Forsinket mens:

Så regelmessig skal mensen være

Det er ikke uvanlig å oppleve at menstruasjonssyklusen er litt ustabil, men kan det være en grunn til å ringe legen?

UREGELMESSIG SYKLUS: Det finnes flere årsaker til at mensen er forsinket eller uregelmessig. FOTO: NTB Scanpix
UREGELMESSIG SYKLUS: Det finnes flere årsaker til at mensen er forsinket eller uregelmessig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen kvinner har så punktlig mensen at de så å si vet hvilket klokkeslett den første blødningen kommer. Andre opplever flere dagers eller ukers variasjon. Hvorfor opplever noen uregelmessig mens, og hvor regelmessig skal den egentlig være?

Mariann Olsvik er helsesykepleier ved Sex og samfunn. Hun forklarer at en menstruasjonssyklus varer fra første blødningsdag i én menstruasjon til første blødningsdag i neste menstruasjon.

- Det er normalt at mensen kan være uregelmessig de første årene etter debut og for noen fortsetter mensen å være uregelmessig uten at det betyr at noe er galt. Men de fleste stabiliserer seg etterhvert med en regelmessig syklus på 25-35 dager, sier hun.

Selve blødningen varer mellom tre og åtte dager, og blodtap varierer.

- Uregelmessig menstruasjon skyldes at det kompliserte samspillet av hormoner som regulerer menstruasjonssyklusen, ikke er i balanse.

LES OGSÅ: Blir du svært oppblåst når du skal ha mensen?

SMERTER: Mange kvinner opplever smerter når de har mensen. FOTO: NTB Scanpix
SMERTER: Mange kvinner opplever smerter når de har mensen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Så regelmessig bør mensen være

Bente Prytz Mjølstad er spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ved NTNU. Hun forklarer at de fleste kvinner som har kommet godt i gang med menstruasjonen er rimelig stabile og har menstruasjon med omtrent fire ukers mellomrom. Hvor mange dager det er i mellom vil variere fra kvinne til kvinne.

- De fleste kvinner har omtrent det samme intervallet mellom blødningene men det er heller ikke uvanlig at menstruasjonen i perioder kommer noe uregelmessig, sier Mjølstad til KK.

Det er særlig i perioden etter man har startet med menstruasjon - kalt menarche - at flere opplever at menstruasjonen er noe uregelmessig før den stabiliserer seg, forklarer legen.

- Det skyldes et komplekst samspill mellom ulike hormoner i kroppen - en finstilt system som tar tid å stabilisere - og som også kan komme i ubalanse ved endring i livssituasjonen, stress, vekttap, og så videre.

Så bør man kontakte lege dersom man opplever uregelmessig menstruasjonssyklus, for eksempel hvis den varierer med to til fire uker? Mjølstad forklarer at så lenge du føler deg frisk og er uten ubehag, kan du trygt se an en stund om det normaliserer seg. Du kan også tenke over om det kan være en naturlig grunn, som nevnt over.

- Hvis menstruasjonen er uregelmessig det meste av tiden og/eller varer lenge - så kan det være greit å kontakte fastlege.

LES OGSÅ: Den beste treningen når du har mensen

Årsaker til uregelmessig syklus

Olsvik forklarer at det ikke alltid skal så mye til før en kommer ut av lage. Det finnes flere årsaker til at syklusen din blir forstyrret. Først og fremst er det viktig å utelukke et eventuelt svangerskap:

- Graviditet er den vanligste årsaken til uteblitt menstruasjon hos fertile kvinner.

Også menopausen (overgangsalderen) vil påvirke menstruasjonen.

- Menopausen defineres som bortfall av menstruasjon i ett år og inntrer hos de fleste i alderen mellom 45 og 55 år. Kvinner kan få uregelmessig mens opptil åtte år før menopausen.

Olsvik forklarer at andre årsaker til uregelmessig menstruasjon kan være:

  • Psykososialt stress eller andre stressende situasjoner som eksamen, reiser eller ny livssituasjon
  • Overdreven slanking eller hard trening
  • Rus eller medikamenter
  • Unge kvinner som opplever mellomblødninger, altså blødninger mellom to menstruasjoner, kan være smittet med en seksuelt overførbar infeksjon, som for eksempel klamydia.

- Mindre hyppige årsaker kan være sykdom som for eksempel polycystisk ovariesyndrom (PCOS), lavt- eller høyt stoffskifte, diabetes eller lignende.

Mange kvinner har nytte av å føre en menstruasjonskalender. En slik kalender kan hjelpe deg med å holde oversikt over når du forventer den første blødningen, og den kan også minne deg på hvorfor du kan oppleve smerter eller humørsvigninger.

LES OGSÅ: Å blø utenom når du skal kan være skummelt, men i de fleste tilfeller er det helt ufarlig

STRESS: Stress og endring i livssituasjoner kan føre til uregelmessig menstruasjon. FOTO: NTB Scanpix
STRESS: Stress og endring i livssituasjoner kan føre til uregelmessig menstruasjon. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hormonell prevensjon kan føre til uregelmessige blødninger

Mange kvinner bruker hormonell prevensjon. Det fører til at vanlig menstruasjon opphører. Olsvik forklarer at det ikke er uvanlig at man opplever uregelmessige blødninger eller gjennombruddsblødninger ved bruk av hormonell prevensjon.

- Spesielt gjelder dette prevensjon som kun inneholder gestagen.

- Slike forstyrrelser kommer ofte helt i oppstarten, eller de kan komme etter flere års bruk der man enten har hatt regelmessig mens eller fravær av blødninger. Uregelmessige blødninger kan også skyldes feil bruk, forskyvning av blødning eller lavdoserte prevensjonsmidler.

LES OGSÅ: Tar du ofte pause fra p-pillene for å «sjekke om kroppen fungerer»?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer