Sunt kosthold

Saltinntaket blant nordmenn: En av vår tids store helseutfordringer

Nordmenns kostholdsvaner går i feil retning, selv om noen aldersgrupper spiser riktigere enn andre. Samtidig er inntaket av salt fortsatt antatt å være problematisk høyt i befolkningen.

FOR HØYT: Ingenting tilsier at saltinntaket i den norske befolkningen er på vei ned, slik helsemyndighetene har jobbet for over lengre tid. Foto: NTB
FOR HØYT: Ingenting tilsier at saltinntaket i den norske befolkningen er på vei ned, slik helsemyndighetene har jobbet for over lengre tid. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Årets rapport om utviklingen i norsk kosthold fra Helsedirektoratet som ble publisert torsdag, er ikke positiv lesning. Til tross for noen positive endringer i kostholdet i 2020 har ikke trenden fortsatt i 2021.

Kort oppsummert spiser vi for lite grønnsaker, frukt, bær, grove kornvarer og fisk, og vi får i oss for mye mettet fett, sukker og salt og for lite kostfiber.

– Det er en lite lystig rapport i år. Den eneste positive tingen er at forbruket av frukt og bær har gått noe opp, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet til Aftenposten.

De eldste spiser mest fisk

Ønsket om at befolkningen skal velge fisk fremfor kjøtt til middag, har ikke blitt oppfylt, viser Helsedirektoratets rapport. Antall fiskemiddager har nemlig gått ned innen samtlige aldersgrupper. De som oftest spiste fisk til middag i 2021 var kvinner, de over 60 år, de med lang utdanning og de som bor i Nord-Norge.

Men selv om de over 60 spiser fisk til middag oftest, gjør også denne aldersgruppen det sjeldnere sammenlignet med i 2013.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.