Vaske kjøleskap:

Så ofte bør du vaske kjøleskapet

Det er kanskje oftere enn du tror ...

VASKE KJØLESKAPET: Bakterier trives godt i fukt, derfor er det viktig å ha et rent og tørt kjøleskap. FOTO: NTB
VASKE KJØLESKAPET: Bakterier trives godt i fukt, derfor er det viktig å ha et rent og tørt kjøleskap. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er vel ikke bare jeg som synes at vasking av kjøleskapet er et ork? Jeg må ærlig innrømme at jeg kvier meg litt for å sette i gang med kjøleskapet når kjøkkenet skal vaskes, men det må jo bare gjøres.

Kjøkkenet er jo det rommet som vi kanskje bruker mest, der frokost, middag og kveldsmat blir laget - og ofte spises. Derfor må det også vaskes ofte - noe som også gjelder for kjøleskapet. Men hvor ofte bør du egentlig rengjøre innimellom eggene, pålegget og melken din?

- Hvor ofte man rengjør kjøleskap og fryser kommer an på hvor flink man er til å pakke inn mat, unngå søl og eventuelt passe på å vaske flekker etter hvert som de oppstår. Jeg tenker at det vil være behov for å vaske kjøleskap oftere enn fryser, da man oppbevarer mer som muligens kan lekke/søle her. I tillegg vil det oftere være behov for å ta en runde for å se om det er mat som bør kastes. Veldig lurt å ta ting underveis slik at flekker ikke setter seg, sier Malin Skaar, som er forbrukermanager i Orkla, til KK og legger til:

- Det er ikke noe fasitsvar på hvor ofte det bør rengjøres, det kommer mye an på hvor mange man er i husholdningen også. Men cirka en gang i måneden kan være en god pekepinn.

- Bakterier er glad i fukt

- Hvorfor er det viktig at vi vasker kjøleskapet/fryseren ofte?

- Det kan begynne å lukte og flekker kan etter hvert bli vanskelig å fjerne. Lukten kan også smitte over på andre matvarer som ligger i nærheten. Bakterier er glad i fukt, så pass på at det er tørt og rent i kjøleskapet, forklarer Skaar.

Når du skal ta den månedlige vasken av kjøleskapet mener Skaar det er viktig at du gjør dette grundig slik at bakterier, søl og vond lukt forsvinner helt. I tillegg legger hun ikke skjul på at mange fort bortprioriterer kjøleskapet i en hektisk hverdag.

- Ha gjerne en regel om å vaske over småflekker med en wipe eller en klut dyppet i Zalovann (vann med noen dråper Zalo i). Benytt sjansen når kjøleskapet ikke er så fullt og desinfisere det med Klorin. Eksempelvis når det dere har tømt det før ferien.

Pssst: Synnøve Skarbø er ikke uvant med at gjestene tar en kikk i kjøkkenskuffen hennes for å se om hun virkelig er så gæærn som hun kan framstå

Slik vasker du kjøleskapet steg for steg:

  1. Tøm kjøleskapet for alt innhold
  2. Ta ut skuffer, hyller og vask dem for hånd eller i oppvaskmaskinen
  3. Vask innsiden av kjøleskapet med vaskevann
  4. Gå over alle flatene med en ren klut
  5. La kjøleskapet lufte seg en stund
  6. Vask utsiden av kjøleskapet

LES OGSÅ: Hvor ofte bør du egentlig vaske bh-en din?

Hva med fryseren?

Så var det fryseren. Du har kanskje merket at den også kan hope seg opp med matvarer, så hvor ofte må den rengjøres? Det avhenger av hvor mye mat du har lagret der og hvor ofte du bruker den.

- Jeg anbefaler at fryseren rengjøres minst én gang i året, har Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert, og forfatter av boken «Rent - så enkelt!», tidligere fortalt til KK.

Men bruker du fryseren ofte, og åpner døren eller lokket flere ganger hver dag, bør du sannsynligvis rengjøre den oftere enn én gang i året.

- Hver gang du åpner døren eller lokket, så slipper du inn varm luft og det er med på å skape kondens i fryseren, noe som igjen fører til rim og is, forklarer hun.

I tillegg vil damp fra matvarer du legger i fryseren, også bidra til å danne rim og is. Når du handler matvarer, gjør du derfor lurt i å ta alle varene ut av posene først, så sortere hva som skal hvor og deretter legge alt som skal i fryseren inn samtidig - på den måten slipper du å slippe unødvendig mye varm luft inn.

Når du ser at det begynner å danne seg et lag med rim på innsiden av veggene, er det på tide å gjøre noe med det.

Årsaken til at det er lurt å rengjøre fryseren med jevne mellomrom, er at mye is reduserer fryseeffekten.

- Jo mer is, desto mer må motoren jobbe for å holde matvarene kalde.

Venter du for lenge, kan det resultere i at du blir nødt til å kjøpe deg ny fryser.

– I verste fall kan for mye is gjøre at motoren blir overbelastet og fryseren ødelegges, sier Hagesæther.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer