Påskesol

Så ofte bør vi faktisk smøre oss med solkrem

Går du på p-piller bør du være ekstra obs på bruk av solkrem!

SOLKREM: Ifølge ekspertene er det viktig å bruke høy nok solfaktor i påska. Og enkelte er mer utsatt for solskader enn andre.  Foto: Shutterstock / plprod
SOLKREM: Ifølge ekspertene er det viktig å bruke høy nok solfaktor i påska. Og enkelte er mer utsatt for solskader enn andre. Foto: Shutterstock / plprod Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påske er tid for Solo, Kvikk Lunsj og lange turer i skiløypa. For ikke å glemme et glass vin i hytteveggen etter en aktiv dag, mens lammesteiken gjør seg klar i ovnen. (Psst: Derfor bør du spise lammekjøtt!) Men påsken kan også by på andre utfordringer, nemlig solskader. 

Store deler av Norge har hatt et utrolig vær den siste tiden og vi krysser fingrene for at påskeværet blir minst like bra! Men med sol og gode temperaturer er det mange som kaster klærne for tidlig - ofte uten å bruke solkrem. Påskesola kan være sterk og det gjelder ikke bare for de som velger fjellet, men også byfolket. 

Kari L. J. Eidjar, som er fastlege ved Røa-legene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, har tidligere fortalt KK.no at en vanlig årsak til en tur på legevakten i påsken er solskader.

- Vi ser blant annet en del forbrenningsskader - altså solbrenthet. Spesielt hos barn som sitter i pulk. Mange barn sitter i pulken med faktor 15 over lengre tid, og burde egentlig hatt faktor 50.

LES OGSÅ: Kan du bruke solkremen fra i fjor? 

Så ofte bør vi faktisk smøre oss

Ifølge Rolah O. Lønning, som er kosmetisk lege på BeWell klinikken og har skrevet boken «Frisk hud», er det særlig to tabber vi nordmenn gjør når det kommer til å beskytte oss mot sola.

- Den største tabben er vel at man bruker for lite solkrem, man bør bruke en full femkroning for å dekke et ansikt. Den andre tabben er at man ikke smører seg ofte nok, hver annen time er nødvendig for å opprettholde faktor, mer hvis man svetter eller blir våt, sier hun til KK.no og legger til: 

- Ansiktet bør smøres hver annen time og med faktor 50 anbefaler jeg, da har man maksimum beskyttelse lengst mulig før neste strøk solkrem kommer.

Hun får også støtte fra Bjørn Bondevik, hudlege ved Dr Bondeviks Privatklinikk. 

- Det er viktig å bruke nok mengde med krem. Mange bruker for lite og da vil ikke kremens faktor være representativ for den faktoren som står på tuben. Det er også viktig å passe på at kremen beskytter både mot UVA og UVB og at den inneholder både fysisk og kjemisk filter i produktet, sier han til KK.no og legger til: 

I virkeligheten det er bare 2 prosent forskjell mellom faktor 30 og faktor 50

- Når det gjelder faktor vil det avhenge av omstendighetene. Jeg pleier å si at man bør bruke faktor 30 - hvert fall i ansiktet og på hals. Aldri gå under 20. Solkrem med høy solfaktor (faktor 50) anbefales sterkt hvis huden i forkant er behandlet med kjemisk kraftige kremer eller blitt behandlet med laser. Det anbefales å bruke nok og regelmessig i stedet for å tenke eller velge tall. I virkeligheten det er bare 2 prosent forskjell mellom faktor 30 og faktor 50.

LES OGSÅ: Hvor skadelig er egentlig solarium? 

P-PILLER OG SOL: De som går på p-piller tåler mindre sol enn andre. Foto: NTB scanpix
P-PILLER OG SOL: De som går på p-piller tåler mindre sol enn andre. Foto: NTB scanpix Vis mer

Men det er ikke bare barn som bør bruke ekstra beskyttelse mot sola. Selv om Lønning anbefaler alle å være nøye med solkrem, enten du ferierer ved sjøen, i byen eller på fjellet, er det også slik at jo eldre man blir, jo tynnere hud får man - og en eldre hud tåler mindre.

- Alle bør være like nøye med solkrem, men en eldre hud tåler mindre og har ikke like gode reperasjonsmekanismer som en ung hud, dermed vil resultatet av skaden fra UV lyset være større i en eldre hud enn i en yngre.

LES OGSÅ: Disse bør velge solfaktor 50

De som går på p-piller bør være obs

P-piller er et veldig populært prevensjonsmiddel, da det gir god beskyttelse mot graviditet og kan redusere sterke mensblødninger og menssmerter. Dagens p-piller inneholder også svært lite hormoner, men det er dermed ikke sagt at de kan gi noen bivirkninger. (Pssst: Her kan lese alt om p-piller!)

Mange av oss vil oppleve å få pigmentflekker en gang, spesielt er det vanlig under svangerskapet, men noen opplever også å få det i forbindelse med bruk av p-piller. Det er nemlig slik at de som går på p-piller tåler mindre sol enn andre. Hormonforandringer kan gjøre at man blir mer lysømfintlig, og lettere kan få pigmentflekker i ansiktet. 

LES OGSÅ: Tar du ofte pause fra p-pillene for å «sjekke at kroppen fungerer»?

- Ja, prevensjon kan påvirke huden. Man blir mer utsatt for hyperpigmentering når man bruker kvinnelige kjønnshormoner og preparater som p-piller. Dette kan gi økt forekomst av melasma, som er en type pigmentflekk, sier Lønning.

Mojgan Abdeh, som er kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Dr Bondeviks Privatklinikk, understreker også at hormonene i p-piller sammen med sol kan være med å forverre brune flekker i ansiktet.  

- Dette er fordi hormonforandringen som skjer ved bruk av p-piller kan gjøre at man blir mer lysømfintlig enn normalt, og at man lettere får pigmentering i ansiktet. Derfor bør p-pillebrukere smøre seg med høyere solfaktor enn andre. 

LES OGSÅ: Det er nå du bør behandle pigmentflekkene 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer