikke med deg, men når jeg skal spise grillpølser er jeg avhengig av å ha på det riktige tilbehøret - potetsalat, sprø løk, sennep og ikke minst ketchup - masse ketchup!

Derfor fikk jeg meg en stor overraskelse da jeg tilfeldigvis tok en titt på næringsinnholdet til ketchupflaska her om dagen - 27 gram sukker! Jeg fikk nesten et lite hjerteinfarkt. (Pssst, bytt ut ketchupen med en syrlig fruktsalsa. Oppskriften finner du her!

LES OGSÅ: Hvilke er sunnest - kyllingpølser eller magre grillpølser?

Sukkerinnholdet varierer veldig 

- Jeg tror det er en del som ikke er klar over at sukkerinnholdet i de ulike ketchuptypene varierer enormt.

Dette forteller Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS. 

- All ketchup inneholder sukker, der noe kommer naturlig fra tomaten, men det meste er tilsatt. Noen typer kan inneholde inntil 27 gram sukkerarter, mens andre ligger på halvparten av dette. Så har vi de som ligger på omkring 4 gram sukkerarter, men de er da kunstig søtet, sier hun. 

Men hvorfor tilsettes det egentlig sukker i ketchup? Dette har Beate Rosvoll, som er ernæringsrådgiver i NutriHelse, svaret på. 

- Ketchup er tilsatt sukker for å få en bedre smak. Ellers så brukes jo sukker også som et konserveringsmiddel slik at man får forlenget holdbarhet på matvaren, sier hun til KK.no. 

KETCHUP: Dersom du ønsker å kutte ned på sukkerinntaket ditt bør du velge en ketchup som er tilsatt kunstig søtning.  Foto: NTB Scanpix
KETCHUP: Dersom du ønsker å kutte ned på sukkerinntaket ditt bør du velge en ketchup som er tilsatt kunstig søtning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Spiser du hamburgere som er rosa i midten?

Ikke farlig å spise litt ketchup i ny og ne 

- Bør man alltid velge ketchupen med minst sukker? 

- Først vil jeg si at litt ketchup helt fint kan inngå i et ellers sunt og variert kosthold. Og hvis det er ketsjupen som gjør at barna spiser fisken sin, pastaen sin eller annen type mat, er det bare å gjøre det, for det er jo ikke snakk om så store mengder. Men da burde man selvsagt velge de med minst sukker.

- Om man vil ha så lite sukker som overhode mulig kan man velge de som er kunstig søtet, som for eksempel Idun tomatketchup uten tilsatt sukker. Denne bør imidlertid ikke gis til de minste da de ikke bør få i seg kunstige søtningsstoffer.

LES OGSÅ: Har du aktive barn? Pass på at de får i seg denne maten

Videre forteller Steenbuch Lied at de beste ketchupalternativene som ikke er kunstig søtet ligger på cirka 15 gram sukkerarter per 100 gram. Og her er det flere, så det er bare å velge og vrake.

- Et tips er også å se etter innhold av tomater, for her er det også stor variasjon. Velg den med minst sukker og mest tomat!

Rosvoll mener i likhet med Steenbuch Lied at du fint kan spise ketchup som inneholder sukker i ny og ne. 

- Saltinnholdet i ketchupen er nesten mer interessant å se på, da mange av merkene har ganske høyt innhold av salt. Men igjen, brukes det bare en gang i blant vil neppe ketchupen være med på å gi deg for høyt saltinntak. 

SPRØ LØK: Tar du en spiseskje sprø løk på pølsa får du i deg 90 kalorier ekstra.  Foto: NTB Scanpix
SPRØ LØK: Tar du en spiseskje sprø løk på pølsa får du i deg 90 kalorier ekstra. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: 5 ting de færreste tenker over at inneholder sukker

Sprø løk - hva er det egentlig laget av? 

Men når vi snakker om tilbehør til pølser, hvor sunt er egentlig sprø løk sammenlignet med rå løk?

- Det er stor forskjell! Det kan sammenliknes med potetgull versus eple. Sprøstekt løk inneholder 618 kcal per 100 gram og hele 52 gram fett – fra vegetabilsk olje. Fersk løk inneholder 39 kcal per 100 gram og ikke noe fett. Tar man en spiseskje sprøstekt løk på pølsemåltidet sitt, får man cirka 90 kcal ekstra med på kjøpet, sier Steenbuch Lied og får støtte av Rosvoll: 

- Jeg vil ikke karakterisere sprøstek løk som sunt i det hele tatt. Den inneholder store mengder fett og kan nok ikke regnes som «1 av 5 om dagen». Skal man velge løk ut fra sunnhetsgrad bør man absolutt utelukke sprøstek løk og heller gå for rå løk, sier hun. 

Til info: Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer