Spise sunt:

Salt kjøtt, sjokolade og marengs: Her er maten ernæringsekspertene ikke kan motså

Selv om de vet alt om næring i mat, er det ikke slik at de alltid kan motstå en fristelse...

KOSEMAT: Du trenger ikke dele inn i ja-mat og nei-mat. En variert kost er best, men noe er det lurt å ikke spise altfor mye av. FOTO: NTB Scanpix
KOSEMAT: Du trenger ikke dele inn i ja-mat og nei-mat. En variert kost er best, men noe er det lurt å ikke spise altfor mye av. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Noe mat er det selvsagt lurt å prøve å begrense inntaket av, men det trenger ikke være komplisert å spise sunt, og selv ernæringsekspertene koser seg med litt mindre sunn mat i blant.

Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig kosthold og ernæring i Grete Roede, spiser litt av alt, men har også, som oss andre, noen «guilty pleassures» som det er litt vanskeligere å ikke overdrive inntaket av.

- Det er ikke mange matvarer jeg prøver å begrense inntaket av. Jeg er skrudd litt sånn sammen at jeg går for «litt av alt, men ikke for mye av det meste». Jeg koser meg innimellom, i passelige mengder. Og det er nok her utfordringen kommer for mange. Det er plass til litt usunn mat i kostholdet til de fleste, men mengden vi tåler er noe helt annet. Hvis noen putter en deilig pavolva eller en annen god kake foran meg, da kan det hende jeg sliter litt med mengden. Jeg er litt svak for sånt, forteller Lied.

LES OGSÅ: Hva er egentlig forskjellen på brun og hvit sjokolade?

Dropper brus og «søtsnop»

Eli Anne Myrvoll Blomkvist er klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Agder. Hun spiser selv ikke kjøtt, og savner det heller ikke etter 15 år uten. I tillegg er det ikke for mye søtt eller salt i kosten hennes. Blomkvist forteller at om du ønsker å spise mindre søtt eller salt, så gjelder det å starte en sakte tilvenningsprosess.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer