Skifte sengetøy

Så ofte bør du skifte putetrekk

Nei, det holder ikke hver fjortende dag. Ikke engang hver uke …

PUTETREKK: Hodeputa kan være din beste venn for en god natt søvn, om du følger disse rådene. FOTO: NTB
PUTETREKK: Hodeputa kan være din beste venn for en god natt søvn, om du følger disse rådene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å sove godt natten gjennom er noe de fleste drømmer om. KK har tidligere skrevet om hvor mange timer søvn du bør ha for å fungere bra, og vi har gjort et dypdykk i hvor lenge du kan ha hodeputa di, før du bør skifte den ut. For en hodepute er faktisk ferskvare.

Men en ting vi ikke hadde tenkt på, er hvor mye et stakkars putetrekk faktisk må tåle i nattens løp, og hvor ofte man bør skifte det. Ja, for ifølge eksperter må man faktisk skifte på puta langt oftere enn resten av sengetøyet.

Skifte ham

Kroppen kvitter seg med rundt 15 millioner hudceller hver natt, skriver Business insider. Men hudcellene legger seg ikke lag på lag i sengetøyet, som man kanskje skulle tro. Mye blir nemlig til mat for sengemidd, noe som i seg selv er grunn god nok for å skifte på senga ofte. Sengemidd kan nemlig gi allergi, med symptomer som røde øyne og tett, rennende nese.

Men ifølge det amerikanske nettstedet er putetrekket ekstra utsatt, siden vi vrir mye på oss i løpet av en natt. Både hud og hår gnisser mot puta, og kremer og hårprodukter kan avleire seg på trekket og føre til bakterievekst. Ifølge Business Insider viser forskning at putetrekket kan inneholde hele 39 ganger mer bakterier enn matskålen til et kjæledyr, og tusen (!) ganger mer enn et gjennomsnittlig toalettsete.

Dette er jo litt kjipe nyheter, med tanke på alle dyre renseprodukter og kremer man påfører ansiktet, ofte i hermetiske beholdere for å unngå bakterier, og så går man og legger hodet på puta etterpå. Som altså kan ha tusen ganger mer bakterier enn dosetet.

Men det slutter ikke der. Det amerikanske magasinet viser til en studie der man i tillegg fant opptil 16 forskjellige sopptyper i putetrekk, sammen med millioner av soppsporer. Og den mest vanlige av dem, Aspergillus fumigatus, skal ifølge magasinet være potensielt skadelig og kan gi allergiske reaksjoner, og i verste fall skade lunger og organer.

Nye puterutiner

Men ikke fortvil. Det finnes enkle grep for å holde puta frisk og fin. Og den gode nyheten er at du mest sannsynlig vil elske dine nye puterutiner. For hvem liker vel ikke følelsen av å legge hodet på et helt rent putetrekk? Så ofte som mulig?

Løsningen er nemlig like enkel som den er innlysende. Alt du trenger å gjøre for å forbedre forholdene i hoderegionen er å skifte putetrekk – etter to netter!

Ja, du leste riktig. Sove to netter, og så: Ah … nytt putetrekk igjen.

Men vent litt, det er faktisk ikke hele løsningen. For ifølge artikkelen må man nemlig ikke falle for fristelsen til å benytte skyllemiddel på putevaret. Det skal nemlig ikke være bra for porene i ansiktet, og kan gi kviser og uren hud.

Skjønnhetssøvn

Men det finnes enda et tips for å forbedre forholdene til ditt sovende hode. Mens bomull eller lin gjerne er det foretrukne materialet i sengetøy, bør man faktisk velge noe annet til selve putetrekket. Ekspertene mener nemlig at putetrekk av silke vil gjøre slitasjen på hud og hår mindre, og minske bakteriefloraen på putevaret. Årsaken skal være at bakterier ikke får samme feste på silke som de kan få på bomull, og silke skal heller ikke absorbere kremer og oljer på samme måte. Ja, enkelte eksperter går så langt som til å hevde at putetrekk av silke kan hjelpe ansiktshuden i lengden.

Da sier vi bare som seg hør og bør i en søvnsak: Sov godt!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer