Rense filter vaskemaskin:

Så ofte bør du rense filteret i vask- og oppvaskmaskin

- Anbefales å gjøres én til to ganger i måneden, sier eksperten.

RENSE FILTERER VASKEMASKIN: Det er viktig å rense oppvaskmaskinens filter en gang i måneden for å unngå vond lukt og skitten oppvask. Foto: britta60 - Fotolia
RENSE FILTERER VASKEMASKIN: Det er viktig å rense oppvaskmaskinens filter en gang i måneden for å unngå vond lukt og skitten oppvask. Foto: britta60 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med oppvask som ikke blir ordentlig ren eller kanskje klesvask som kommer ut dryppende våt? Da er det på tide med en rengjøringsjobb av selve maskinen.

Og ifølge eksperten er filteret det første du bør ta for deg.

LES OGSÅ: Lar du klærne ligge i vaskemaskinen?

Problemer med å pumpe ut vannet

Malin Skaar, som er leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, Plusstid.no, tror mange glemmer å rense vaskemaskinens lofilter.

- Jeg tror ikke mange gjør det, men det anbefales å rense vaskemaskinens lofilter cirka en gang i måneden, da det kan samle seg en god del lo og fremmedelementer der.

- Dersom lofilteret ikke renses jevnlig kan maskinen får problemer med å pumpe ut alt vannet etter vask, og klærne kan være dryppende våte når programmet er ferdig.

Hvor finner vi dette filteret?

- På noen maskiner er lofilteret plassert på utsiden av vaskemaskinen bak et lokk i selve skroget, mens på andre kan det være skjult bak en avtakbar plate. Når du skal rense lofilteret tar du det ut og skylle det godt under vann, sier hun.

Dersom du er i tvil om hvor lofilteret til vaskemaskinen din befinner seg, kan du enkelte sjekke dette i maskinens bruksanvisning.

VÅTT TØY: Dersom vaskemaskinens lofilter ikke renses jevnlig kan det resultere i at klærne er dryppende våte når programmet er ferdig.  Foto: Kzenon - Fotolia
VÅTT TØY: Dersom vaskemaskinens lofilter ikke renses jevnlig kan det resultere i at klærne er dryppende våte når programmet er ferdig. Foto: Kzenon - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Husker du å vaske taket og veggene på kjøkkenet?

Oppvasken blir ikke ordentlig ren

I likhet med vaskemaskiner, har også oppvaskmaskiner et filter som bør renses med jevne mellomrom, forteller Skaar.

- Jeg tror flere husker på å rense oppvaskminens filter, da man fort legger merke til om dette er rent eller ikke. Er det skittent blir ikke oppvasken ordentlig ren og man kan få problemer med vond lukt.

Hvor ofte bør man rense filteret?

- Det kommer helt an på hvor ofte man bruker oppvaskmaskinen og hvor godt man skyller oppvasken. Jeg vil anbefale å rense det én til to ganger i måneden, samtidig som man med fordel kan kjære en vask med Sun Maskinrens.

- Ta ut filteret som er plassert i bunnen av maskinen og skyll gjennom det med lunkent vann. Du kan godt gå over det med oppvaskbørsten også, sier hun.

SKITTEN OPPVASK: Dersom oppvaskmaskinens filter ikke er rent kan oppvasken komme ut skitten og illeluktende.
SKITTEN OPPVASK: Dersom oppvaskmaskinens filter ikke er rent kan oppvasken komme ut skitten og illeluktende. Vis mer

LES OGSÅ: Husker du å vaske dynen din?

Viktig å vaske hvitevarene jevnlig

I tillegg til å rense vaskemaskinens og oppvaskmaskinens filter, er det også viktig å vaske selve maskinene en gang i blant.

Slik vasker du vaskemaskinen:

  • Ta ut filteret og skyll godt.
  • Rengjør doseringskamrene. Her bygger det seg opp vaske- og skyllerester som bør renses ut med jevne mellomrom.
  • Tørk gummibelgen i døren. Slik unngår du at fukt og smuss tærer på belgen over tid.
  • Bruk maskinrens. En gang i måneden kan du rense og motvirke vond lukt i maskinen ved hjelp av en maskinrens som fylles i hoveddoseringskammeret, før du kjører maskinen på 90 eller 95 grader (uten klær).

Slik vasker du oppvaskmaskinen:

  • Ta ut filteret og skyll godt.
  • Vask rundt kanten av døra. Her har det lett for å fest seg smuss og belegg.
  • Sjekk at spyleermene er rene, og at det ikke sitter igjen matrester i hullene.
  • Fyll Sun Maskinrens i kammer og kjør en tom maskin på høyeste temperatur og lengst mulig program.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer