Urinveisinfeksjon

Så viktig er det å tisse etter samleie

– Jo lengre man venter, desto større er nok risikoen, sier ekspert.

HERLIGT, HERLIGT ...: Men ikke glem å gå på do. NTBScanpix
HERLIGT, HERLIGT ...: Men ikke glem å gå på do. NTBScanpix Vis mer
Publisert

Urinveisinfeksjon er både smertefullt og plagsomt, og den brennende følelsen kommer sjelden beleilig. Mange føler at de ikke kan sitte fem minutter på et svaberg uten at infeksjonen kommer tilbake, og langt mindre gå i fuktig badetøy den tiden det tar opp fra stranden.

For å få bukt med infeksjonen valfarte mange til legen for å få antibiotika, mens andre sverger til tranebærjuice, i håp om at det skal holde infeksjonen unna.

Kan gå til nyrene

KK har tidligere skrevet om at en urinveisinfeksjon som går til nyrene kan vise seg å bli alvorlig og gi nyrebekkenbetennelse.

Siri Harket, sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjon i de nedre urinveiene, har tidligere sagt til KK at nyrebekkenbetennelse er en bakterieinfeksjon i de øvre urinveiene, nyrebekkenet og nyrene.

– Det kan komme akutt, men som regel skyldes nyrebekkenbetennelse en infeksjon i de nedre urinveiene, UIV, som har spredd seg videre oppover til nyrene og nyrebekkenet.

Rense røret?

Men hva er de beste rådene for å unngå å i det hele tatt få en urinveisinfeksjon? Et tips som gjerne går igjen, er at det er viktig å tisse etter samleie, for dermed å skulle «rense» urinrøret. Men stemmer det?

Vi spurte ekspertene:

– Det stemmer at det er viktig å tisse rett etter samleie for å unngå urinveisinfeksjon, sier gynekolog Anne Ragnhild Skomedal ved Medicus.

– Dette gjelder spesielt kvinner som er plaget med gjentatte urinveisinfeksjoner. Veien fra skjeden til urinrøret er kort hos kvinner og ved samleie spres bakteriene lettere til urinrøret. Tisser man etter samleie kan bakteriene som har kommet til urinrøret skyldes bort.

Ikke vent!

Hun forteller at den vanligste bakterien som gir urinveisinfeksjon er E.Coli.

– Dette er en tarmbakterie som normalt finnes i tarmen hos oss alle, men som kan gi infeksjon dersom den kommer over i urinveiene.

Skolmedal mener det er all grunn til å ikke å utsette dobesøket:

– Det beste er om man går på do rett etter samleie, jo lengre man venter desto større er nok risikoen for at bakteriene kan gi en infeksjon. Man ser ofte at urinveisinfeksjoner kommer innen 24 timer etter samleie.

1–2 timer

Også gynekolog Christopher Finne Riley ved det private helseforetaket Aleris mener det er viktig å late vannet:

– Ved samleie kan bakterier som finnes på penis eller i skjeden komme i kontakt med urinrøret og det vil da være mulig at disse også kommer inn i urinrøret. Hud og skjede er naturlig kolonisert med bakterier, og noen ganger vil det også være bakterier som stammer fra avføring her. Dette kan være f.eks. streptokokker, e. coli, klebsiella.

Riley legger til at urinblæren og urinrøret i utgangspunktet er bakteriefrie og «sterile».

– Ved vannlating kan man da skylle vekk eventuelt overførte bakterier. Det vil som regel være tilstrekkelig om dette skjer innen 1–2 timer.

EKSPERT: Christopher Finne Riley er gynekolog ved det private helseforetaket Aleris. FOTO: Aleris
EKSPERT: Christopher Finne Riley er gynekolog ved det private helseforetaket Aleris. FOTO: Aleris Vis mer

Den som har hatt urinveisinfeksjon kjenner til den sviende følelsen, og har måttet springe på do opptil flere ganger i timen, uten at det kommer mer enn noen dråper. Andre typiske symptomer er pressfølelse over blæren eller smerter nederst i magen.

– Noen ganger ser urinen grumsete ut eller lukter sterkt, eller man kan se friskt blod i urinen, sier gynekolog Finne Riley og legger til:

– Ved forflytning av infeksjonen opp til nyrene, (nyrebekkenbetennelse), kan det komme smerter på siden av ryggen og ofte feber.

Gode råd

Hva er så de beste rådene til den som er plaget med tilbakevendende urinveisinfeksjon, bortsett fra å tisse etter samleie? Er det noe mer man kan gjøre?

– Det kan hjelpe å drikke rikelig med væske, typisk rundt to liter per døgn, og eventuelt også drikke surgjørende juice som tranebærjuice, som gjør det vanskeligere for bakteriene å blomstre opp, forteller Finne Riley.

– Det er også viktig å tømme blæren fullstendig når man går på toalettet. Noen kan ha nytte av å sette seg ned igjen kort tid etterpå for en «dobbel» vannlating.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer