Bakterier i sminke

Så ofte bør du skifte mascara

Når sjekka du sist om mascaraeen din er utløpt på dato?

MASKARA: Hvor lenge kan du egentlig bruke en maskara etter den er åpnet? Og er det så farlig...? FOTO: NTB
MASKARA: Hvor lenge kan du egentlig bruke en maskara etter den er åpnet? Og er det så farlig...? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Ja visst føles det som sløseri, å kaste en fullgod maskara som fortsatt er over halvfull. Spesielt nå under korona, der mange har hjemmekontor, og man knapt rører sminkepungen annet enn når et teams-møte skulle kreve det. Den dyre maskaraen vi kjøpte i februar, den kan helt sikkert brukes igjen ett år senere! Eller?

KK har tidligere skrevet om hvor holdbar maskaraen egentlig er. De fleste kan nok si seg enige i at en maskara som drysser eller klumper har sett sine velmaktsdager. Men faktisk bør den ofte byttes ut lenge før det.

Viktig symbol

Et knøttlite symbol under maskaraen gir nemlig en viktig pekepinn på hvor lenge den en holdbar. Krukken med det åpne lokket har et tall bak seg, og dette tallet indikerer hvor mange måneder produktet er holdbart etter åpning.

Mange syndere

Ifølge helsenettstedet Self finnes en rekke mikroorganismer på huden. Slike organismer har lett for å havne i maskarakosten, og begynne å vokse i beholderen. Når bakteriene siden kommer på øyelokket eller inn i øyet, kan de skape betennesle, forteller legen David Lu, professor i ophthalmology ved University of Texas Southwestern, til nettstedet.

IRRITERE: En gammel mascara kan irritere øyet FOTO; NTB
IRRITERE: En gammel mascara kan irritere øyet FOTO; NTB Vis mer

Infeksjoner

Symptomene på sykdom utløst av de ulike bakteriene kan variere. Streptokokker kan forårsake betennelsen i den tynne hinnen innenfor øyelokket, som gir rødhet, smerte, kløe og en brennende følelse.

Bakterien Staphylococcus aureus kan også gi rødhet, i tillegg til klumper på øyelokket, såkalt sti, som kan være svært langvarig og ubehagelig.

Bakterien Pseudomonas aeruginosa kan gi hudinfeksjon på øyelokkranden.

Sinte bakterier kan få gode vekstforhold i bare noen måneder gammel sminke. FOTO: NTB
Sinte bakterier kan få gode vekstforhold i bare noen måneder gammel sminke. FOTO: NTB Vis mer

Ifølge nettstedet Self viser funnen fra en mindre studie at alle disse mikroorganismene kan finnes i makeup, og at maskara er ekstra utsatt for å kunne gi øyeinfeksjoner. Studien viste også at kvinner har en tendens til å bruke makeup lengre enn de anbefalte rådene.

Hvor lenge, sa du?

Men tanke på hvor fort tiden flyr, er det verdt å ta en titt i sin egen sminkepung og sjekke hvor mye som er på overtid. Men hvordan skal en stakkar vite hvor lenge hun har brukt en maskara? Er det ikke nok av annet man skal holde styr på her i livet? Finnes det muligens en … app?

Vel, det aller enkleste er nok å klistre på en liten merkelapp, og skrive på datoen da du åpnet maskaraen, så skulle du være sikret.

Tarmbakterier i sminke!

En annen risiko som er verdt å merke seg, er å prøve såkalte testere i butikker. Da TV2s Helsekontrollen i 2019 tok bakterieprøver på testere hos ulike kjeder fant de gule stafylokokker i pudder, streptokokker i lipglosser, en maskara med tarmbakterier (!) og foundation med muggsopp.

Prøvene ble analysert av Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Veterinærhøgskolen. Ifølge TV2 inneholdt hver femte sminkeprøve som ble analysert bakterier fra slimhinner eller muggsopp.

PASS PÅ: Skift sminken ofte. Et kjedelig og dyrt råd, men også viktig. FOTO: NTB
PASS PÅ: Skift sminken ofte. Et kjedelig og dyrt råd, men også viktig. FOTO: NTB Vis mer

Sminke og heimkok

De fleste av oss oppbevarer sminkepungen på badet, omtrent på det samme stedet enkelte brygger heimbrent, for å sikre optimal temperatur for gjærbakterien.

Det sier seg dermed selv at bakterievekst i sminken får gode forhold i nærheten av varmekablene. Så dersom du ønsker at sminken skal holde seg best mulig, råder ekspertene å oppbevare den kaldt og mørkt, for eksempel på soverommet, eller i kjøleskapet.

Ikke pump og spytt!

To synder de fleste av oss har sett utført i fri dressur – enten av generasjonen over oss, eller hos venninner, er pumping av maskara, samt spytt i maskara for å myke den opp. Begge deler er aktiviteter egnet til å fremme bakterievekst og forkorte holdbarhetstiden. Når du pumper kosten opp og ned føres luft inn, og dermed også risikoen for fremmedstoffer. Før derfor heller børsten rund langs kanten, om du skal påføre mer på kosten, råder eksperter.

Risikoen ved å spytte i maskaraen skulle si seg selv.

En annen risikoatferd er å dele sminke med andre, da man på den måten kan smitte hverandre med bakterier og også virus, slik som herpes.

Vi har funnet sminken Trump skal ha brukt! Vis mer

Så lenge holder maskaraen

Da KK skrev om holdbarhet i sminke for noen år tilbake, delte vi holdbarhetstiden for de vanligste sminkeproduktene:

  • Maskara: 3–6 måneder
  • Eyeliner: 6 måneder
  • Foundation: 6–12 måneder
  • Ansiktskrem: 1 år
  • Sminkefjerner: 1 år
  • Leppestift: 2–3 år
  • Lipgloss: 2–3 år
  • Øyenskygge: 3 år
  • Rouge: 3 år
  • Pudder: 3 år
  • Kajal: 3 år

Anbefalingene er omtrentlige, og sjekk dem alltid opp mot det lille symbolet under flasken, og viktigst av alt: følg med på om produktet har endret lukt, konsistens eller farge.

BRUK SANSENE: Følg anvisningen for holdbarhet på produktene, men bruk også sansene, for å sjekke om sminken har blitt dårlig før tiden. FOTO: NTB
BRUK SANSENE: Følg anvisningen for holdbarhet på produktene, men bruk også sansene, for å sjekke om sminken har blitt dårlig før tiden. FOTO: NTB Vis mer

Råd mot bakterier i sminke

Hva er så de beste rådene for å unngå bakterier i sminke, bortsett fra å bytte ut i tide? Vi børster støv av noen gode råd som tidligere har stått å trykk i KK, gitt av kosmetisk kjemiker Kelly Dobos i Cincinnati, USA:

  • Ikke bruk eyeliner på våtranden. Det kan påvirke kjertlene i øyet og føre til at øyet blir tørt og klør.
  • Ikke del leppestift, maskara eller lipgloss med venner. Dette jan nemlig fører til spredning av bakterier og virus, og du kan oppleve å få munnsår, eller andre hudinfeksjoner.
  • Unngå såkalte «testere» i butikken. Hvis du virkelig føler at du må prøve ut et produkt før du kjøper det, så prøv det med en ny og ubrukt bomullsdott eller pinne.
  • Kast produktet om det lukter rart, får annen farge eller annen konsistens.
  • Vask hendene før du stikker en finger ned i en kremkrukke. Slik minsker du risikoen for å forurense produktet med bakterier.
  • Skru korken tett på for å minske tilførsel av vann og luft.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer