Urinveisinfeksjon

Så viktig er det å tisse etter samleie

– Jo lengre man venter, desto større er nok risikoen, sier ekspert.

HERLIGT, HERLIGT ...: Men ikke glem å gå på do. NTBScanpix
HERLIGT, HERLIGT ...: Men ikke glem å gå på do. NTBScanpix Vis mer
Publisert

Urinveisinfeksjon er både smertefullt og plagsomt, og den brennende følelsen kommer sjelden beleilig. Mange føler at de ikke kan sitte fem minutter på et svaberg uten at infeksjonen kommer tilbake, og langt mindre gå i fuktig badetøy den tiden det tar opp fra stranden.

For å få bukt med infeksjonen valfarte mange til legen for å få antibiotika, mens andre sverger til tranebærjuice, i håp om at det skal holde infeksjonen unna.

Kan gå til nyrene

KK har tidligere skrevet om at en urinveisinfeksjon som går til nyrene kan vise seg å bli alvorlig og gi nyrebekkenbetennelse.

Siri Harket, sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjon i de nedre urinveiene, har tidligere sagt til KK at nyrebekkenbetennelse er en bakterieinfeksjon i de øvre urinveiene, nyrebekkenet og nyrene.

– Det kan komme akutt, men som regel skyldes nyrebekkenbetennelse en infeksjon i de nedre urinveiene, UIV, som har spredd seg videre oppover til nyrene og nyrebekkenet.

Rense røret?

Men hva er de beste rådene for å unngå å i det hele tatt få en urinveisinfeksjon? Et tips som gjerne går igjen, er at det er viktig å tisse etter samleie, for dermed å skulle «rense» urinrøret. Men stemmer det?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer