Vin Og Sukkerinnhold

Så mye sukker er det i vinen

Én flaske søt hvitvin kan inneholde mellom 8 og 17 sukkerbiter.

SUKKER I VIN: Den siste tiden har det vært et hett tema at vinflasker ikke er bedre merket. For eksempel får du ikke vite noe om sukkerinnholdet, men du kan få vite mye av om den er "dry", "medium dry", "medium sweet" eller "sweet". Foto: NTB Scanpix
SUKKER I VIN: Den siste tiden har det vært et hett tema at vinflasker ikke er bedre merket. For eksempel får du ikke vite noe om sukkerinnholdet, men du kan få vite mye av om den er "dry", "medium dry", "medium sweet" eller "sweet". Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenker du noen gang over hvor mye sukker det er i vinen du drikker? Selv om det foreløpig ikke står oppgitt på flasken, kan du ved hjelp av noen andre triks indikere hvor mye sukker det er i flasken.

LES OGSÅ: Dette kan ødelegge for jernopptaket

Kan inneholde 25 sukkerbiter

- Rødvin og hvitvin som merkes med sødmegrad - det vil si «dry», «medium dry» og lignende, må følge EUs krav om sukkerinnhold til hver av de ulike sødmegradene, forteller Anders Roås Stueland, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet.

- Det vil si at en vin merket med «dry», kan ha opp til 4 gram sukker per liter, og en vin merket med «medium dry» kan ha mellom 4 og 12 gram sukker per liter.

Videre kan vin som er merket som «medium sweet» inneholde opp til 45 gram per liter, og vin som er merket som «sweet» inneholde mer enn 45 gram, skriver Europa.eu - en nettside som oppsumerer reglementer i EU.

Inneholder de 100 gram eller mer, er vinen i Norge klassifisert som en dessertvin.

Siden en sukkerbit veier omtrent 4 gram, kan det altså velge en vin med bare én sukkerbit, en «medium sweet» med 11,25 sukkerbiter, eller en dessertvin med 25 sukkerbiter (merk at dette er per liter og ikke 750 ml, slik som de fleste flasker inneholder).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer