Oppdrettslaks

Sannheten om oppdrettslaksen - er den egentlig mindre sunn?

Svaret kan overraske.

OPPDRETTSLAKS ELLER VILLAKS?: Hva er egentlig best å velge av oppdrettslaks og villaks? Svaret får du i denne saken!  Foto: Shutterstock / Nanisimova
OPPDRETTSLAKS ELLER VILLAKS?: Hva er egentlig best å velge av oppdrettslaks og villaks? Svaret får du i denne saken! Foto: Shutterstock / Nanisimova Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Laks er kanskje en av de mest populære fiskesortene blant nordmenn, og det er slett ingen dårlig ting. Den fete røde fisken er nemlig en ypperlig kilde til Omega-3, samtidig som den inneholder en rekke viktige næringsstoffer kroppen vår har godt av! 

Laks er altså vel og bra å ha på middagstallerkenen, men har det noe å si for kvaliteten og næringsinnholdet om du velger oppdrettslaks eller villaks? 

LES OGSÅ: Spiser du ikke fisk?

Oppdrettslaks inneholder litt mindre miljøgifter  

- Generelt sett er all fisk sunn og bra for helsen! I Norge har vi rutiner for test og analyse av fisken som fanges og produseres, og resultatene over mange år viser at vi kan slå fast at fisk er trygg mat, forteller Maria Arlén Larsen, som er lege ved arlen.no og forsker på ernæring, fedme og fettforbrenning, og legger til: 

- Vi hører ofte snakk om dioksin og miljøgifter i fisk, og faktisk er nivåene lavere i oppdrettslaks enn for eksempel andre fete fiskeslag som villaks, sild og makrell. Dette skyldes at oppdrettslaksen spiser et nøye kontrollert og tilberedt fôr.

Oppdrettslaks inneholder derfor i dag mindre miljøgifter enn det gjorde for noen år siden, og er derfor trygt å spise – også for gravide kvinner.

OPPDRETTSLAKS: Eksperten forteller at oppdrettslaksen inneholder mindre miljøgifter enn villaksen.  Foto: Shutterstock / Nordling
OPPDRETTSLAKS: Eksperten forteller at oppdrettslaksen inneholder mindre miljøgifter enn villaksen. Foto: Shutterstock / Nordling Vis mer

- Når det er sagt; alle arter, både villfisk og oppdrettsfisk, ligger langt under grenseverdiene som er fastsatt av EUs mattrygghetsorgan EFSA, og er dermed trygge å spise.

Hva består fôret til oppdrettslaksen av? 

- Oppdrettslaks spiser tørrfôr formet som pellets. Hver pellet er en matpakke med næringsstoffer som laksen trenger: proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler.  

Og alle ingredienser i fôret må tilfredsstille spesifikke kvalitetskrav.

- Fôret må inneholde aminosyrer, fettsyrer, vitaminer og mineraler og skal ha en god smak. Virksomheter som produserer fiskefôr blir kontrollert og revidert av Mattilsynet. Norsk fôrregelverk følger EU regelverk og dette skal sikre god fôrkvalitet og beskyttelse av folkehelse, dyrehelse og miljø, sier hun. 

LES OGSÅ: Fisken du ikke bør spise for mye av

All oppdrettslaks er av god kvalitet   

Oppdrettslaks er altså hakket bedre enn villaks med tanke på miljøgifter, men hvordan er det hvis vi setter oppdrettslaks fra de forskjellige områder i Norge opp mot hverandre - er all oppdrettslaks like sunn og næringsrik?

- All norsk oppdrettslaks er like sunn og har superior kvalitet når den forlater lakseprodusentene. Lakseoppdrett praktiseres tilnærmelsesvis likt over hele landet og metodene har blitt til gjennom erfaring, forskning og utvikling. 

Er det trygt å spise oppdrettslaks som har hatt lakselus?

- Ja, for lakselus påvirker ikke mattryggheten eller kvaliteten på laksen. Mange lurer også på om avlusningsmetoder som bruker medisiner, påvirker maten vi skal spise, men her, som i all annen matproduksjon som kjøtt og melk, er det strenge regler fra når dyret er medisinert til det får selges til forbruker.

Videre forteller hun at oppdrettslaksen inneholder en rekke næringsstoffer og er en viktig del av et balansert kosthold. 

- Norsk laks er en god kilde til protein, vitamin D, A og B12, jod, antioksidanter og viktige marine omega-3 fettsyrer. I en middagsporsjon oppdrettslaks, cirka 150 gram, er det cirka 1,9 gram EPA og DHA, og 1,3 gram vegetabilske omega-3 fettsyrer.

- Omega 3- fettsyrer i form av DHA og EPA (eikosapentaensyre) hemmer substanser som fremmer betennelse og inflammasjon i kroppen. De fleste livsstilssykdommer inneholder en form for inflammasjonstilstand. Eksempler på dette er hjerte-kar sykdommer, leddgikt, diabetes og andre autoimmune sykdommer. 

SUSHI: Eksperten anbefaler deg å bruke oppdrettslaks når du lager sushi da den er fri for parasitter.  Foto: Shutterstock / YuliiaHolovchenko
SUSHI: Eksperten anbefaler deg å bruke oppdrettslaks når du lager sushi da den er fri for parasitter. Foto: Shutterstock / YuliiaHolovchenko Vis mer

LES OGSÅ: Sushi med laks er mest populært

Oppdrettslaks egner seg best til sushi 

Både oppdrettslaks og villaks er trygt å spise da de som Arlén Larsen forklarte inneholder svært små mengder miljøgifter. Likevel mener Livar Frøyland, forskningsdirektør ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), at du alltid bør gå for oppdrettslaks når du skal lage sushi. 

Fôret som laksen får reduserer nemlig risikoen for parasitter – noe som er svært viktig dersom du har planer om å spise fisken rå.

– Når fôret varmebehandles vil dette drepe parasittene. oppdrettslaksen blir gitt et fôr som er varmebehandlet og det er derfor trygt å spise laksen rå, har han tidligere forklart til KK.no. 

Men når det kommer til villaks er saken en helt annen. 

– Man har ingen kontroll på hva en villaks har spist, og kan derfor ikke garantere at den er trygg å spise rå. I så fall bør den ha vært nedfryst først, sier forskningsdirektøren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer