Vaske klær

Så nøye bør du være med fargesorteringen av klær

Og slik redder du vasken dersom uhellet først har skjedd.

VASKE KLÆR: Hvor nøye er du på å sortere fargene når du vasker klær? FOTO: NTB Scanpix
VASKE KLÆR: Hvor nøye er du på å sortere fargene når du vasker klær? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Klesvask er en nødvendig (og for mange også kjedelig...) del av husarbeidet vårt. Vi vasker gjerne klær på forskjellige måter. Noen vasker undertøy på 40 grader, mens andre bruker 60 grader. Noen bruker masse tøymykner, og noen unngår det.

Fargesortering gjøres også forskjellig - for bør du kun vaske hvitt med hvitt, og hvor dumt er det egentlig å blande forskjellige farger i én vask?

Å vaske hvitt alene er det viktigste

Forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Ingun Grimstad Klepp, forklarer hvordan vi bør sortere klærne våre når vi vasker dem.

- Bør man alltid vaske lyse og mørke klær hver for seg?

- Å vaske hvitt alene er det viktigste. Hvitt forblir ikke hvitt om det vaskes med andre farger. Pastellfarger blir også fort påvirket fordi de er svake i seg selv, sier Klepp til KK.

Hun understreker likevel at å vaske pastellrødt med rødt vil jo bety mindre enn å vaske pastellrødt med grønt.

- Men folk er forskjellige (og klær også), for noen holder det å vaske hvitt alene, andre vil sortere mer og er mer opptatt av nyanser i farger – og nyanser i det hele tatt, sier forskeren.

Noen er kanskje mest opptatt av sorteringen av farger når klærne er nykjøpt, spesielt for farger som lett kan farge av på andre klær. Bør man være opptatt av sorteringen med gamle klær, også? Klepp mener det er viktigst å skille plaggene de første gangene du vasker dem.

- Du vil jo bli kjent med klærne, sier hun.

Men spesielt sort kan du vaske med flere farger.

- Sort kan vaskes med andre farger – og helst da mørke.

LES OGSÅ: Dette sier fargene du har på deg om deg!

HVITT: Hvite klær bør vaskes med hvitt, eller veldig lyse farger. FOTO: NTB Scanpix
HVITT: Hvite klær bør vaskes med hvitt, eller veldig lyse farger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hvor lenge slipper plagget farge?

Malin Skaar, leder for Orkla Forbrukerservice og ekspert på www.plusstid.no, sier at som en hovedregel bør man vaske hvite og veldig lyse klær for seg selv, og deretter sortere på like farger for øvrig vask.

- Mørke farger og svart kan vaskes sammen, sier Skaar til KK.

Du har sikkert merket at nye plagg kan farge av i vask, spesielt nyinnkjøpte jeans?

- Det er stor variasjon på hvor lenge et plagg slipper farge. Noen ganger trenger man kun å være forsiktig i første vask, men andre ganger så vil det fortsette å slippe farge, sier Skaar.

Redd vasken

Til og med i tørketrommelen kan man oppleve at mørke farger kan sverte over på hvitt tøy. Hva bør du gjøre dersom noen plagg har farget over på andre?

- Skulle uhellet være ute så kan man likevel redde vasken. Vask det som har fått farge så fort som mulig igjen, aller helst før det har blitt tørt. Benytt så høy temperatur som du tør og som du tror tekstilen tåler, helt 60 grader. Bruk et vaskepulver som inneholder blekemiddel, som for eksempel Omo Ultra Hvitt pulver.

LES OGSÅ: Må man vaske klærne etter å ha brukt dem én gang?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer