Overvekt og arv:

Så viktig er arv for risikoen for overvekt og fedme

Genene våre kan ha betydning for både forbrenning og sult.

OVER VEKT OG ARV: Gener har betydning for risikoen for overvekt. FOTO: NTB Scanpix
OVER VEKT OG ARV: Gener har betydning for risikoen for overvekt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

At overvekt og fedme til en viss grad er arvelig begynner å bli godt kjent. Genene våre kan ha betydning for både appetitten vår, fordelingen av fett på kroppen, og for forbrenningen i cellene.

Jøran Hjelmesæth er professor i medisin ved Universitetet i Oslo, og leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.

Han forteller at de genvariantene vi vet mest om i forbindelse med risikoen for fedme er gener som knyttes til reguleringen av hormoner som styrer sult- og metthetsfølelsen.

- Det er dette vi vet mest om, men vaner og belønningssystemet er en annen faktor, forteller Hjelmesæth.

Kan bety 10 kilo i vektforskjell

Noen genforskjeller kan altså gjøre at vi spiser mer enn vi trenger, mens andre kan ha betydning for utskillelsen av dopaminet i hjernen, noe som gjør at noen får mer glede ut av å innta mat enn andre.

- Om en person kun har de dårlige genene og en annen kun har gode, så kan det forklare en forskjell på 10 kilo hos de to, forteller Hjelmesæth.

Men selv om genene våre er viktige, er de ikke det viktigste faktoren. Med et kaloriunderskudd vil du gå ned i vekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer