Håndklær:

Så ofte bør du vaske håndkleet ditt

Du vil kanskje bli overrasket.

HÅNDKLÆR: Unngå disse håndkletabbene. FOTO: NTB
HÅNDKLÆR: Unngå disse håndkletabbene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

H vor ofte man bytter ut håndkleet, varierer i stor grad fra person til person. For noen holder det å bytte det ut en gang iblant, mens andre er avhengig av et nyvasket håndkle for hver dusj.

Men hvor ofte bør man egentlig vaske håndkleet sitt?

Ifølge Malin Skaar, rengjøringsekspert og forbrukeransvarlig hos Orkla, er det en del faktorer som spiller inn her.

- Hvor ofte man skal bytte ut håndhåndkle, kommer litt an på hvor hyppig det blir brukt. Er man mange i familien, bør det byttes ut oftere enn om man kun er én. Er noen i husholdningen syk, bør det også byttes ut oftere. Mange bytter nok håndhåndkle rundt en gang i uken, gjerne i forbindelse med at man tar en vask på badet.

- Dusjhåndkle kommer også an på hvor ofte man dusjer, om man er flink til å henge det opp med en gang og om man for eksempel bruker det rundt håret med stylingrester. Omtrent en gang i uken bør holde å bytte ut dusjhåndkle.

Kan være positivt

Ifølge Henning Sørum, professor i bakteriologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, bytter folk flest ut håndkleet for ofte, og forklarer at et godt brukt dusjhåndkle faktisk virke positivt.

- Dusjer en for ofte, fjernes noe av det materialet som huden produserer for å beskytte huden mot blant annet infeksjoner med mikroorganismer. I hovedsak burde man dusje sjeldnere enn det som er vanlig i dag. Et godt brukt dusjhåndkle kan faktisk tilføre huden noe av det den trenger og som nettopp er blitt vasket vekk.

Er du frisk, holder det altså å benytte seg av sansene dersom du er i tvil om når det er på tide å finne frem et nytt håndkle, ifølge Sørum.

- En frisk person bør ikke vaske håndkleet ofte, kanskje så sjelden som hver 2. eller 3. uke, eller når det tydelig kjennes, føles og luktes at det er betydelig skittent, stivt og harskt.

Vond lukt fra håndkleet

De fleste av oss vil tørke oss med et håndkle som både lukter og føles rent. Du har kanskje likevel opplevd at håndkleet har fått en ubehagelig lukt, selv om du er ren når du tørker deg.

- Det vil alltid tilføres litt hudrester ved tørking etter en dusj. I disse organiske hudrestene vil det alltid ligge en god del hudbakterier. Dette organiske materialet vil bygge seg opp i håndkleet for hver gang man tørker seg og etter en stund kan man kjenne at det lukter litt fra håndkleet. Denne lukten er fettstoffer og fettsyrer som hudbakteriene danner, forklarer Sørum.

For å unngå vond lukt, er man avhengig av å både vaske og henge det opp riktig. Dette sier Ingun Grimstad Klepp, tekstilforsker og professor ved OsloMet:

- Hvordan man skal vaske håndkleet, kommer an på tykkelsen og materialet av håndkleet, men som hovedregel skal det vaskes på 60 grader i vaskemaskinen.

HÅNDKLÆR: For å unngå vond lukt, er man avhengig av å både vaske og henge det opp riktig. FOTO: NTB
HÅNDKLÆR: For å unngå vond lukt, er man avhengig av å både vaske og henge det opp riktig. FOTO: NTB Vis mer

Dersom man vasker håndklærne på lav temperatur over tid, kan det oppstå ubehagelig lukt. Men denne forsvinner dersom man vasker på 60 grader, ifølge Skaar.

- Det er viktig å henge opp håndklærne slik at de tørker raskest mulig. Hvis man ikke henger opp, kan det oppstå en ubehagelig lukt, samt at det jo ikke er noe koselig å tørke seg med et vått håndkle.

Unngå muggvekst

Så, hvordan unngår man å tørke seg med uønskede bakterier fra håndkleet?

- Heng håndkledet til tørk på et varmt og gjerne luftig sted etter hver bruk slik at det tørker raskt. Det hindrer muggvekst og eventuelt oppvekst av uheldige bakterier. De fleste mikroorganismer er avhengig av fuktighet for å kunne vokse og dele seg ved å utnytte næringsstoffene fra huden i håndkleet, sier Sørum.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer