Salt er nok det krydderet vi nesten kan garantere at alle har i krydderhylla. Men hva slags salt man velger å gå for kan variere veldig fra person til person. Kanskje har du hørt at flaksalt og havsalt er sunnest, eller at Himalayasalt smaker best – men er det egentlig noen forskjell?
– Det korte svaret er nei, forskjellene på ulike typer salt er veldig små. Alle variantene består i hovedsak av natriumklorid og ørsmå mengder av andre mineraler, sier Vegard Lysne, klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved UiB, til KK.no.
LES OGSÅ: Så mye salt er det i frokosten din
Med tanke på de små mengdene salt vi spiser så er disse mengdene mineraler ubetydelige, med ett unntak; salt som er beriket med jod.
– Salt med jod kan være et godt valg for de som utelater gode kilder til jod i kostholdet, som meieriprodukter og fisk, forteller han.
Gå for mer kalium og jod
Ifølge Lysne er det ingen holdepunkter for at dyre og mer eksklusive saltvarianter er helsemessig mer eller mindre gunstig enn annet salt, selv om produsentene ønsker å gi inntrykk av det. Men variantene som kommer i større korn og flak kan gi en annen smaksopplevelse.
LES OGSÅ: Derfor er det viktig å drikke melk (eller spise meieriprodukter)

Erik Arnesen som er Helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke (LHL) er enig i at såkalt «jålesalt» som han kaller det, hverken er bedre eller verre for helsa enn vanlig bordsalt.
– Dersom det skulle være en fordel ved å velge den type salt, så er det kun det at man kan bruke mindre mengder for å få samme smak som vanlig salt, sier Arnesen til KK.no.
– Alt inneholder rundt 98 prosent natriumklorid. Havsalt og Himalayasalt er mindre raffinert og inneholder derfor flere «urenheter» enn vanlig salt, noe som kan ha betydning for smaken, legger han til.
Havsalt og lignende salttyper påstås altså å være sunnere fordi det inneholder flere mineraler, som for eksempel magnesium og sink. Men også Arnesen påpeker at mengdene av disse er ubetydelige.
– 100 gram havsalt, som kan være en dødelig dose, gir for eksempel bare 3 milligram jern og 37 milligram magnesium, forklarer han.
– Vi anbefaler å velge mineralsalt som har et redusert innhold av natrium, men mer kalium og jod, eksempelvis Seltin. Men vi anbefaler også å utforske krydder som ikke inneholder noe salt, slik at man gradvis venner seg til mindre saltsmak, påpeker han.
LES OGSÅ: Derfor blir du hekta på kombinasjonen av søtt og salt
Vi tror vi spiser mindre salt enn vi gjør
De aller fleste av oss bør spise maks 5-6 gram salt om dagen, men i gjennomsnitt får vi nordmenn i oss langt mer salt enn ønskelig, og mesteparten av dette saltet tilsettes i produksjonen av maten vi spiser.

– De største kildene er brød, ost og kjøtt- og fiskeprodukter. Det er bare en liten del som drysses på maten når den ligger på tallerkenen. Det kan derfor være lett å tro at man spiser mindre salt enn man faktisk gjør, forklarer Lysne.
For mye salt gjør deg ikke bare tørst, men det er heller ikke spesielt bra for helsa. Et for høyt inntak er globalt sett den kostholdsfaktoren som er antatt å bidra til tap av flest kvalitetsjusterte leveår, samt død.
– Med tanke på konsekvenser, er salt først og fremst forbundet med økt blodtrykk, som igjen er en viktig risikofaktor for en rekke sykdommer som for eksempel hjerte- og karsykdom og diabetes, sier han.
– Og selv om det ikke er alle som responderer med økt blodtrykk, er det samtidig ikke noen negative konsekvenser av å redusere saltinntaket ned mot anbefalingene. Vi trenger små mengder salt, men folk flest er ikke i risiko for å få i seg for lite, legger han til.