Så stresset blir hunden når du stresser

- Hunder er fantastiske til å lese oss mennesker. De plukker opp små signaler og endringer i vårt kroppsspråk, sier ekspert.

STRESS SMITTER: Ny studie viser at hunden din blir stresset av at du stresser.
STRESS SMITTER: Ny studie viser at hunden din blir stresset av at du stresser. Vis mer
Publisert

Langvarig stress kan være skadelig for oss, både fysisk og psykisk. Det er slitsomt å stresse for å rekke en frist på jobben, for å gjøre det bra på eksamen eller for å få endene til å møtes. Alle stresser innimellom, men visste du at når stresshormonene går opp, så påvirker de over 300 ulike steder i kroppen?

Tidligere studier har vist at stress er smittsomt, og at du kan bli stresset av at menneskene rundt deg stresser. Nå viser en ny, svensk studie at også hunden din kan bli påvirket av at du stresser over tid, men ikke omvendt, skriver forskning.no.

Forskerne brukte hår for å måle langtidsstress, fordi stresshormonet kortisol bygges inn i håret og gir en oversikt over hvor mye du stresser over tid. Hårstrå fra 58 hunder og deres kvinnelige eiere ble brukt for å sammenligne stressnivået, og i tillegg brukte de spørreskjema og aktivitetsmåler.

Resultatet viser at det langvarige stressnivået hos eieren påvirket stressnivået hos hunden, mens hundens stress ikke påvirket eieren. (Pssst: Jo, hunden din ligner faktisk på deg!)

LES OGSÅ: Dette gjør stress med utseendet ditt

Hunden plukker opp signaler

Man ser ofte at hundeeiers stress kan "smitte over" på hunden i akutte stressituasjoner, men den nye forskningen viser at hundene også kan bli påvirket av eiers langvarige stress.

- Vi ser ofte at våre terapihunder plukker opp når en bruker er eller er på vei til å bli urolig og lei, eller har smerter og angst. Da oppsøker gjerne hunden denne brukeren. Akkurat slik som hunder som er trent til å varsle epilepsi, diabetes og lignende, bare at i våre tilfeller er dette noe hundene ikke er trent til å gjøre, men gjør av dem selv, sier Helle Karin Barstad, som er daglig leder og jobber med terapihunder i Firbent Terapi AS.

Barstad tror de fleste hundeeiere kjenner igjen i at hundene ofte blir ekstra kjælne og oppmerksomme på dem når de er lei seg, noe som viser hvor gode hundene er til å lese oss.

- Hunder er fantastiske til å lese oss mennesker. De plukker opp små signaler og endringer i vårt kroppsspråk, så det skulle nesten bare mangle om de ikke blir påvirket av vårt stress, sier hun.

LES OGSÅ: Ny forskning: Jo, hunden din ligner faktisk på deg

TRØSTER: De fleste hundeeiere kjenner seg nok igjen i at hunden blir ekstra oppmerksom når de er lei seg, noe som viser hvor gode hunder er til å lese oss.
TRØSTER: De fleste hundeeiere kjenner seg nok igjen i at hunden blir ekstra oppmerksom når de er lei seg, noe som viser hvor gode hunder er til å lese oss. Vis mer

LES OGSÅ: 6 tips som reduserer stress

- Stress er helt klart smittsomt

Hunder kommuniserer med bjeffing og knuffing, og er veldig avhengig av kroppsspråk for å forstå og gjøre seg forstått.

- Hunder leser kroppsspråk mye bedre enn det mennesker gjør, fordi mye av hundens språk er kroppsspråk. Hvis eieren er skeptisk eller redd for noe, så vil det kunne påvirke hunden til å være ekstra redd. Det samme gjelder hvis eieren er stresset, for da vil hunden føle det samme stresset.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret. Winther har alltid hatt hund, og beskriver seg selv som en hundeperson.

- Hunder er observante og kan lese sinnsstemningen både til andre hunder og til mennesker, forklarer han.

Winther forteller at alle påvirker hverandre i større eller mindre grad, og at også mennesker blir stresset av at andre stresser.

- Hvis én i en familie er stresset, vil det videreføres til andre i umiddelbar nærhet. Stress er helt klart smittsomt, og andres stress kan påvirke oss i stor grad. Det er vanskelig å sitte rolig og se på en person som er veldig stresset, uten å kjenne at egen puls blir forhøyet, sier han.

LES OGSÅ: Natur mot stress: En halvtime ute er nok

Hundens mentalitet er avgjørende

Barstad sier at det likevel er vanskelig å trekke definitive konklusjoner av denne ene studien, da det er mange variabler å ta hensyn til.

Studien har blant annet kun undersøkt rasene Shetland sheepdog og border collier. I tillegg var det kun kvinnelige hundeeiere med i studien.

- Hundens grunnleggende mentalitet vil nok ha mye å si for om den lar seg påvirke av eiers stress, og det hadde vært interessant å se utfallet dersom det var inkludert flere raser, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer