Å lyve:

Sannhetsekspert: - Kvinner og menn lyver om forskjellige ting

Dette er de vanligste løgnene våre.

Å LYVE: Kvinner pynter oftere på sannheten via sosiale medier enn det menn gjør, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
Å LYVE: Kvinner pynter oftere på sannheten via sosiale medier enn det menn gjør, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi drar alle sammen en liten løgn i blant. Som oftest lyver vi om ganske uskyldige ting, men hvorfor gjør vi det - og lyver kvinner og menn om forskjellige ting?

Psykolog Peder Kjøs forklarer at vi oftest lyver av to forskjellige grunner. Den ene grunnen er for å beskytte oss selv, mens den andre grunnen er for å beskytte en annen.

- Det kan være lett å tenke at menn oftere har en tendens til å lyve for å beskytte seg selv, for eksempel, men jeg tror ikke man skal si det så sikkert, selv om kjønnene har en tendens til å lyve om forskjellige ting.

Når vi lyver er vi uansett ute etter å beskytte oss selv, eller å fremstille oss på en måte som gjør at vi passer inn.

LES OGSÅ: Slik avslører kroppen deg når du lyver

- Hjernen vår er forskjellig

Vidar Hansen er tidligere politimann og jobber i dag som mentalist og foredragsholder. Han forklarer at menn og kvinner lyver om forskjellige ting, rett og slett fordi vi er skrudd sammen litt forskjellig.

- Akkurat som det er fysiske forskjeller på menn og damer, så er hjernen også forskjellig, sier han til KK.

Damer vil i utgangspunktet være bedre til å forstå og lese kroppsspråk, samtidig som de vil være bedre til å skjule det, forklarer han. I urtiden var kvinnene hjemme med familien og mannen ute på jakt. Dette har gitt utslag i instinkt, sosiale ferdigheter og fysiske forskjeller:

- Blant annet har menn og damer utviklet forskjellig visuelt syn. Mens mennene har et mer fokusert syn, så er kvinners syn mer bredt, noe som gjør at de får med seg mer av omgivelsene rundt, og de kan fokusere på flere oppgaver samtidig.

LES OGSÅ: - Ja, kvinner trenger mer søvn enn menn

LØGN: Menn lyver oftere om ting som får dem til å virke større, rikere og mektigere. FOTO: NTB SCanpix
LØGN: Menn lyver oftere om ting som får dem til å virke større, rikere og mektigere. FOTO: NTB SCanpix Vis mer

Det som betyr noe for oss påvirker løgnene vi sier

Det er en gammel tankegang at kvinnen bryr seg mest om familien og mannen mest om inntekten. Selvfølgelig er karriere viktig for kvinner i dag, og selvfølgelig er familie viktig for menn, men det ligger faktisk en liten sannhet her, evolusjonsmessig, skal vi tro Hansen.

- For menn er det ofte litt viktigere å tjene penger, betjene lån og trygge familien økonomisk, og for damer er ofte forhold og samhold viktigst. På bakgrunn av dette vil det dermed være forskjeller i løgn mellom damer og menn.

Vi har vel alle hørt dette med at menn lyver på seg flere sexpartnere, mens kvinner gjerne reduserer tallet når de skal si det høyt? Det stemmer ganske ofte:

- Når menn lyver vil de ofte fremstå rikere, større, mektigere og mer seksuelt attraktive. Kvinner vil lyve for å fremstå med færre seksuelle partnere, lyve på vekt og lyve på alderen.

Dermed vil en kvinne pynte på sannheten for å fremstille familielivet og parforholdet lykkeligere enn det er, i større grad en en mann ville gjort. Hansen trekker frem inntoget av sosiale medier som et eksempel;

- Vi ser flest damer som legger ut bilder på Facebook av den svært så lykkelige familien, eller beskriver hvor fantastisk forholdet er, mens nære venner vet at det ikke alltid er sant, sier han.

LYVER OM FORHOLD: Kvinner lyver oftere enn menn om hvor lykkelig forholdet eller familien er. FOTO: NTB Scanpix
LYVER OM FORHOLD: Kvinner lyver oftere enn menn om hvor lykkelig forholdet eller familien er. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kvinner drar oftere en hvit løgn

Menn og kvinner føler ofte empati forskjellig. Hansen forklarer at når en kvinne ser en person som har smerter, vil det trigge følelsessenteret i hjernen, og hun vil føle en sterk empati med vedkommende.

Menn vil også føle empati, men gjerne tenke mer løsningsorientert og analysere situasjonen for å fikse «problemet» .

- Dette gjør at kvinner oftere tar en en hvit løgn når de for eksempel kommenterer en venninnes hårklipp. De pynter på sannheten for å få venninnen til å føle seg vel fordi de ikke ønsker å såre henne, sier han.

SOSIALE MEDIER: Mange av oss skaper en illusjon om et lykkeligere liv på internett. FOTO: NTB Scanpix
SOSIALE MEDIER: Mange av oss skaper en illusjon om et lykkeligere liv på internett. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det er dette som kalles en hvit løgn. Menn forteller også hvite løgner, men ikke i like stor grad som kvinner. Menns hvite løgner handler ofte om «å bevare husfreden», ikke om empati.

- I hovedtrekk kan vi dermed si at menn lyver mer om seg selv, mens damer lyver om seg selv i tillegg til å lyve om andre. Men det er alltid unntak fra regelen, og vi lyver om de samme tingene, bare i ulik grad.

Så, vet ekspertene hvem som lyver mest? Menn eller kvinner? Det har vært mye forskning på hvem som lyver mest, men det finnes faktisk ingen konklusjon.

- Noen undersøkelser antyder at menn lyver mest, mens andre mener kvinner lyver mest. Så vi kan nok si at vi lyver omtrent like mye, men at vi lyver om forskjellige ting, sier Hansen.

LES OGSÅ: En lystløgner blir så vant til å lyve om noe at de til slutt tror på det selv

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer