Botox

Sannheten om Botox og rynker: Er det løsningen mot aldring?

Dette sier ekspertene.

BOTOX MOT RYNKER: Er Botox løsningen mot rynker?  Foto: Reuters
BOTOX MOT RYNKER: Er Botox løsningen mot rynker? Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruken av Botox har eksplodert de siste årene, men det er ikke bare godt voksne som benytter seg av det i håp om å fjerne sporene årene har satt. Det har nemlig blitt en «trend» blant yngre kvinner å oppsøke klinikker for å få sprøytet inn litt Botox her og der, og ikke bare for å skjule rynker de hevder å ha. 

Det påstås nemlig at Botox skal kunne ha en forebyggende effekt mot disse aldringstegnene, og at det derfor lønner seg å bruke det før rynkene har kommet. Men, er det egentlig noe sannhet i dette? Meningene er delte. Hvert fall blant hud- og rynkeekspertene. 

LES OGSÅ: Virker behandlinger mot rynker?

- Botox er det mest effektive middelet for forebygging av rynker

Rolah Osman, kosmetisk lege ved BeWell klinikken i Sandnes og forfatteren bak boken «Frisk Hud» mener at det faktisk er slik at Botox forebygger rynker. Ifølge Osman vil ikke bare allerede eksisterende rynker bli mindre dype og synlige ved hjelp av Botox, middelet vil også forebygge dannelsen av nye rynker på de områdene hvor sprøytene settes.

- Botox er en neuromodulator som forhindrer kontraksjon av muskulatur i området hvor det injiseres. Rynker er forårsaket av flere ting, men gjentatt bevegelse og mimikk er en av hovedårsakene. Grunnet kontraksjon av muskulatur under huden, vil folder og furer formes som etterhvert blir «statiske» eller permanente spor av bevegelse i ansiktet, forteller Osman og legger til:

- Botox gjør at muskelen slapper av og huden over glattes ut. I tidsrommet Botoxen virker vil rynkedybden reduseres, og ved jevnlig bruk kan rynken forsvinne helt avhengig av hvor dype de er. Det er derfor riktig at tidlig og forebyggende bruk av Botox har noe for seg, da dette vil forhindre dannelsen av rynker til å begynne med. 

LES OGSÅ: Stoffet som bremser rynkene

Anbefaler Botox, men ikke alene 

Osman får støtte fra Cecilie Koren, dermatologisk kosmetisk sykepleier ved Artesia Medispa Grand Hotel, som forteller at mange opplever at blant annet «sinnarynken» blir sterkere og mer fremtredende med årene på grunn av gjentatte muskelkontraksjoner, men også på grunn av at hudens evne til å produsere stoffene som holder huden vår ung avtar.

Botox og livsstil: Cecilie Koren, dermatologisk kosmetisk sykepleier ved Artesia Medispa på Grand Hotel, mener at Botox er en god løsning for å forebygge rynker sammen med en bra livsstil. Foto: Privat
Botox og livsstil: Cecilie Koren, dermatologisk kosmetisk sykepleier ved Artesia Medispa på Grand Hotel, mener at Botox er en god løsning for å forebygge rynker sammen med en bra livsstil. Foto: Privat Vis mer

- I tillegg til muskelkontraksjoner, avtar også kollagen og elastin produksjonen i huden, og den blir derfor slappere og mister spenstigheten sin. Ved å bruke Botox som forebyggende behandling, hindrer man muskelaktivitet i det aktuelle område og rynken vil derfor heller ikke rekke å «tre frem», sier Koren og fortsetter:

- Dette skjer ved at Botoxen blokkerer nerveimpulser til de små ansiktsmusklene og hindrer at disse musklene trekker seg sammen. 

Likevel forteller Koren at hun ikke anbefaler Botox alene for å forebygge rynker. Blant annet anbefaler hun gode, daglige hudpleierutiner med produkter som inneholder aktive ingredienser. 

- Huden vår er programmert til å eldres og man kan si at det skjer en «turnover» i slutten av 20-årene. Men det er mye du selv kan gjøre for å forebygge dannelsen av rynker. Hvordan du lever, har mye å si for rynkedannelsen. Dårlig ernæring, tobakk og alkoholinntak er noen av mange faktorer som kan påvirke utvikling av rynker, for ikke å snakke om soleksponering, sier Koren og legger til:

- Mitt tips nr. 1 er alltid å bruke solfaktor, helst året rundt. UVA og UVB stråler bryter ned hudens bindevev og struktur, som fører til rynker og fine linjer. UVA stråler penetrerer jordens overflate også vinterhalvåret, så selv om man ikke blir brun på samme måte om vinteren, er det viktig å bruke solfaktor for å hindre at UVA strålene beskadiger hudens bindevev.

LES OGSÅ: Å sove i denne stillingen kan gi deg rynker

- Nei, Botox forebygger ikke at man får rynker, det er en gift, botulinumtoksin, som i små doser virker ved å lamme muskulatur ved å blokkere nervene til musklene.

- Det er vanskelig å anbefale Botox!

Lisbeth Rustad, avdelingsdirektør og spesialist i hud- og veneriske sykdommer ved Hudavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, er uenig med Osman og Koren, og forteller at Botox er langt fra forebyggende. 

- Nei, Botox forebygger ikke at man får rynker, det er en gift, botulinumtoksin, som i små doser virker ved å lamme muskulatur ved å blokkere nervene til musklene, sier Rustad og fortsetter:

- Effekten er tidsbegrenset og må gjentas med jevne mellomrom for å få fornyet effekt. Rynker skyldes at hudens elastisitet og fylde blir mindre med årene, og fordi vi mennesker bruker ansiktsmusklene hele tiden vil vi få linjer og rynker som gradvis blir mer synlige og uttalt med årene. Dette er hudens naturlige aldringsprosess!

- Så du anbefaler ikke kvinner/menn å bruke Botox for å forebygge rynker?

- NEI! Det er vanskelig å anbefale ettersom det ikke forebygger. «Varig effekt» krever at du tar behandlingen ca. to eller tre ganger årlig, selv om det finnes rapporter om at det blir mindre behov over tid.

Som Koren, forteller også Rustad, at aldringen av huden vår først og fremst er avhengig av andre faktorer enn Botox.

- Aldringen av huden vår er avhengig av to forhold: Genetikk, som vi ikke kan påvirke, og ytre faktorer, som miljøfaktorer, som vi kan påvirke i svært stor grad. Det absolutt viktigste av disse miljøfaktorene er UV-stråling og røyking. Fornuftig omgang med sollys og bruk av solfaktor, samt aldri å begynne å røyke, er det beste rådet. Sykdom, både fysisk og psykisk, kan selvfølgelig i stor grad påvirke hudens utseende, men dette rår vi sjelden over selv, sier Rustad.

LES OGSÅ: Maten som bremser rynkene!

Alt i alt: Diskusjonen rundt Botox og rynker er alt annet enn død, og uenighetene er fremdeles store. Det vi likevel kan konkludere med er at alle ekspertene forteller at der er en del ting vi faktisk kan gjøre - som ikke innebærer sprøyter - for å holde huden vår så ung som mulig, så lenge som mulig - nemlig å stumpe røyken og bruke solfaktor!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer