Vin Og Sukkerinnhold

Så mye sukker er det i vinen

Én flaske søt hvitvin kan inneholde mellom 8 og 17 sukkerbiter.

SUKKER I VIN: Den siste tiden har det vært et hett tema at vinflasker ikke er bedre merket. For eksempel får du ikke vite noe om sukkerinnholdet, men du kan få vite mye av om den er "dry", "medium dry", "medium sweet" eller "sweet". Foto: NTB Scanpix
SUKKER I VIN: Den siste tiden har det vært et hett tema at vinflasker ikke er bedre merket. For eksempel får du ikke vite noe om sukkerinnholdet, men du kan få vite mye av om den er "dry", "medium dry", "medium sweet" eller "sweet". Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenker du noen gang over hvor mye sukker det er i vinen du drikker? Selv om det foreløpig ikke står oppgitt på flasken, kan du ved hjelp av noen andre triks indikere hvor mye sukker det er i flasken.

LES OGSÅ: Dette kan ødelegge for jernopptaket

Kan inneholde 25 sukkerbiter

- Rødvin og hvitvin som merkes med sødmegrad - det vil si «dry», «medium dry» og lignende, må følge EUs krav om sukkerinnhold til hver av de ulike sødmegradene, forteller Anders Roås Stueland, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet.

- Det vil si at en vin merket med «dry», kan ha opp til 4 gram sukker per liter, og en vin merket med «medium dry» kan ha mellom 4 og 12 gram sukker per liter.

Videre kan vin som er merket som «medium sweet» inneholde opp til 45 gram per liter, og vin som er merket som «sweet» inneholde mer enn 45 gram, skriver Europa.eu - en nettside som oppsumerer reglementer i EU.

SUKKER: Selv om de fleste raskt tenker på godteri når det er snakk om sukker, finnes det i stor grad også i andre varer - deriblant vin.  Foto: HandmadePictures - Fotolia
SUKKER: Selv om de fleste raskt tenker på godteri når det er snakk om sukker, finnes det i stor grad også i andre varer - deriblant vin. Foto: HandmadePictures - Fotolia Vis mer

Inneholder de 100 gram eller mer, er vinen i Norge klassifisert som en dessertvin.

Siden en sukkerbit veier omtrent 4 gram, kan det altså velge en vin med bare én sukkerbit, en «medium sweet» med 11,25 sukkerbiter, eller en dessertvin med 25 sukkerbiter (merk at dette er per liter og ikke 750 ml, slik som de fleste flasker inneholder).

- Dersom vinen inneholder mye syre, kan det hende at mengden tillatt sukker i de forskjellige sødmegradene er litt høyere, sier Roås Stueland.

Det er imidlertid kun et fåtall av rødviner som er merket med sødmegrad, men Stueland kan fortelle at de fleste rødviner på Vinmonopolet inneholder mindre enn fire gram sukker per liter. Det finnes likevel unntak, og blant dem er flere populære viner- som ripassovin.

Ripasso er ikke en drue, men en produksjonsmetode (les mer om prosessen på Vinbar.no).

LES OGSÅ: Er du sugen på noe spesielt?

Ikke samme regler for sprudlende

Men i tillegg til rødvin, hvitvin og dessertvin, hender det også at det passer seg med et glass sprudlende. Disse har imidlertid andre regler, kan Stueland avsløre.

  • «Brut Nature» har 0 til 3gram sukker per liter.
  • «Extra Brut» har 0 til 6 gram sukker per liter.
  • «Brut» har 0 til 12 gram sukker per liter.
  • «Extra dry» har 12 til 17 gram sukker per liter.
  • «Dry» har 17-32 gram sukker per liter.

- Legg merke til at musserende vin merket som «dry» kan ha mye mer sukker enn hvitvin eller rødvin merket som «dry», forteller rådgiveren.

Så hvordan skal du da klare å velge den med minst sukker?

- Foran på hyllene i våre butikker er hvitvin merket med et klokkediagram for sødme. Dette diagrammet angir hvor mye søtsmak vinen har og ikke hvor mye sukker det er i den, men den kan likevel gi en god pekepinn. Tørre viner vil ligge mellom klokken ett eller to.

Men det finnes også hvitvin som ikke er merket med sødmegrad. Stueland forklarer at dette blant annet gjelder viner som er knyttet til lover der det ikke er tillatt noe særlig restsukker - som vil si sukker i den ferdige vinen.

- For eksempel Sancerre og Chablis fra Frankrike.

Hvis vinen er produsert med restsukker, pleier det imidlertid å være oppgitt. Blant annet er mange tyske viner merket med «trocken», som etter tyske bestemmelser indikerer at vinen inneholder opp til 4 gram sukker - maksimum 9 gram hvis syerinnholdet er svært høyt.

LES OGSÅ: Er honning sunnere enn sukker?

Lite sukker betyr ikke lite kalorier

Når det gjelder kaloriene i vin, er det imidlertid ikke sukkeret som er den største syndebukken, men alkoholprosenten. Det er derfor ikke en selvfølge at du sparer kalorier selv om du velger den vinen med minst sukker.

Vinmopolets nettsider står det at ett gram alkohol gir omtrent dobbelt så mye energi som ett gram sukker. De fleste rødviner og hvitviner har altså langt mer kalorier fra alkohol enn fra karbohydrater.

RØDVIN: Det er ikke så mange rødviner som er merket med en sødmegrad, men rådgiveren i Vinmonpolet kan fortelle at de fleste av deres varianter inneholder mindre enn 4 gram. Men det finnes unntak.  Foto: Fotolia
RØDVIN: Det er ikke så mange rødviner som er merket med en sødmegrad, men rådgiveren i Vinmonpolet kan fortelle at de fleste av deres varianter inneholder mindre enn 4 gram. Men det finnes unntak. Foto: Fotolia Vis mer

Det kan også leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, Kari Randen, bekrefte:

- Desto større konsentrasjon av alkohol det er i drikken, desto flere kalorier gir det. Likør og brennevin har størst alkoholprosent og dermed flest kalorier, rødvin og hvitvin ligger midt på treet, mens alkoholfritt øl kun har halvparten av kaloriene som i vanlig pils, sier hun til KK.no.

SE FOR EKSEMPEL HER - KALORIER I VIN (75 CL) - (kilde: Vinmonopolet)

Halvtørr hvitvin med 10 prosent alkohol og 28 gram sukker per liter:
- Alkohol: 387 kcal
- Karbohydrater (sukker): 81 kcal
- Totalt: 468 kcal

Tørr hvitvin med 12 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter:
- Alkohol: 465 kcal
- Karbohydrater (sukker): 4 kcal
- Totalt: 469 kcal

Rødvin med 12 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter:
- Alkohol: 465 kcal
- Karbohydrater (sukker): 4 kcal
- Totalt: 469 kcal

BOBLER: Sprudlende vin har et annet reglement enn vanlig hvit- og rødvin, og ofte inneholder de som er "dry" langt mer sukker. Foto: PhotoSG - Fotolia
BOBLER: Sprudlende vin har et annet reglement enn vanlig hvit- og rødvin, og ofte inneholder de som er "dry" langt mer sukker. Foto: PhotoSG - Fotolia Vis mer

Rødvin med 15 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter:
- Alkohol: 588 kcal
- Karbohydrater (sukker): 4 kcal
- Totalt: 592 kcal

LES OGSÅ: Vet du hva disse inneholder?

Ønsker merking av sukkerinnhold

Den siste tiden har nettopp sukker- og kaloriinnhold i vin vært et mye diskutert tema, og mange ønsker at vin - på lik linje med andre matvarer, skal ha en grundigere etikett.

Ifølge Vinmonopolet, bunner mangel på disse opplysningene i et unntak fra varedeklarasjonsplikten som gjelder all drikke med mer enn 1,2 volumprosent alkohol.  Flere forslag til EU om en endring av reglene har foreløpig strandet, men de ønsker og jobber for at det etter hvert skal bli en realitet.

Leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, Kari Randen, håper også på dette, og mener vi bør kunne få vite hva som er i en vinflaske på lik linje med hva som er i en flaske Solo.

– Det er egentlig veldig rart at vi ikke får vite hva som er i en flaske med en gang det er tilsatt alkohol, slik bør det ikke være, sier hun, og legger til at etikettmerking ikke bare er et spørsmål om sukker- og kaloriinnhold.

- Vi kan alle bli syke dagen derpå, men man skal slippe å bli syk fordi produsenten ikke har merket vinen eller ølflasken med innholdsstoffer som kan utløse allergier.

Hun mener Innholdsmerking av alkohol kan føre til større bevissthet rundt kalori- og sukkerinnhold i alkohol, men håper likevel ikke at det vil føre til at folk velger bort mat hvis de skal drikke. Tidligere studer har vist at om lag 1 av 10 kvinner sier de har latt være å spise fordi de skal drikke alkohol senere.

- Det er ikke godt for kroppen å bytte ut melk og brødskive med Mojito og Vodka Battery. Skal du på fest og drikke alkohol så er det beste for helsa å spise skikkelig på forhånd, sier hun.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer