Bufferkonto:

Så stor bør bufferkontoen være

- Nordmenn kan bli flinkere til å både sette opp budsjett og til å spare til bufferkonto, sier forbrukerøkonom.

UFORUTSETTE HENDELSER: Det kan når som helst dukke opp utgifter du ikke venter. Da er det lurt å ha en bufferkonto. FOTO: Shutterstock
UFORUTSETTE HENDELSER: Det kan når som helst dukke opp utgifter du ikke venter. Da er det lurt å ha en bufferkonto. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert

Alle har vel opplevd en uforutsett økonomisk utgift. Kanskje du måtte trekke en visdomstann, eller kanskje kjøleskapet sluttet å fungere? Ikke alle kan trylle frem noen tusenlapper når det trengs, så det å ha en bufferkonto er veldig lurt.

- Alle bør ha en buffer i tilfelle uforutsette utgifter. Det kan være en dyr tannlegeregning, en ovn som blir ødelagt eller noe annet som dukker opp. Da er det godt å ha tryggheten i en bufferkonto, sier forbrukerøkonom i DnB, Silje Sandmæl, til KK.

LES OGSÅ: Småbarnsmoren Lise sparer 20 000 kroner hver måned

Kan bli bedre på å spare

KK har tidligere skrevet om at mange nordmenn er blakke før lønning, og at ikke alle er like flinke på budsjetter og oversikt. Forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand, sier at nordmenn kan bli flinkere til å både sette opp budsjett og til å spare til bufferkonto.

- Mange er veldig flinke på dette, men her er det store forskjeller. Med et budsjett og en god plan får du ofte mer ut av pengene dine, sier Tvetenstrand til KK.

- En undersøkelse YouGov har gjennomført for oss viser at 34 prosent i alderen 25 til 34 år bekymrer seg for hvordan de skal håndtere uforutsette utgifter. Så at det er et behov å ha en bufferkonto er det ikke tvil om.

Hun understreker at vi alle har en tannlegeregning, hvitevarer som kan ryke eller andre kostbare hendelser som dukker opp med jevne mellomrom.

- Så det å ha en konto i bakhånd til slike tilfeller bør de fleste ha.

SPARING: Det er lurt å spare opp til en bufferkonto. FOTO: Shutterstock
SPARING: Det er lurt å spare opp til en bufferkonto. FOTO: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Dette er de fem vanligste pengetabbene våre

Så stor bør bufferkontoen være

En bufferkonto trenger ikke kun å være ment for uforutsette hendelser. Den kan også være til nytte hvis du planlegger større kjøp og vil slå til på et tilbud, forklarer Tvetenstrand, i stedet for å betale med kredittkort og betale tilbake i etterkant.

- Har du råd til å betale tilbake straks etter du har gjort et kjøp med kredittkortet er ikke det en dårlig løsning, men mange betaler kun minimumsbeløp og ender med å betale i lang tid og med dyre renter på ting som ikke har like lang varighet.

Det er altså svært lurt å ha en bufferkonto. Du kan aldri vite når du kan trenge litt ekstra penger. Men hvor stor bør kontoen være?

- En bufferkonto bør tilpasses din økonomi og ditt behov. 1 til 2 månedslønner er et godt utgangspunkt, sier Tvetenstrand.

Men størrelsen kan variere ut i fra hvordan livssituasjonen din er.

- Det er for eksempel forskjell på om du bor sentralt uten bil og barn, kontra i et hus med familie og bil, på hvilke kostnader som kan komme.

LES OGSÅ: Mange av oss shopper selv om vi ikke har råd

Bruk skattepengene

For å bygge opp en bufferkonto må man gjerne spare penger en stund.

- For å kunne spare trenger du oversikt over pengebruken din og et bevisst forhold til hva du skal bruke penger på. Du må prioritere hva som er viktigst for deg. Finn ut hvor du ønsker å kutte ned på forbruket og sett opp et budsjett med rom for sparing, sier Silje Sandmæl.

I disse tider får mange utbetalt skattepenger og feriepenger. Sandmæl understreker at hvordan du skal bruke disse pengene avhenger helt av livssituasjonen din, men at for mange kan det være lurt å bruke pengene på sparing.

- For mange kan det være starten på en sikrere økonomisk hverdag ved å nedbetale gjeld og opparbeide seg en buffer, mens for andre kan det være en kickstart til å realisere sparemålene sine, sier Sandmæl.

Er du usikker på hva du bør ta tak i først når det gjelder økonomi? Her er Silje Sandmæls prioriteringsliste for sunn økonomi:

  1. Bli kvitt kredittkortgjeld
  2. Opparbeide deg en buffer i tilfelle uforutsette utgifter
  3. Nedbetal boliglån
  4. Spar langsiktig

LES OGSÅ: Slik kan økonomien påvirke den psykiske helsen din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer