Tenker du noen gang over hvor mye sukker det er i vinen du drikker? Selv om det foreløpig ikke står oppgitt på flasken, kan du ved hjelp av noen andre triks indikere hvor mye sukker det er i flasken.
LES OGSÅ: Dette kan ødelegge for jernopptaket
Kan inneholde 25 sukkerbiter
- Rødvin og hvitvin som merkes med sødmegrad - det vil si «dry», «medium dry» og lignende, må følge EUs krav om sukkerinnhold til hver av de ulike sødmegradene, forteller Anders Roås Stueland, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet.
- Det vil si at en vin merket med «dry», kan ha opp til 4 gram sukker per liter, og en vin merket med «medium dry» kan ha mellom 4 og 12 gram sukker per liter.
Videre kan vin som er merket som «medium sweet» inneholde opp til 45 gram per liter, og vin som er merket som «sweet» inneholde mer enn 45 gram, skriver Europa.eu - en nettside som oppsumerer reglementer i EU.
Inneholder de 100 gram eller mer, er vinen i Norge klassifisert som en dessertvin.
Siden en sukkerbit veier omtrent 4 gram, kan det altså velge en vin med bare én sukkerbit, en «medium sweet» med 11,25 sukkerbiter, eller en dessertvin med 25 sukkerbiter (merk at dette er per liter og ikke 750 ml, slik som de fleste flasker inneholder).
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger